Vrijdag 15 oktober 2021

Lieve BakBuren
 
Schrijver en enthousiast kok, Bill Buford schrijft in 'Oui, Chef!' dat het hem opvalt dat het Italiaans eten bruin is, of in ieder geval een tint van bruin. Dat zegt zeker niet dat het niet  super lekker is…maar vaak.. ehm, bruin. 'Toscaans bruin' noemde hij dat.
Deze week viel het ons op dat ons aanbod veel bruin-en-beige bevat. Net zoals Bill ontdekte in zijn culinaire avonturen zeggen die kleuren niks over over hoe verrukkelijk het eten – in dit geval ons brood en baksels – is. 
 
We zullen je bestelling aan de deur overhandigen in een tasje of zakje. Betaling is liefst met een tikkie, achteraf.
 
Ons bruin-en-beige-zijn-niet-saai assortiment voor deze week is geworden:
 
 

*Het 'gast' brood: Pinda-chilibrood

Als je de paardenrennen ziet dan is er regelmatig een outsider die in die  laatste tien meter voor de eindstreep uit het niets opkomt en de race wint. 

Dit brood doet ons daar aan denken. 'Pinda-chili' lijkt een ongewone combinatie voor in een brood, maar het is de outsider in ons assortiment. Elke keer zijn we weer verrast door hoe geliefd dit brood is – en eigenlijk wat een winnaar het is.

Dit brood combineert die über-Hollandse ingrediënt, pindakaas, met wat pittige chili vlokjes. Niet te veel chili trouwens – denk aan een kietel in plaats van een knal. 
Naast de pindakaas en de chili vlokjes voegen we voor de crunch een handvol geroosterde pinda’s toe en tenslotte komijnzaden voor de extra onverwachte (na)smaak-punch.
 
Laat je vooroordelen je niet misleiden dat dit brood té apart is. Ons pinda-chilibrood gaat eigenlijk bijzonder goed met veel soorten beleg zoals kaas, roomkaas, roerei, gebakken eitjes, opgebakken champignons, chorizo (echt een aanrader!) en zelfs pindakaas (voor nog meer pinda’s en crunch). Voor de exotici onder jullie zou dan zelfs Nutella kunnen….chocolade en chili zijn tegenwoordig een hippe combinatie. Chocolade…da's nog meer bruin voor bij de beige…
 
 
€4,95 per busbrood, 8 bolletjes of freeform (ca 600+ gram): geef je aan bij je bestelling welke je wilt?

 

 

* Patisserie: Vijgentaart / tarte aux figues NIEUW, NIEUW, NIEUW!!!

Vijgen schreeuwen 'HERFST!' - we zijn dol op ze - maar tot onze schande hebben we nooit iets met verse vijgen gemaakt in de bakkerij. Niks, nada, niente in de acht jaar die we bestaan.
 
Afgelopen donderdag kwam Sjoerd thuis met een doos van 20 vijgen dat hij gescoord had voor een prikkie. 'Wil je een vijgentaart maken voor ons?' Please… Zo'n verzoek kon Jayne niet weerstaan…en dit is het resultaat.
 
Een krokante, smelt-in-je-mond taartenbodem gevuld met crème patissière. Dat klinkt vele malen sjieker dan bakkersroom in het Nederlands, nietwaar? De crème patissière, of 'crème pat' zoals het vaak wordt afgekort, heeft een vleugje kaneel. Bovenop zitten er dikke vijgenstukken en het geheel wordt bestrooid met amandelschaafsel. In de hitte van de oven worden de vijgen bijna jam-achtige juweeltjes….
 
Jullie zullen het grappig vinden om te weten dat de eerste versie van deze taart werd afgekeurd….het was té beige (maar onwijs lekker zoals beige-bruin dingen vaak zijn). Jayne deed kaneelpoeder in de bakkersroom en het werd een onappetijtelijke tint van licht bruin….In de tweede poging (zie foto) hebben we de crème pat laten trekken met een kaneelstokje. Ziet er minder beige uit…En de smaak: 'superbe'!
 
Een tip: deze taart is het lekkerst als je het vrijdagavond al opeet. Dan geniet je van de combinatie van de krokante taartbodem en de fluweelzachte vulling. Als je het een nachtje in de koelkast laat staan wordt de deegkorst wat zachter. Het smaakt nog steeds voortreffelijk. Just saying….
 
Vijgentaart_2 Vijgentaart_2
Vijgentaart_2 Vijgentaart_2

€14,50 per hele taart (33 cm lang; 6 à 10 mensen); €3,75 per kwart taart (2 nette porties).

 
 
 

* Het gluten-vrije-derde-vrijdag-van-de-maand brood: Bricks zusje

Bricks zusje is de kleinere, smeuïge variant op onze stoere Brick. Dat betekent dat je hier makkelijk een paar plakjes van kan eten, in vergelijking met de Brick waar een(tje) vaak al voldoende is.
 
Zusje bestaat uit amandelmeel, rijstemeel en fijngemalen pompoenpitten om een verfijnde kruimel te geven. Daarin stoppen we een handvol hele pompoen- en zonnebloempitten want zij moest toch ook een beetje pit hebben om tegen haar oudere broer op te kunnen boksen. En het resultaat is dan minder beige ;=)
 
Net zoals de Brick is zij van alle markten thuis: van Nutella en jam tot kaas en ham. Zij flirt zeker met hartig beleg: roerei, prosciutto, guacamole, hummus, zalm, toch ook die verdwaalde kroket en alle soorten kazen.
Het familie talent van lang-goed-te-houden-in-de-koelkast blijft hetzelfde. Je heb er nog steeds makkelijk 2 weken profijt van. 
 
 
€9 per heel brood (ca 700g; we maken dit ook in onze 24cm lange bakvormen)
 
 
 
 
* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
 
Rogge zuurdesem nov20_1
 
€3,95 per brood (ca 650 gram)
 
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.