Bakken voor de Buren: vrijdag 25 september

 

Lieve BakBuren

Deze week voelen wij ons een beetje tussen de seizoenen in. Volgens de kalender is het nu herfst (21 sept)…. Ja ja!

In de Chinese geneeskunde zijn er 5 seizoenen: lente, vroege zomer, late zomer, herfst en winter. Met zo’n indeling zitten we dan dus nu in de ‘late zomer’: heerlijke weken met af en toe een zonnetje (of sonnetje, in het 020tigs..). Het daglicht krijgt een diepere goudkleur, de dagen zijn al zichtbaar korter (is het je opgevallen dat het nu rond 20u al donker wordt?) en je voelt dat de herfst-frisheid aan de deur klopt. De bomen zijn nog in blad maar de randjes beginnen al wat gelig te worden. Vanuit deze late zomer instelling hebben we ons aanbod deze week samengesteld.

We hebben de laatste weken vaak naar de hemel staan kijken. Niet uit astronomische belangstelling, maar uit een frustratie van wanneer de herstelwerkzaamheden (1e verdieping…) uiteindelijk klaar zullen zijn. Dat
komt er nu vlug aan (we zijn nu in week 10…). Maar er is zeker reden genoeg voor iedereen om volgende week zondag/maandag (27 & 28 september) omhoog te staren: er wordt een supermaan, bloedmaan en een totale maansverduistering verwacht (op zijn maximum rond 4:50u maandag ochtend). Leuk toch? Effe vroeg opstaan (om te plassen)?

Ons gast brood deze week heeft een warme kietel, mocht het wat frisser worden: het zwarte peper brood. Voor de patisserie hebben we perzik galettes: verrukkelijk vol gevuld met rijpe perziken. En net zoals de Chinezen een extra seizoen hebben, hebben wij ook iets extras deze week: Het is noch brood noch patisserie en toch zijn ze zo lekker voor een weekend ontbijt dat we jullie ze niet wilden onthouden: kaernemaelkhornWAT??? Lees even verder ;=) 

Onze late zomerse assortiment  voor deze vrijdag is dus geworden: 

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). 
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel. 

Rogge zuurdesem langwerpig 2015

€3,50 per brood (ca 650 gram)

* Het ‘gast’ brood: Zwarte peper brood
Een zacht luchtig donker brood met een onderliggende 'kick' van zwarte peper. Of het een kick of een tickle is mag je zelf beslissen.

Het bevat roggemeel en gebuild tarwemeel. Die twee samen leiden tot een bijzondere zachte kruimel. Er zitten ook venkelzaden en karwijzaden doorheen die een bijzondere smaak geven, en dat zorgt dat je het echt niet kunt laten bij een plakje….Bovenop komen er maanzaden. We weten niet of maanzaden uberhuapt iets te maken hebben met de (super & bloed) maan, maar we vonden dit wel een grappige woordspeling.

Dit brood gaat heel goed met Philadelphia roomkaas, plakjes gewone kaas, gerookte zalm, eiergerechten of simpelweg gezouten boter. Perfekt bij soep. En ze vriezen goed in, mocht je al willen gaan hamsterem voor de aankomende herfst en/of winter.

Zwarte peper brood 

€4 per per busbrood/bolletjes (ca 600 gram)

 

* Het weekend extraatje: Kaernemaelkhorn

Jayne wilde allang croissants maken, maar die zijn (bijna) voor de thuisbakker niet te doen in hoeveelheden groter dan 12. Toch bleef dat verlangen een beetje kriebelen…Een week geleden draaiden we een testje

voor een Deense ‘croissant’. De kaernemaelkhorn zijn gemaakt op basis van een karnemelk-boter gistdeeg, en worden daarna opgerold met (zelf-gemaaktei) amandelspijs en bestrooid met grofgehakte bruine amandelen. Het uiteindelijke resultaat zit tussen een brood en een croissant in. Verrukkelijk voor bij het ontbijt! Ze hebben de halvemaan vorm (alweer die maan deze week!) van een croissant maar ze hebben niet die heerlijke knisperende laagjes van een Franse croissant (helaas). Ze zijn het best om warm te eten: dus….slechts 5 minuten in een 150degC oven, desnoods eerst even besprenkeld met een paar druppels water. Ze blijven dagen lang goed. Je bent dus gegarandeerd van een memorabel weekend ontbijt. Mocht je er eentje over hebben (oh ja??), dan kun je jezelf maandagochtend opvrolijken en je werkweek op het goede been beginnen.

Kaernemaelkhorn1  Kaernemaelkhorn4
€2,50 voor 2 stuks 


* Patisserie: Perzik galette
Krokant en boterachtig deeg dat kruimelt in je mond. Sappige perziken, blozend van de zon (ergens in hun land van afkomst) en gemengd met een vleugje verwarmende kardamom en kaneel. Een sprinkle suiker en wat gesmolten boter maken ze helemaal af. 

Elke galette heeft een doorsnede van 11cm en is genoeg voor 1 persoon als een dessert, of 2 personen voor bij de koffie of thee.

Perzik galette 2.0_2  Perzik galette 2.0_1
€1 per galette

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.