Bakken voor de Buren: vrijdag 25 november 2016

Lieve BakBuren

We zijn ietsjes later vandaag met onze email dan normaal. Jaynes vlucht vanuit Londen was gisteren gecanceld, dan weer opnieuw ingepland en uiteindelijk was ze thuis om 00:30u gaap gaap.
Dus zonder te veel inleiding: daar is ie weer als gast brood: het Dansk rugbrød! Op veler verzoek ook nog.
Omdat er weer echt roggebrood is, is dit misschien de tijd dat je beseft dat je een nieuw broodmes nodig hebt….ook handig  voor onze korstige zuurdesem. Sint en de Kerstman kloppen binnenkort aan de deur, dus een broodmes zou alvast op je verlanglijst kunnen (samen met een cent om de vriendschap niet te snijden).
Voor de patisserie hebben we een koesterende herfst peer & amandel taart.

Ons assortiment voor deze vrijdag is:

* Het ‘gast’ brood: Deens rogge brood
De Nederlander associeert roggebrood met erwtensoep en spek – en dus met flink koud weer. De Denen zijn lyrisch over hun roggebrood onafhankelijk van het seizoen. Wij zijn een paar jaar geleden smoorverliefd geworden op dit rugbrød met zijn donkere, moutachtige en sappige karakter. Wat smaak betreft is het ‘hoe donkerder & zuurder hoe beter’, voor de Denen dan, – een beetje zoals een Deense winter.

Met zo’n brood kan je bijna alles doen: met dit stormachtige herfstweer heb je een stevig bammetje voor bij een gevuld soeppie; als het lekkerder weer is dan kun je het beleggen met allerlei vrolijke toppings. De Denen noemen dat dan smørrebrød. Tevens is het heerlijk voor een uitgebreide weekend brunch. Dat is alleen maar een subtiele hint trouwens ;=) Brunches zijn inderdaad super leuk om te doen….

Onze verliefdheid op dit pittenvolle brood begon in 2014. Dat betekent dat het wel een reis heeft gehad om uiteindelijk bij jullie in de broodtrommel te kunnen landen. Het begon met stiekem foto’s maken uit Deense broodboeken in Kopenhaagse boekhandels. Niks in het Engels en alleen ‘google translate’ om te helpen. Toen we thuis kwamen ging Jayne veel experimenteren maar ze was niet echt tevreden.
Het jaar daarop (2015) waren we weer in Kopenhagen en deze keer gingen we bakkers (onder)vragen over ingredienten, recepten, rijstijden enz. Er bleken een paar noodzakelijke ingredienten te zijn: moutmeel (voor de donkere kleur en de diepe karakteristieke smaak) en gebroken roggekorrels. Natuurlijk gingen kilo’s van die ingredienten dan meteen mee terug naar Amsterdam. Weer overgewicht in de koffers…
Na meer proefjes gedraaid te  hebben hadden we de smaak letterlijk en figuurlijk te pakken. En wij waren zeer teverden met dit brood. Het smaakt echt (maar echt echt echt!) zoals het brood waar we als een blok voor zijn gevallen in København.

Sindsdien hebben we onze Nederlandse molenaar uit Santpoort ook enthousiast kunnen maken. In plaats van elke keer naar Denemarken te moeten reizen (wat jammer nou) voor het moutmeel en gebrokken rogge, heeft onze molenaar uitgezocht hoe hij dat ook kon maken. Dat betekent dat ons Deense roggebrood nu wordt gemaakt met Nederlandse grondstoffen. Heerlijk toch? Naast het EKO volkoren roggemeel, een beetje zuurdesem (want dit is geen gist brood), zonnebloempitten, pompoenpitten, maanzaden en lijnzaden… zijn dan de geheime Danske (=nu Hollandse) onderdelen: donker geroosterde mout en gebroken roggekorrels.
Dit brood blijft dagen lang goed. Beter nog, de smaak veranderd met de dagen en het wordt steeds meer verslavend. En het werkt wonderen op je darmfunctie, mocht je wat luiheid in die afdeling hebben….

Met zulk brood kunnen jullie nu je eigen smørrebrød maken whatever the weather. De traditionele Deense toppings zijn roomkaas & gerookte zalm; plakjes hardgekookt ei met een klodder mayonnaise en een sprinkle tuinkers; rosbief met een mosterddressing; gekookte garnaatjes, ook met plakjes hardgekookt ei…. De mogelijkheden zijn oneindig! Onze huidige favorieten zijn avocado met een klein beetje citroenrasp, een snufje zeezout en harde geitenkaas. Met een sprinkle chilli flakes of geplette roze peper korrels bovenop. Yam yam.

Deens rogge brood heel  Deens roggebrood met avo1  Deens roggebrood sneetjes
Dit brood is alleen als een busbrood te bestellen (het deeg is te nat om bolletjes te draaien)
€4,75 per busbrood (ca 600 gram)

Broodmessen
Wij horen regelmatig mensen in de bakkerij praten over broodmessen. Wat is een goed broodmes? Waar koop je die, of waar laat ik mijn eigen mes goed slijpen? In samenwerking met topslijpers Jaap en Barbara van Fa.Moes, uit de 1e van der Helststraat (bij de Appie Cuyp), bieden wij jullie de mogelijkheid om eindelijk eens dat goede broodmes aan te schaffen.
Vanaf komende vrijdag liggen er een paar messen klaar om uit te proberen. Alle messen zijn dan ook van topkwaliteit.
Enne, je hoeft echt geen brood te bestellen om zo'n mes eens te komen proberen hoor – val maar binnen!

Bestellen kan via de BuiksloterBakery, of je gaat zelf eens langs bij Barbara en Jaap voor een nog grotere collectie (brood)messen.
Trouwens, het is weer Sinterklaas/Kersttijd – mooi kado (voor jezelf?), toch? 🙂
Verschillende prijzen: kom vrijdag even kijken en uitproberen – try before you buy!

* Patisserie: Peer & amandel taart
Dit had bijna een Deens recept kunnen zijn – ze zijn daar gek op peer en amandelen – maar dat is het niet. Oorspronkelijk is dit een Frans recept. Oooo la la et chic alors. Een boterige frangipane (amandel-cake-achtig beslag) met plakjes rijpe peren dakpansgewijs erin gedrukt, besprenkeld met citroenrasp en dan goudbruin gebakken en onweerstaanbaar. Kortom, deze week een tranche finesse.

Je kunt het op kamertemperatuur eten, maar licht opgewarmd, zo uit de oven is het nog lekkerder. Het is tevens prima om zo maar op te eten bij een kopje koffie of thee, en het kan uitstekend opgepimpt worden met slagroom, crème fraiche (onze aanrader) of een bolletje roomijs voor de koud-liefhebbende-masochisten.
Het zou ook een buitengewoon weekend ontbijt kunnen maken (lichtelijk opgewarmd)….perfekt met een goed bakkie sterke koffie.

Peer & amandel taart langwerpig2  Peer & amandel taart2  Peer & amandel taart3 

€2,75 voor 1/4 tranche (genoeg voor 2 personen)

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit brood helpt je door je dagelijkse werkweek heen te komen. Iets ‘normaals’ voor alledaags gebruik. Niet dat we ons zuurdesem ‘gewoon’ zouden durven te noemen, want dat is het zeker niet….maar dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken: met hartig of zoet beleg. En het maakt ook nog eens fantastische toast.
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje toegevoegd roggemeel.

Rogge zuurdesem juni2016_7

€3,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.