Vrijdag 12 mei: Moederdag weekend

Lieve BakBuren

Any excuse is a good excuse, vinden wij, om jullie te verwennen!
Komende zondag (14 mei) wordt het Moederdag. We hebben deze vrijdag dus twee gastbroden – eentje speciaal voor Moederdag zelf (het cranberry-haver brood) – en een ander dat van alle markten thuis is (het buttermilk & hele granen brood). Beiden zijn geschikt voor een ontbijt op bed of gewoon om jezelf (of je moeder, oma, vrouw, partner etc etc) te verwennen. 

Als patisserie hebben we botox blokjes. Ja inderdaad, je leest dat goed. Botox blokjes. Die zijn toevallig ook glutenvrij, suikervrij en lactosevrij – en perfekt voor al die vrouwen die op hun lijn, gewicht, leeftijd, huid en/of gezondheid moeten/willen letten. 
En, last but not least, ons vaste brood, het rogge zuurdesem. Ook goed voor ontbijt en brunch dit weekend, maar gewoon de hele week door. Iets dat al je zoete en hartige behoeftes kan waarmaken.

Ons Moederdag assortiment van deze week is dus geworden:

Het Moederdag brood: Cranberry-haver brood
Een upmarket krentenbrood, maar dan net even anders. Het ziet er uit zoals een krentenbrood maar toch ook niet….Je neemt een hap en de cranberries geven net die zurige kick. Eerst worden je smaakpapillen gekieteld, en daarna neem je nog een hap om er zeker van te zijn dat je je niet vergist. Het smaakt naar meer….

Dit brood is gemaakt op basis van een licht volkoren deeg met haver er doorheen gemengd. Dat geeft een kruim dat een aantal dagen lekker sappig blijft. Dat zou natuurlijk handig kunnen zijn voor de zondagse Moederdag. Dit brood is fantastisch zoals het is (boter maakt alles natuurlijk nog beter, maar dat weten jullie allang….) en het gaat prima met kaas, roomkaas, ricotta, banaan en eiergerechten. Het maakt feestelijke toast (pas op voor de kruimels in bed…) en chique wentelteefjes, mocht je de vrouw in je leven echt willen verwennen. Een bosje bloemen werkt natuurlijk ook goed, maar dat doen de Breek mannen al regelmatig….toch? Toch!?

Cranberry haver brood doorgesneden1  Cranberry haver brood plakje
€4,95 per busbrood/8 bolletjes (ca 600 gram)


Het ‘gast’ brood: Buttermilk & hele granen brood
Als je net terug bent van de meivakantie, dan smaakt een simpel Nederlands broodje kaas hemels. Nou, aan simpel brood doen we niet zo vaak, maar deze week is dit brood wel van alle markten thuis. Heerlijk met een plakje kaas, maar ook getoast met smeltende boter en jam. Jullie weten vast wel dat in het buitenland dingen soms lost in translation zijn. De naam van dit brood is ook zoiets. Het recept heet in het Engels ‘buttermilk bread with berries’. 
Wanneer je dat vertaalt naar het Nederlands dan kunnen ‘berries’ het idee geven dat we een blauw, rood, zwart of kruisbessen brood hebben gefabriceerd. (We zijn daar zeker wel gek genoeg voor, maar deze week dan toevallig weer net effe niet!). 
Waar het eigenlijk om gaat zijn de hele graankorrels van tarwe en rogge; die worden eerst gekookt en dan gemengd met de andere ingredienten: karnemelk (Nederlandser kan het niet) en gebuild tarwemeel. Maar tja, karnemelk & korrel brood klinkt nou ook niet echt als de meest aantrekkelijke titel…dus we hebben het two-talig gehouden en het is ‘buttermilk & hele granen brood’ geworden. Het leuke van dit brood is dat je er een oudewets gevoel bij krijgt. Dit zou de dorpsboerin zelf gebakken kunnen hebben. En toch blijft het verrassend dankzij de ‘knisper’ die er in zit – van de hele graan korrel.

Buttermilk & granen brood1  Buttermilk & hele granen gesneden
€4,50 per busbrood, freeform of 8 bolletjes (ca 650 gram)


* Patisserie: Botox blokjes (ook glutenvrij, suikervrij & lactosevrij maar toch smaak-VOL)
Deze sappige citroen-amandel cake puilt uit van leeftijds-tartende en huidverbeterende vitaminen. Perfekt voor Moederdag in plaats van anti-rimpel crème als kado…. Zijn warme glow komt dankzij de kurkuma die ook een lading ontstekkingremmers in zijn mars heeft: zeer goed voor krakende botten en een fiets-huid (wind-en-koud-en-regen-en-zon….in een uur tijd). 
 
Wij gebruiken amandelmeel – vandaar dat het een glutenvrije cake is – en amandelen zijn erg voedend. Ze zitten bakkenvol vitamine E, dat ook wel de beauty vitamin wordt genoemd. En die vitamine E pleegt oorlog tegen vijandige vrije radicalen die je huid bombarderen. Ook zit het amandelmeel boordevol magnesium. Goed voor de oh zo belangrijke bloedsomloop. Tjakka! Dus flink botox blokken eten deze week. 

Dankzij de veel schoonheidscomponenten dat huid-en gezondheidsbevorderend zijn (nog een Scrabble woord) komen dan misschien zullen jullie hetzelfde dilemma als Jayne hebben: moet ik het Botox blokje nou opeten….of direkt op mijn gezicht smeren? 
 
Misschien valt het je op dat er kleine gaatjes aan de oppervlakte van de cake zitten? Dat is voor een citroen-honing drizzle die we er overheen kwasten wanneer de cake warm uit de oven komt. Dat drenkt dan lekker door zodat het nog sappiger wordt. Je zou eventueel je gasten dit weekend ook wijs kunnen maken dat dit de gaatjes zijn van de botox naald…

Botox blokjes1  Botox blokjes4

€4 voor een zakje/bakje


* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood 
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). 
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel. 

Rogge zuurdesem 2016_dec
€3,50
 per brood (ca 650 gram)
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.