Vrijdag 12 januari 2018

Lieve BakBuren

Oh oh ohhhh wat hebben we deze vrijdag heerlijke dingen voor jullie in petto. Zonder poespas en inleiding duiken we meteen de verhalen in !

Ons assortiment voor deze week is:

* Het ‘gast’ brood: Zongedroogde tomatenbrood
Ondanks dat we houden van ‘met de seizoenen’ eten zijn er momenten wanneer we denken ‘fuck it’!
Dit is zo’n moment.
Fietsend door de kou op zondagmiddag hadden we een ‘bak-gesprek’ over wat we deze vrijdag konden maken. Anything om onze gedachten van die snijdende tegenwind te verplaatsen.
Wanneer je kaak en oren als ijsblokjes beginnen te voelen, dan is de stap naar zon, warmte en kleuren heel klein. Alleen al het idee van dit zongedroogde tomatenbrood was genoeg om ons fluitend door de snijdende kou te krijgen. Van een beetje positief denken word je warmer en blijer. Dus wij waren er snel uit met onze keuze voor deze week….’fuck it’….we brengen de kleuren en smaken van de zomer in je huis dit weekend.

Het leuke van een eigen bakkerij is dat je er meer kunt instoppen dan bij de gewone bakker. Dus niet alleen meer liefde en aandacht, maar ook meer tomaten. Gezien dat wij ons (bijna) verantwoordelijk voelen om jullie ook fluitend op de fiets (en de kou in) te krijgen, proppen wij de ronde rode zomerse tomaten in dit brood in drie verschillende vormen: zongedroogde tomaten, tomaten olie en tomaten puree. En wanneer je ooit in een cafe of in een bakkerij een zongedroogd tomatenbrood(je) hebt besteld, dan heb je hoogstwaarschijnlijk de teleurstelling meegemaakt van waar de beloofde tomaten nou eigenlijk waren….Dat zal je met dit brood van deze week echt niet gebeuren‎. Het zit propvol tomaten. Dus.

Triple tomaten bus feb2016 Triple tomaten bus feb2016
Triple tomaten bus feb2016

€4,95 als busbrood of 8 bolletjes (ca 600)


* Patisserie: Zen appelcake
Wij lezen kookboeken net zoals andere mensen romans lezen. Ingenesteld op de bank, bakkie thee (Jayne) of een biertje (Sjoerd) erbij en wegdromen in allerlei verhalen. Perfekt voor koude donkere avonden om even naar ergens anders in culinaire gedachten meegesleept te worden.
 
Laatst had Jayne een boek gevonden met de intrigerende titel ‘Tomato blessings and radish teachings’. (Niet de inspiratie voor ons zongedroogde tomatenbrood trouwens). Grappige verhalen en recepten van een Zen Boeddhistische monnik die ook chefkok in een Amerikaans Zen retraitecentrum was. Een niet alledaagse combinatie. Toch?

Met degelijke gezonde en voedende gerechten zaten er een paar juweeltjes tussen. Bijvoorbeeld, het idee voor de ‘Apple tart cake’ had meteen Jaynes volle aandacht. Dit recept vondt Jayne dus in dat ‘Zen’ kookboek.
Van de beschrijving was het niet voor te stellen hoe het zou werken. Dat moest dus uiteraard getest worden. Eerst maak je een kruimelmengsel van bloem, suiker en boter. Een deel daarvan druk je in de bodem van je bakvorm. Dit maakt de taart bodem.
Van het restant wordt één portie gemengd met appel, kaneel en ei voor bovenop de bodem om een appel pudding vulling te creeren, en de andere helft wordt gemengd met zure room, bakpoeder en ei om een cake-achtige topping te maken. Volg je het nog? Worry not, juist daarom moesten wij het ook eerst proberen ;=) Kortom, je maakt drie totaal verschillende lagen vanaf één start-deeg. Van dit soort alchemie houdt Jayne dus echt!. En gelukkig voor ons was dit bijzondere recept ook nog eens bijzonder smakelijk – anders zou het hier niet verschijnen.

Even een kleine opmerking: in overeenstemming met de Zen wortels van deze cake raden we aan om dit met veel aandacht en mindfulness te eten. Waarom? Niet omdat het je naar verlichting brengt, maar omdat het zoooo lekker is dat het razendsnel op is! Anders vraag je je af waar het gebleven was ;=)
Je zou ook een paar portie’s kunnen bestellen om je mindfulness beter te kunnen oefenen….

Zen appelcake1 Zen appelcake1
€3,50 voor 4 blokken (elke blok is 5x5cm)


* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit brood helpt je door je dagelijkse werkweek heen te komen. Iets ‘normaals’ voor alledaags gebruik. Niet dat we ons zuurdesem ‘gewoon’ zouden durven te noemen, want dat is het zeker niet….maar dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken: met hartig of zoet beleg. En het maakt ook nog eens fantastische toast.
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem sept2017_2

€3,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.