Lieve BakBuren
Onwijs bedankt dat zoooo veel van jullie naar Koffietijd hebben gekeken op Hemelvaartsdag! Wat hebben we bij het ophalen afgelopen vrijdag veel moeten lachen omdat bijna iedereen binnen kwam met een ‘Hallo TV ster!’
En bedankt voor al jullie vrolijke berichten en feedback over hoe leuk jullie het hebben gevonden.
Heb je het niet gezien? Dan zijn er 3 mogelijkheden:
– op je (digitale) tv en ’terugkijken’ (RTL 4, donderdag 18 mei, Koffietijd 10-11u)
-via deze link https://www.koffietijd.nl/recepten/58178/eten-drinken/hemelse-triple-kokoscake
-of je kijkt niet, ha ha!
We hebben echt een fantastische ervaring gehad met het hele team van Koffietijd. Jayne is nog steeds een beetje in de wolken…dus dat wordt weerspiegeld in het assortiment van deze week, haha. Normaal gesproken gaan we de wolken in met ons Hemelvaart-assortiment, maar dan komen we stevig terug op aarde met Pinksteren met een zwaar brood. Maar deze week blijven we eigenlijk nog een beetje in de lucht zweven….
Ons Pinkster assortiment voor deze week is geworden:
* Het ‘gast’ brood: Gouden amandelbrood (lactosevrij/vegan)
Pinksteren staat bekend om die miraculeuze gebeurtenis waardoor mensen in vreemde talen begonnen te spreken nadat de Heilige Geest indaalde.
Onze ‘vreemde taal’ is de taal van brood…en baksels….en lekkere dingen. En zonder te zelf-ingenomen te klinken vinden wij dat dit brood ook wat wonderbaarlijks heeft, haha. Dus het past perfect bij het Pinkster-verhaal (vinden wij dan…)
Op het eerste gezicht ziet dit brood eruit als een eenvoudig ‘wit gistbrood’. Maar niets is wat het lijkt. De toevoeging van amandelmeel aan ons lievelings gebuilde tarwemeel leidt tot een moist licht gouden kruim. Een verrassende alchemische wending vindt plaats omdat het resultaat een boterachtige smaak heeft…..terwijl er geen grammetje boter (of melk of eieren) in zit. Wonderlijk toch?
Dit betoverende brood kan voor alles gebruikt worden: hartig, zoet, toast (toch weer met boter is Sjoerds aanrader), tosti’s en om te dippen in goede olijfolie. Het snijdt ook perfecte bammertjes voor de lunchbox…
€4,95 per brood (ca 650 gram) – als bus, freeform of 8 bolletjes. Geef aub aan bij je bestelling of je busbrood, freeform of bolletjes wilt
* Patisserie: Aardbei-beurre-noisettetaart
Iets pinks voor Pink-steren!
Eén hap van deze taart doet je geloven dat de zomer echt onderweg is. Het is licht, sappig en vrolijk makend.
We hebben een chique beurre noisette (da’s gewoon bruine boter in het Nederlands, maar dat bekt niet zo lekker) toegevoegd aan het beslag, samen met amandelmeel. Dat lijkt de smaak van de Nederlandse aardbeiden echt te versterken.
Gezien dat Jayne bijna meteen de hoeveelheid suiker uit het oorspronkelijke recept halveert, is het eindresultaat dan ook niet al te zoet. De taart besprenkelen we met echte bakkerij-coke en/of misschien amandelschaafsel. Het hangt van onze bak-bui af, haha. Tjakka!
Hoe kun je dit het beste serveren? Met een grote glimlach, of course.
En mocht dat je niet lukken, dan graag met meer aardbeien uiteraard, een flinke klodder crème fraîche en mocht het zonnetje toch verschijnen dit weekend (volgens de weersverwachtingen gaat dat wel lukken), dan doet een bolletje goed vanille roomijs wonderen. Een groot glas prosecco maakt ook het perfecte gezelschap (voor de taart dan), mocht je op het wonder van het leven willen proosten.
€4,95 per 1/4 punt taart; €19 per hele taart (hele taart doorsnede is 23cm)
* Vrijvanallesbehalvesmaak patisserie: Amandel-kokoscake (glutenvrij, geraffineerde-suikervrij, lactosevrij)
Terwijl Sjoerd niet echt van die alternatieve dingen is (hij blijft een vleesetende boterliefhebbende man) was hij gek op deze cake. Hij bleef er maar van eten. ‘Man, dit is lekker!’ riep hij, terwijl ploep, er nog een stuk naar binnen ging halverwege de ochtend.
Een simpele amandel-kokoscake die door het gebruik van kokosbloesemsuiker echt (geraffineerde) suikervrij is. En deze cake heeft daarom ook nog eens een diepe karamelsmaak. Wanneer je een hap neemt, dan vallen de smaken van kokos en citroen je meteen op. Daarna komt er een boterachtige golf van sappige kruim – terwijl er geeneens boter in zit!
Deze cake kun je warm of koud eten en het is een paar dagen goed houdbaar op kamertemperatuur. En zelfs tot twee weken (echt waar!) in de koelkast. Hoe we dat weten? Wel… Jayne-de-wetenschapper wilde wel eens weten hoelang deze cake houdbaar was. Dus zij verstopte een stukje achterin de koelkast zodat Sjoerd het niet kon vinden. Na twee weken vond hij het – toevallig – en het ging er nog steeds lekker in. Daarom. Misschien is het nog langer goed te houden…wie wil een experimentje doen om ons te helpen?
€4,50 voor een 1/4 punt; €17 voor een hele ronde cake (23 cm doorsnede)
* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken: met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
€3,95 per brood (ca 650 gram)