Bakken voor de Buren: 29 mei

 

Lieve BakBuren


Wat gaat de tijd snel!
Het is precies 2 jaar geleden dat wij zijn begonnen met het eerste proefdraaien van wat nu ‘Bakken voor de Buren’ is geworden. Toen hadden we 2 klanten: Tineke & Femke. Tegenwoordig hebben we ruim 60 klanten als BakBuren.
Dit samen met de twee Nationale feest-en-vrije dagen van Hemelvaart & Pinksteren voelen we ons daardoor wel in een feestelijke stemming deze week. Dat betekent dat we jullie deze vrijdag wat extra willen verwennen….

We hebben een nieuw kaasbrood gemaakt! Dat is een voordeel van die lange vakantie weekenden….extra experimenteer dagen ;=) Afgelopen zondag (1e Pinksterdag) hadden we hier op nummer 57 een ‘Scandi Sunday’. Dat wil zeggen dat Jayne allerlei recepten aan het uitproberen was van een Deens kookboek dat we in Kopenhagen gekocht hadden. Maar om het evenwicht erin te houden tussen al het roggebrood besloot Jayne om eerst een nieuw kaasbrood uit te proberen. Gewoon zo maar, uit de losse pols geschud. Meteen een schot in de roos! Tjakka, yippee, yippee.

Ons feestelijk verwenningsassortiment voor deze week is:

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
€3,50 per brood (ca 650 gram)

* Het ‘gast’ brood: Kaas-komijn brood
Ons Hollandse kaas brood is al een favoriet bij onze BakBuren net zoals het Engelse Cheddarkaas & bieslook brood. Nederland kent veel kaas soorten die je niet in andere landen vindt waaronder komijnkaas en nagelkaas. We namen komijnkaas als het basis smaak-idee en gingen van daaruit experimenteren. In plaats van blokjes kaas, hebben we een smaakvolle belegen kaas geraspt en toegevoegd aan een licht volkoren karnemelk brooddeeg, samen met een schep komijnzaden. Een karnemelkdeeg klinkt misschien een beetje raar, maar het wordt vaak gebruikt om een zacht en licht deeg te maken. Zoals bij een Iers sodabrood. Het eindresultaat is een licht volkoren brood met een knisperige korst. De kaas zie je niet meer met het blote oog maar je proeft het zeker wel, samen met het baardlikkende komijn.

Kaas & komijn karnemelk brood1

 

 

 

 

 

 

 

€4,95 per busbrood/8 bolletjes (ca 600 gram)


* Patisserie: Rabarber meringue cake
Het is weer rabarber seizoen! Wisten jullie dat er een klein gebied in Engeland is dat de ‘rabarber driehoek’ heet? Het bevindt zich in Yorkshire (uiteraard), en is beroemd om zijn rabarber en heeft in 2010 de status van ‘Protected Designation of Origin’ gekregen….net zoals champagne, Parma ham en Parmezaanse kaas. Voor onze rabarber meringue cake zijn we deze week niet naar Yorkshire geweest (jammer jammer) maar hier in Noord Holland. Trouwens, de rabarber driehoek heeft niks te maken met de gouden driehoek die befaamd is voor zijn heroine….maar deze cake zou misschien wel verslavend kunnen zijn. Heerlijk, dus die ‘verdwijnt’ zo – net zoals in de Bermuda driehoek.

De rabarber staat niet meer in de grond maar ligt nu op cake-bedje waarin gemalen amandelen ook zitten. En bovenop zijn er rosetjes van zachte en toch krokante meringue (schuim) gespoten. Traditioneel wordt rabarber geoogst bij kaarslicht. Aan jullie of jullie in dezelfde stemming willen blijven en deze cake opeten bij kaarslicht. Een beetje romantiek kan nooit kwaad, toch?

Rabarber meringue cake4 Rabarber meringue cake3

€3 voor 2 flinke plakken

 

************************************************************************************

Bakken voor de Buren: 22 mei

Lieve BakBuren

We hebben net een heerlijk aantal dagen in Kopenhagen gehad! Weer verslaafd aan het Deense roggebrood geworden….en, joepie, zelfs een paar betrouwbare recepten kunnen scoren. Hopelijk kunnen we het uiteindelijk binnenkort als een gastbrood opnemen in ons assortiment. Jayne had een gezellige WhatsApp-uitwisseling met onze Deense bakvriend Christian (wonend in Amsterdam) over de benodigd ingrediënten. De clou blijkt te zijn, dat om goed roggebrood te maken, je moutmeel gebruikt om de donkere kleur en de karakteristieke smaak te krijgen. Dat betekende wel wat winkels afstruinen om het te vinden, maar gelukkig kwamen we er al snel achter dat sommige supermarkten het gewoon verkopen naast de reguliere tarwebloem. Heerlijk dat de Denen er zo op ingesteld zijn om thuis goed brood te bakken. En het maakt het zeker makkelijker voor ons brood toeristen!

Geïnspireerd door onze tijd in Kopenhagen hebben we dit een beetje kunnen vertalen ‎naar de baksels van deze week: een vol-met-pitten-en-zaden meergranen gastbrood en een sticky stroop cake voor de patisserie. De echte Deense inspiratie (het roggebrood dus) moet eventjes wachten ‎totdat we eerst zelf wat experimenten gedaan hebben….

Ons bakassortiment voor deze week is:

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem langwerpig 2015.jpg

€3,50 per brood (ca 650 gram)

* Het ‘gast’ brood: Meergranen brood
We zaten in een alternatief cafe in Kopenhagen waar de menukaart gebaseerd is op recepten uit het kookboek van de oma van de eigenares. Op de binnenkant van de menukaft staan aanpassingen in oma's handschrift op een recept voor cake. Dat kwam ons heel bekend voor want de enige boeken waarin wij schrijven zijn onze kookboeken. Daarin schrijven we altijd de datum waarop we een gerecht voor het eerst hebben geprobeerd, we schrijven of we tevreden waren en noteren eventuele aanpassingen. In de loop van de jaren is het heerlijk en zeker grappig om onze culinaire vooruitgang terug te lezen. Zo kwamen we tegen dat Jayne dit specifieke meergranenbrood een dikke 3 jaar geleden (4 maart 2012) voor het eerst maakte toen Sjoerd de hele dag aan het werk was op locatie. De aantekeningen lieten zien dat het echt een groot succes was: ‘A-M-A-Z-I-N-G’ schreef ze er in grote letters bij. Toen het uit de oven kwam heeft zij haarzelf gedwongen om eerst een half uurtje te gaan wandelen in het park zodat het de kans had om eventjes af te koelen voordat zij erop aanviel….daarna was het een super ontbijt met zowel boter & marmelade als banaan met roomkaas. ‎

Maar wat zit er dan in zo’n brood? Het is zeker niet alleen biologisch Nederlands tarwemeel en volkoren speltmeel, maar ook havervlokken, lijnzaden, pompoenpitten, zonnebloempitten en een kleine beetje honing. Dit brood kan toch echt met allerlei soorten beleg, zowel hartig als zoet. Je voelt je direct gezonder als je er al naar kijkt met al die goede ingredienten erin.
Rogge zuurdesem langwerpig 2015.jpg  Rogge zuurdesem langwerpig 2015.jpg

€4,95 per busbrood/8 bolletjes (ca 600 gram)

* Patisserie: Sticky stroop cake
De Denen zijn nog grotere zoetekauwen dan de Nederlanders, hoe moeilijk dat dan ook is om te geloven. Ze houden wel van hun cake (kage) en het lijkt alsof ze overal vaak stroop (sirup) door het beslag heen gooien. Tenminste, dat viel ons op in de uren die wij besteedden in boekwinkels bladerend door receptenboeken. Het deed Jayne denken aan een sticky stroop cake die zij vroeger maakte maar nog niet voor de bakkerij ‎heeft gemaakt. Deze week dus een primeur.

Deze cake zou je oma gemaakt kunnen hebben. Het is sappig, licht en is veelzijdig. Je kunt het zo opeten, maar een likje roomboter werkt ook goed. Een plakje kaas is ook niet mis. Het maakt een bijzonder ontbijt met fruit (banaan is goddelijk) en yogurt. Je kunt het dagenlang goed houden, en het maakt goede toast ook nog. Nog meer inspiratie nodig? Het is een aantal dagen goed te houden,‎ en het vriest geweldig! Maar daar krijg je waarschijnlijk geen kans toe….

Een hele cake is ongeveer 25cm lang, en ondanks dat het zeer lekker is, dachten we dat dat een beetje te groot was om zo te verkopen. Vandaar dat we het deze week als een ‘halve-cake’ verkopen.
€3,75 voor 1/2 cake (genoeg voor 8 ruime plakken) of €7 voor een hele cake

Rogge zuurdesem langwerpig 2015.jpg  Rogge zuurdesem langwerpig 2015.jpg

Rogge zuurdesem langwerpig 2015.jpg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.