Vrijdag 15 september 2017

Lieve BakBuren

Op ons zuurdesembrood na hebben we deze week een tarwe-vrij assortiment.
Dat klinkt veel dramatischer dan het is, maar soms is een beetje drama okee ;=)
Deze week hebben we voornamelijk (ook op verzoek) onze aandacht gericht op SPELT.

Wij waren vroeger nooit echt zo gecharmeerd van spelt totdat we een paar keer in Kopenhagen waren. Daar zijn we besmet geraakt door het spelt-virus. Er zijn veel redenen om van spelt te houden en tegenwoordig is het ook nog trendy. Misschien is mede hierdoor de prijs flink gestegen in de laatste 18 maanden….sorry….maar goedkoper kunnen we een echt spelt brood niet maken. Wel leuker!

Het gast brood deze week een multizaden spelt brood. En om in de spelt-stroom te blijven hebben we voor de patisserie ook nog eens een sappige sinaasappel spelt cake. En het is alweer de 3e-vrijdag-van-de-maand en daarvoor hebben we een goednieuw glutenvrij brood: een boekweit brood.

Ons tarwe-vrij-en-spelt-vol assortiment voor deze week is dus geworden:

Het ‘gast’ brood: Multizaden spelt brood
Dat spelt een oude graansoort is, is jullie ondertussen vast wel bekend. Sommige mensen vinden dat het makkelijker te verteren is dan tarwe, anderen vinden dat het lekkerder smaakt en weer anderen houden van het feit dat het minder gekruist/gemanipuleerd is dan tarwe en dus genetisch dichterbij de oudere granen staat.
Trouwens, spelt is niet gluten-vrij zoals veel mensen denken. Het bevat een ander soort gluten dan tarwe (die meer oplosbaar zijn) waardoor mensen die niet zo goed tegen tarwe kunnen, wel spelt kunnen eten. Wij gebruiken 100% EKO speltmeel van Nederlandse bodem.

Dit gistbrood bevat 100% spelt – volkoren speltmeel en speltbloem – zonder andere toegevoegde graansoorten. We voegen daar 4 verschillende zaden aan toe: pompoenpitten, zonnebloempitten, chiazaad en maanzaad. Als laatste wordt het brood bestreken met koffie (echt waar). Niet dat je daar iets van proeft, maar het is een oeroud Deens truukje om de bovenkorst aantrekklijker (donkerder) te maken, want anders blijft spelt een beetje bleek.
Over truukjes gesproken, van speltbrood is het bekend dat het na enige tijd kruimeliger wordt. Mede daarom wordt het dan ook vaak gemengd met een andere meelsoort, maar niet bij ons. We hebben ook een beetje chiazaad toegevoegd om het brood moist te houden – een truukje van onze glutenvrije broden ervaringen. Desondanks is het dan ook van belang om het brood goed ingepakt in de koelkast te bewaren (of het wat sneller op te eten kan altijd natuurlijk).
Dit is een eerlijk en voedzaam brood. Het is heerlijk zoals het is, maar ook de perfecte partner voor al je geliefde beleg (kaas, pindakaas, eieren, vleeswaren, gerookte zalm, Nutella en jam). Een bijzonder brood voor aan je weekend ontbijttafel en voor in je broodtrommel: en met al die zaden en pitten, een beetje crunch bij de lunch :=)

Spelt multizaden1 Spelt lunch
Spelt multizaden chia Spelt multizaden2

Deze week alleen als een busbroden te krijgen (het deeg is te nat om bolletjes te draaien)
€5,50 per busbrood (ca 700g)


* Het derde-vrijdag-van-de-maand-glutenvrije-brood: Boekweit brood GLOEDNIEUW!
Dit testje viel In de smaak bij de ophalende bakburen van afgelopen vrijdag. Een nieuwe glutenvrij brood om toe te voegen aan ons assortiment!

Deze nieuweling is een mals brood met de karakteristieke smaak van boekweit: sommigen noemen dit nootachtig, anderen ‘gras-achtig’. (Hoe dat laatste is ontstaan vragen we ons af: heb jij gras gegeten dan in de laatste tijd?).
Boekweit alleen als hoofdingredient kan wat overheersend zijn, vandaar dat we dit brood niet uitsluitend met boekweit hebben ontwikkeld. Voor het evenwicht zitten er allerlei zaden & pitten in, en ook nog amandelmeel en havervlokken. Van dit brood kun je makkelijk een paar plakken eten en het maakt voortreffelijke broodjes en toasties. Bovendien is het ruim een week goed houdbaar in de koelkast, en het vriest uitstekend in.

Boekweit in het Engels heet buckwheat. Dit wekt het idee dat het een tarwe-soort is en dus gluten-vol zou moeten zijn. Maar dat is helemaal niet waar. Eigenlijk is boekweit geen graan maar een zaad en komt uit dezelfde familie als rabarber en zuring. Zijn glutenvrije eigenschap maakt het een goede vriend voor mensen die glutenvrij willen/moeten eten en ook voor mensen die minder granen willen eten (ja die bestaan ook nog tegenwoordig). Maar voor de rest van de mensheid is het ook een voortreffelijke voedstof om in je keukenkast te hebben: het is hoog in eiwit, bevat alleen essentiele aminozuren en is een bron van magnesium. Deze laatste is goed voor spieronspanning en tegen krampen (voor vrouwen belangrijk elke maand).

We konden niet beslissen welk formaat we het beste vonden na een paar experimenten: de langwerpige (24 cm) ‘Brick’ die lang en dun is, of onze ‘normale’ broodbakvormen waarin we onze busbroden bakken. Deze laatste geeft het idee van een ‘echt’ sneetje brood  We konden niet kiezen, dus we laten de keuze over aan jullie zelf deze week! De foto’s geven een indruk van de verschillen. Even herinneren om je keuze te melden bij je bestelling svp.

GV Boekweit vergelijking1 GV Boekweit vergelijking2
GV Boekweit brood3 GV Boekweit brood4

€8,50 voor ca 900+ggeef je aan of je de lange 24cm ‘Brick’ formaat of de hoger ‘bus’ brood formaat wilt?


* Patisserie: Sinaasappel spelt cake
Nu dat iedereen weer aan de slag is na de vakantieperiode, merken we dat mensen gauw weer gestrest zijn. Ondanks al die vrije vakantie dagen nemen de dagelijkse prikkels snel weer de overhand. Deze cake is onze anti-gif hiervoor….Een cake die koestert. Een cake die een beetje oudewets is. Een sappige, vol citrus, zingy en boterachtige cake. Gegarandeerd om de autumn blues weg te jagen. Het perfekte gezelschap bij een goed bakkie koffie of een heerlijke pot thee. Een onvergetelijk oppepmoment in die dagelijkse rompslomp.
(Het blijft dagen lang vers, dus mocht je extra steun nodig hebben, dan heb je hiermee dagenlang genoeg).

Spelt sinaasappel cake1 Spelt sinaasappel cake3

€4 per blok cake (10x10cm)

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem sept2017_1 Rogge zuurdesem sept2017_3

€3,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.