HEMELVAART vrijdag 19 mei 2023

Lieve BakBuren

Komende donderdag (18 mei) wordt het Hemelvaartsdag. Uiteraard een perfecte baksmoes voor ons om een hemels assortiment uit te rollen voor jullie.

Er is een bepaalde schoonheid en evenwicht in ons menu deze week (wat zeker niet altijd het geval is, haha). We hebben een zongedroogd tomatenbrood zowel in een glutenvolle versie als in een glutenvrije uitvoering. En het woord ’triple’ komt twee keer tevoorschijn: in het triple tomatenbrood én in de Hemelse triple kokoscake. Mooi toch!

Mooi is ook dat onze Jayne (misschien) donderdagochtend van 10-11 uur op RTL4 komt in het programma Koffietijd! In één van de laatste uitzendingen (Koffietijd stopt permanent aan het eind van deze maand) wordt ze geinterviewd over haar boek ‘Elke dag bakdag‘ en gaat ze de Hemelse triple kokoscake live bakken. We zeggen ‘misschien’ omdat ze last minute nog gebounced kan worden (is eerder een aantal keer gebeurt met ‘BAK!’ twee jaar geleden) mocht er iets meer nieuwswaardigs gebeuren. We zullen jullie op de hoogte houden!

Ons Hemelvaart assortiment voor deze week wordt dus:

* Het ‘gast’ brood: Triple tomatenbrood

Het leuke van een eigen bakkerij is dat je meer ingrediënten in een brood kan stoppen dan de ‘gewone’ bakker. Dus niet alleen meer liefde en aandacht, maar ook bijvoorbeeld meer tomaten. Ons zongedroogde tomatenbrood zit tjokvol tomaten en bomvol smaak. Het heeft een triple whammy – vandaar de naam triple tomatenbrood – van die rode ronde zonnige vruchten: zongedroogde tomaten, tomaten olie én tomaten puree. Deze laatste geeft het brood een aantrekkelijke rode gloed. Net zoals die ondergaande zon op de heerlijke lange zomerse avonden in die warmere vakantielanden. En aan de weersverwachtingen voor dit weekend te zien komen die zomerse avonden eraan…

Het leuke van dit brood is dat je bij elke hap die zon proeft, wat het weer dan ook (of niet) doet. Het zonnige zomerse wordt nog meer geaccentueerd door de toevoeging van Middellandse Zee kruiden. Alleen door het al te ruiken (en eten natuurlijk) kom je in de zevende hemel voor Hemelvaartsweekend.
 
Dit (gist)brood is ontzettend lekker zoals het is, maar ook met een beetje gezouten boter, of goede olijfolie om in te dompelen, eiersalade en plakjes kaas. Yes!

€4,95 per brood (ca 650 gram) Geef aub aan bij je bestelling of je busbrood, artisanale freeform of als 8 bolletjes wilt?

* Het 3e-vrijdag-van-de-maand glutenvrije brood:  Zongedroogde tomatenbrood

Ons glutenvrije zeezout-rozemarijn brood is altijd populair. Het ‘glutenvrij’ komt dankzij een basis van gemalen lijnzaad. Maar deze week pimpen we het anders op: met zongedroogde tomaten, olijven en een handvol Middellandse Zee kruiden – zoals in ons glutenvolle tomatenbrood – voor juist dat extra vleugje smaak.

We bakken dit brood in onze lange ‘Brick’ bakvorm van 24 cm. Het blijft dagenlang mals in de koelkast zodat je het kunt uitproberen met allerlei toppings: kaas, eieren, hummus, guacamole en prosciutto.

€7,95 per brood van 24 cm lang (‘Brick’ vorm)

* Patisserie: Hemelse triple kokoscake – ‘As seen on TV’ (misschien!)

Als je denkt aan de hemel, dan denk je vrijwel meteen aan wolken.

Onze Hemelvaartscake van deze week is puur, wit en fluffy. Klinkt als een wolk, nietwaar?

Een luchtige, witte cake die een triple whammy van kokos bevat: kokosolie, kokosmelk en gedroogde kokos. En toch is het geen overheersende overdosis kokos. Bovenop ligt er een zijdezachte laag roomkaas, rijkelijk besprenkeld met een sneeuwstorm van gedroogde kokos. Lekkâh!

Deze cake is enkele dagen goed houdbaar in een luchtdichte container op kamertemperatuur. Mocht je de blokjes in de koelkast zetten, dan worden ze harder/anders.

€4,95 voor 6 goede blokken

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken: met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). 

Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

€3,95 per brood (ca 650 gram)

Geef een reactie