Sinterklaas assortiment: vrijdag 2 december 2016

WEEK 48: VRIJDAG 2 DECEMBER 2016 

Lieve BakBuren

We hebben een kijkje mogen nemen in het Grote Boek van de Goedheiligman (jazeker, die met die puntmuts) en het lijkt alsof jullie allemaal braaf zijn geweest dit jaar. Dat geloven wij niet helemaal, maar als het staat geschreven bij de Sint dan moet het zeker waar zijn….
Onze Bakdag valt deze vrijdag op 2 december. Net op tijd omdat velen van jullie Sinterklaas zijn verjaardag vieren dit komende weekend.

Om ons hier goed op voor te bereiden zijn wij zelfs naar een Sinterklaaslezing geweest. We hebben veel geleerd om jullie nu goed in te lichten over de Sint en de zijnen ;=)
Met ons aanbod deze week hebben we rekening gehouden met alle personages in het Sint ‘verhaal’ – Sint Nicolaas zelf,  z’n pieten, en zelfs de knol van de Goedheiligman.

Dus zonder te veel poespas, als Hofleverancier van Sinterklaas op de Breek, is hier dan ons speciale ‘Assort-Sint-ment’:

* Patisserie: Rozen & pistache cake (is ook glutenvrij)
Wist je dat het hele Sinterklaas feest is ontstaan vanuit een prentenboek (‘Sint Nikolaas en zijn knecht’) dat geschreven is in 1850 door schoolmeester Jan Schenkman?
En wist je ook dat Sint Nicolaas zelf oorspronkelijk vanuit het dorpje Patara in Turkije komt en helemaal niet uit Spanje? Ja lieve bakburen, zo leerden wij wat op een Sinterklaaslezing begin november bij de Bakery Institute in Zaandam!

We hebben te doen met die lieve oude man. Hij is de beschermheilige van zo veel verschillende groepen: de stad Amsterdam, zeemannen, bakkers, notarissen en prostituees. Dat moet ontzettend vermoeiend zijn, en dat is dan al voordat hij begint met al die pakjes te bezorgen en de schoenen te vullen…. Hij heeft zeker een ontzettende heimwee naar de keuken & geuren van zijn eigen oorspronkelijke thuisland, want er zit toch wel een maximum op om zoveel Nederlandse stamppot en boerenkool te eten. Zoveel kan een buitenlander echt niet hebben….Dus om de Sint te trakteren hebben we deze rozen & pistache cake voor hem gemaakt.

Deze bijzonder smakelijke cake is toevallig ook nog volledig glutenvrij. Na al dat beschermen van de Nederlandse bakkers en broodproeven moet de Sint aan zijn goddelijke lijf denken want hij moet door al die schoorstenen kunnen en tegenwoordig ook de verwarmingsbuizen. Hij doet nog steeds mee met alle trends (die Pieten zijn goed in marketing en PR) dus vindt hij deze glutenvrije cake hip, gezond en trendy. En ooooooh zo lekker.
De pistachenoten, amandelen en rozenwater voeren hem terug in zijn herinneringen naar de geuren van zijn geliefde thuisland. We maken cakes van 9cm doorsnede: die zien er aantrekkelijk en hanteerbaar uit, en passen makkelijker door de schoorstenen dan grotere taarten. De Sint kan zonder schuldgevoel zo’n cakeje in z’n eentje opeten, maar eigenlijk zijn ze groot genoeg voor 2 personen.
We maken ze extra feestelijk met opgeklopte slagroom zowel in de vulling en bovenop, voordat we er rozenblaadjes overheen strooien met extra pistachenoten. Gefelici-taart Sint!

Rozen & pistachio cake7  Rozen & pistachio cake4

Rozen & pistachio cake5  Rozen & pistachio cake8
€4 per cake (9cm doorsnede; genoeg voor 2 personen; een aantal dagen goed houdbaar in de koelkast).


* Het ‘gast’ brood: Zwarte Pieten Black Bread
Wist je dat in het oorspronkelijke prentenboek er slechts één Piet was? De meerdere Pieten waren geintroduceerd door de Canadezen in het eerste Sinterklaasfeest na de oorlog in 1945. Omdat er jarenlang geen Sint-feest geweest was geweest tijdens de oorlog wilden de Canadezen dat uitgebreid vieren met veel strooisel voor de kinderen. Maar ze vonden dat één Piet veel te weinig was. Ze dreigden zelfs om het hele feest af te blazen mits er meerdere hulpers kwamen. En zo is het begonnen….de hulp-Pieten.

Tegenwoordig wordt elke jaar weer ergens in de zomer hetzelfde verhaal opgerakeld: Zwarte Piet mag niet meer bestaan in de hedendaagse samenleving.
Maar voor ons – en vele anderen – zouden Sint niet Sint zijn met een witte Piet of een camouflage Piet. Dus deze week zijn wij misschien politically incorrect maar we hebben een Black Brood als gast brood.
Dit niet om te stangen maar om al het harde & ondersteunende werk van de Pieten in het zonnetje te zetten. En dat het ook nog een lekker brood is, wel, dat is een grote bonus ;=)

Jaren geleden kwamen we dit traditionele Schotse recept tegen en we waren meteen benieuwd. Misschien is ongelovig wel een betere beschrijving. We konden ons niet voorstellen dat een recept met een mix van koffie, cacao, wortel, donkere stroop, komijn  en venkel zo goed zou werken. Of zelfs smaken naar iets waar wij zin in zouden hebben om te eten. Maar sakkerloot! (is dat Vlaams…?) We hadden het compleet mis. Het resultaat was fantastisch!

Dit gistbrood heeft een zeer donkere, bijna zwarte kleur (vandaar de naam ‘Black Brood’). Het is mals, niet te zwaar en niet zoet. Ondertussen maken we dit brood tegenwoordig vaak voor caterings want het ziet er zeer aantrekkelijk uit. We krijgen altijd veel complimenten op zulke gelegenheden en er zijn altijd mensen die plakken mee naar huis willen nemen want het is zo uniek. Elke keer dat dit in de bakkerij komt worden jullie enthousiast. Voor onze nieuwere BakBuren – er ligt een smaaksensatie op jullie te wachten….. ;=)
Boterhammen belegd met lichte en felle contrast kleuren zoals eiersalade, gerookte zalm en roomkaas steken goed af met de diep zwarte kleur van het brood zelf. Hiermee kun je scoren met je Sint-buffet dit weekend.

Black breas 2015_4  Black brood langwerpig
€4,50 per busbrood/8 bolletjes (ca 600 gram)

* Het
glutenvrije Mega-meerzaden brood
Het paard van Sinterklaas (Amerigo) wil ook wel wat. Hij is gek op ons mega-meerzaden gluten-vrij brood omdat er haver en pitten in zitten. Dat arme beest wordt in België Slecht-Weer-Vandaag genoemd. Ach gossie….
Trouwens, de Sint is ook een grote fan van dit brood. Deze Baksteen doet hem denken aan al die schoorstenen. Als je honderden jaren oud bent, dan is het niet alleen de schoorsteen die soms verstopt raakt. De Sint wordt dan ook ontzettend blij van de darmbevorderende werking van dit brood ;=)

Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten. Het wordt ook door de fans (niet alleen de Sint & Amerigo) ‘de baksteen’ of ‘the brick’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten & beetje havermeel. Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed).

Mega-meerzaden GV4 Mega-meerzaden GV2
€9,75 voor ca 900g

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem juni2016_2  Rogge zuurdesem juni2016_3

€3,50 per brood (ca 650 gram)

* Broodmessen: vanaf €35
Moet je je originele Sinterklaaskado of surprise nog verzinnen? Of wil je jezelf gewoon verwennen? Then look no further!
Wij horen regelmatig mensen in de bakkerij praten over broodmessen. Wat is een goed broodmes? Waar koop je die, of waar laat ik mijn eigen mes goed slijpen? In samenwerking met topslijpers Jaap en Barbara van Fa.Moes, uit de 1e van der Helststraat (bij de Appie Cuyp), bieden wij jullie de mogelijkheid om eindelijk eens dat goede broodmes aan te schaffen.
Vanaf afgelopen vrijdag liggen er een paar messen klaar om uit te proberen. Alle messen zijn dan ook van topkwaliteit.
Enne, je hoeft echt geen brood te bestellen om zo'n mes eens te komen proberen hoor – val maar binnen. DEZE VRIJDAG VOOR DE LAATSTE KEER !

Bestellen kan via de BuiksloterBakery, of je gaat zelf eens langs bij Barbara en Jaap voor een nog grotere collectie (brood)messen.
Verschillende prijzen vanaf €35 tot €100: kom vrijdag even kijken en uitproberen – try before you buy.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.