Bakken voor de Buren: vrijdag 18 november 2016

Lieve BakBuren

We hebben deze week een SPELT thema in de bakkerij.

Wij waren vroeger nooit echt zo gecharmeerd van spelt totdat we de laatste jaren een paar keer in Kopenhagen waren. Daar zijn we besmet geraakt door het spelt-virus.
Er zijn veel redenen om van spelt te houden, en tegenwoordig is het ook nog trendy. Misschien is mede hierdoor de prijs flink gestegen in de laatste 18 maanden….sorry…

Naast onze rots-in-de-branding, het vaste rogge zuurdesem brood, is het gast brood deze week een multizaden spelt brood. En om in de spelt-stroom te blijven hebben we voor de patisserie ook nog eens een sappige sinaasappel spelt cake.
Het is weer de 3e-vrijdag-van-de-maand en daardoor hebben we een glutenvrije topper: het multikleuren maisbrood. Met zijn focaccia-vorm en zijn vrolijke kleuren van geel, oranje & groen is het makkelijk te vergeten dat het buiten koud, nat en guur is.

Bij het ophalen van je bestelling deze vrijdag, zal Jayne er niet zijn :=(  Zij gaat in de loop van de middag een weekend naar Londen voor een schrijfworkshop, dus de bak-knuffels zullen jullie digitaal is ontvangst moeten nemen. Dat betekent dat Sjoerd het bak-fort alleen moet houden, dus wees lief voor hem…

Ons spelt assortiment voor deze week wordt:

Het ‘gast’ brood: Multizaden spelt brood
Spelt is hip tegenwoordig. En omdat het zo’n hype is , wordt er veel mee gesjoemeld in de broodindustrie. Veel bakkers en producenten noemen iets ‘spelt’ terwijl er slechts een enkel procent in zit. Vaak wordt speltmeel gemengd met tarwemeel om het luchtiger (en goedkoper) te maken. Maar niet bij ons! Mocht je de uitzending van de Keuringsdienst van Waarde afgelopen jaar gemist hebben over dit onderwerp, kijk dan nog eens naar http://www.npo.nl/keuringsdienst-van-waarde/12-03-2015/KN_1667466. Het is wel leuk en grappig.
Maar nu even van onze zeepkist afstappen (no more speeches!) om verder te gaan met het menu van deze week…

Dit brood bevat 100% spelt (volkoren speltmeel en speltbloem) zonder andere toegevoegde graansoorten. We voegen daar 4 verschillende zaden aan toe: pompoenpitten, zonnebloempitten, chiazaad & maanzaad. Als laatste wordt het brood bestreken met koffie (echt waar). Niet dat je daar iets van iets proeft, maar het is een oeroud Deens-trucje om de bovenkorst aantrekklijker (donkerder) te maken, want anders blijft spelt een beetje bleek.

Spelt is een oude graansoort. Sommige mensen vinden dat het makkelijker te verteren is dan tarwe, anderen vinden dat het lekkerder smaakt en weer anderen houden van het feit dat het minder gekruist/gemanipuleerd is dan tarwe en dus genetisch dichterbij de oudere granen staat.
Trouwens, spelt is niet gluten-vrij zoals veel mensen denken. Het bevat een ander soort gluten dan tarwe (die meer oplosbaar zijn) waardoor mensen die niet zo goed tegen tarwe kunnen, wel spelt kunnen eten. Van speltbrood is het bekend dat het na enige tijd kruimeliger wordt. Mede daarom wordt het dan ook vaak gemengd met een andere meelsoort, maar niet bij ons. We hebben ook een beetje chiazaad toegevoegd om het brood moist te houden – een truukje van onze glutenvrije broden ervaringen. Desondanks is het dan ook van belang om het brood goed ingepakt in de koelkast te bewaren (of het wat sneller op te eten).

Ons spelt brood is eerlijk en voedzaam. Het is heerlijk au naturel, maar ook de perfecte partner voor al je geliefde beleg (kaas, pindakaas, eieren, vleeswaren, Nutella en jam). Een bijzonder brood voor aan je weekend ontbijttafel en voor in je broodtrommel: een beetje crunch bij de lunch :=)

Spelt multizaden2  Spelt lunch

Spelt multizaden chia  Spelt multizaden1

Deze week alleen als een busbroden te krijgen (het deeg is te nat om bolletjes te draaien)

€5,50 per busbrood (ca 700g)

* Patisserie: Sinaasappel spelt cake
Stel je voor…Je bent in de stad met een vriend(in), collega of familielid. Het is koud, nat en je humeur begint een duikvlucht te nemen. Jullie stappen binnen bij een leuk uitziend en gezellig café. Binnen is het warm en de geuren van verse gemalen koffie en net-uit-de-oven cake hangen, uitnodigend, in de lucht.
Je humeur verzacht onmiddelijk en jullie bestellen koffie en gebak….en het volgende halfuurtje zal jullie lang blijven koesteren. Een onvergetelijk moment in die dagelijkse rompslomp.
Dit is dus zo’n cake. Een cake die koestert. Een cake die een beetje oudewets is. Een sappige, vol citrus, zingy en boterachtige cake. Gegarandeerd om de winter blues weg te jagen.
En nog meer. Met deze cake win je vrienden en bewonderaars.
(Het blijft dagen lang vers, dus mocht je extra vrienden – of huwelijksaanzoeken- willen verzamelen, dan heb je dagen genoeg).

Spelt sinaasappel cake1  Spelt sinaasappel cake3

Spelt sinaasappel cake4  Spelt sinaasappel cake5
€3,95 per blok cake (10x10cm)


* Het gluten-vrije-derde-vrijdag-van-maand brood: Multikleuren maisbrood
Een stoer en zonnig geel brood, ruim gevuld met oranje wortel, groene lente ui en bruine spikkels chiazaad. We gebruiken geen gist maar een mengsel van bakpoeder en bicarbonaat.

Het is hartig en smaakvol. Je kunt het in blokjes snijden en ze zo opeten (zoals een eiertortilla; zie eerste foto), horizontaal door midden snijden en dan beleggen als een sandwich, of zelfs beleg & smeersels er boven op strijken. We verkopen deze glutenvrije gezondheid deze week in een (voor ons) ongebruikelijk formaat: een 10x20cm langwerpige plak à la een focaccia.

Dit brood blijft een aantal dagen lang goed in de koelkast, dus je kan hier lang van genieten. Het is heerlijk met kaas, roomkaas, eiergerechten, avocado, hummus, olijven tapenade, gegrilde groenten, gerookte zalm en vleeswaren.

GV multikleuren maisbrood blokjes  GV multikleuren maisbrood sandwich

  GV multikleuren maisbrood plak GV multikeuren maisbrood met topping

€3,50 per plak (10x20cm)


* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem nieuw2

€3,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.