Vrijdag 12 april 2019

Lieve BakBuren
 
We hebben een beetje van een nieuwe look met de bak-email.
Na alle perikelen afgelopen week met onze distributielijst hebben we besloten om de email via een professionele emaildienst te versturen. Hopelijk bereikt het je inbox dan wel deze week. We wilden geen risico’s lopen dat je het aanbod van deze week misschien zou kunnen mislopen….
 
Toen we een paar weken geleden in Engeland waren voor de (by the way…erg gezellige) begrafenis van Jayne d’r tante, konden we de mogelijkheid niet laten liggen om toch wat Cheddarkaas mee terug te brengen in onze handbagage. Deze keer geen spannende verhalen met douaniers en grapjes over kaasverslavingen. We verdenken de controleurs op Leeds Bradford vliegveld ervan dat ze ons beginnen te herkennen…
 
Bij onze kaasbroodtopper wilden we in het Engelse stramien blijven. Vandaar de keuze voor de ultra-Britse Bakewell blokjes als patisserie. Dit zou het laatste echt volledige Europese Engeland assortiment voor de Brexit kunnen zijn. Kunnen zijn….want wie weet wanneer die verrekte Brexit nou gaat gebeuren? ;=)
 
Ons ‘Full English’assortiment voor deze week is:
 
 
* Het ‘gast’ brood:Echte Engelse Cheddarkaasbrood
Dit Cheddar & bieslookbrood is onze allerbeste topper aller tijden, en elke keer dat we dit in het assortiment hebben vliegt het als warme broodjes over de beroemde toonbank, ha,ha.
 
Dit is zo speciaal dat we het alleen heel af en toe maken.
We hebben genoeg Cheddar kunnen meenemen in onze handbagage om aardig wat te maken. Maar niet echt superveel…. Dus mocht je een grotere bestelling willen plaatsen, dan kan het zijn dat we in de loop van de week contact met je opnemen om te vragen of het een tikje minder mag…We willen zo veel mogelijk bakburen de kans geven om ons meest geliefde brood te kunnen eten dit weekend.
 
Mocht je beslissen om bolletjes te bestellen, dan krijg je de uitgevloeide gesmolten kaas er ook bij om weg te snacken. De smelteigenschappen van Cheddarkaas zijn totaal anders (beter?) dan Hollandse kaas….Maar hoe dan ook, die krokante stukjes zijn altijd het lekkerste, toch?
 
Voor de nieuwere bakburen….Onze lievelingskaas voor dit beroemde brood is de seriously strong extra mature Cheddar.De cheddarkaas die hier in Nederland te koop is lijkt in de verste verte niet op de echte cheddar uit Engeland. We hebben bij kaaswinkels, groothandels en online gezocht, maar niks kan tippen aan de Cheddar die we in Engeland kunnen vinden.  Helaas is het meestal ook nogseriouslyduur als er geen aanbieding is. Wanneer we op bezoek naar Jaynes ouders gaan dan begint moeder Pauline alvast de supermarkt aanbiedingen in de gaten te houden. Vroeger struinde ze zelf alle supermarkten af, maar op 81 jarige leeftijd heeft ze het internet gevonden en nu kan ze veel sneller vinden waar er een aanbieding is;=)
 
 
€5,50 per busbrood/8 bolletjes (ca 600 gram) 
 
 
* Patisserie:Bakewell blokjes
Als je ‘Bakewell Tart’ tegen een Engelsman zegt dan kun je verwachten dat zijn ogen dromerig worden, er een glimlach op z’n gezicht komt en vervolgens komt er dan een diepe zucht met Ahhhh, Bakewell Tart……Dit is een koesterende patisserie die de Britten in het hart raakt, want het vertegenwoordigd comfort food dat je koestert en omarmd. Een dikke omhelzing die altijd welkom is. De traditionele Bakewell Tart – genoemd naar de plaats Bakewell – bestaat uit een korstdeegbodem met een laag jam erop en bovenop de jam een frangipane (= sponsachtig amandelbeslag) topping.
 
Terwijl Jayne juist van veel deegdingen maken houdt, wilde ze hier toch nog een andere draai aan geven. Dus kwam ze met het idee om een andere bodem te maken: van zandkoekjesdeeg. Ietsjes makkelijker als je veel bestellingen hebt op een drukke bakvrijdag:=) Dat bleek eigenlijk nog lekkerder te zijn dan het origineel (volgens Jayne dan…), vooral als het nog steeds een beetje warm is. Of zoals de Engelsen dat mooi kunnen verwoorden ‘with the breath of the oven still on it.’ Deze simpele combinate van een fruitige jam met een luchtige amandelcake bovenop is onverbeterlijk, maar aan de bodem viel er wel wat te twisten ;=)
 
Bakewell Slice Bakewell Slice
 
€4,50 voor 6 goede blokjes
 
 
* Ons ‘vaste’ brood:Zuurdesembrood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
 
Rogge zuurdesem maart2018_3
 
€3,75 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.