Vrijdag 17 november 2023

Lieve BakBuren

Hebben jullie ook zo genoten van die ene droge dag afgelopen zondag?

Na al het droge weer van deze zomer is dit water enigszins best wel welkom, en toch….

Maar tja, het is maar water, we zijn niet van suiker gemaakt en we kunnen de herfst volop meenemen in ons menu voor deze week. Elk nadeel heeft toch zo zijn voordeel…

Nogmaals bedankt voor iedereen die op ‘Elke dag bakdag’ heeft gestemd in de Gouden Kookboek verkiezing. We zijn het niet geworden – leuke Rutger was de winnaar – maar het was erg aandoenlijk om al jullie enthousiaste emails te lezen over hoe leuk jullie het boek vonden. Dank dank dank. 

Ons heerlijke-herfst-kleuren-en-smaken 🍁🍂🍊🍫 assortiment van deze week wordt:

* Het ‘gast’ brood: Witte Borodinsky zuurdesembrood

Dit was een van onze zomerse (weet je nog wat dat was..?) testjes die erg in de smaak viel. 

Jayne is al een tijd bezig met het ontwikkelen van verschillende nieuwe zuurdesembroden. Zo wilde ze al een tijd een luchtiger zuurdesem creëren dat óók goed als busvorm lukt. Juist omdat jullie dan een smakelijk rechthoekig bammetje in de lunchtrommel kunnen meenemen. :=)

Wel, lieve BakBuren het is gelukt. Jazekerrrr! Dus deze week presenteren wij – nu voor iedereen – het Witte Borodinsky zuurdesem busbrood. Drumrol, drumrol, ta da da daaaaaaa. 

Dit is echt iets dat je wilt proberen! Een plak belegd met gerookte zalm (zoals in deze foto’s), kaas, boter of eieren is onovertroffen. En mocht je zelfs nog ergens een bodempje van onze Marmelade hebben, dan is ook dat een aanrader…..

Borodinsky brood heeft een iconische status onder bakkers: een donker rogge zuurdesembrood met grof gemalen korianderzaad dat én vol smaak is én vol is met folkore…Het was eigenlijk het eerste roggebrood dat wij leerden bakken waaaaay back in 2010 in Schotland.

Dit brood werd oorspronkelijk gebakken door de vrouw van een Russische generaal de avond voor (wat achteraf bleek) de beslissende slag van Borodino (1812) tegen Napoleon. Ze wilde een bijzonder brood maken om de soldaten op te beuren. Nou, dat lukte haar wel met wat verse koriander dat langs de weg groeide onder de vroege septemberzon…tja, dat was kat in het bakkie (of eigenlijk, koriander in de kom, haha). Ze plette wat zaadjes, voegde ze toe aan het deeg van haar donkere roggezuurdesembroden en the rest is history

En nu maakt onze Witte Borodinsky zijn entree. Totaal onbekend in de wereld- geschiedenis, haha. In plaats van een donker roggezuurdesembrood besloten we een licht en luchtiger tarwezuurdesembrood te maken. Het resultaat heeft een zachte mals kruim en blijft een aantal dagen heerlijk sappig. Jayne deed de generaalsvrouw na door wat geplet korianderzaad toe te voegen aan het mengsel. Voordat je je neus ophaalt, je merkt er niks ‘korianderigs’ van hoor. Het geeft nou net die verrukkelijke ondertoon van licht gebrande sinaasappel. En dat gaat best goed met het iets zurige karakter van de zuurdesem. En met dit herfst weer. 

€4,75 alleen per busbrood (ca 750 gram): we kunnen geen bolletjes draaien van dit deegje en de freeform lukt hier ook niet mee.

* PatisserieKrokante Marmelade brownies NIEUW,NIEUW,NIEUW!!

We weten dat we een nieuwe winnaar hebben wanneer een vrijdagmiddagtestje enthousiast wordt omarmd met ‘wanneer komt ‘ie op het menu?’ En niet één keer…

Zo was het afgelopen vrijdag. Het zeiknatte weer – en dus zeiknatte ophalende bakburen – geeft ons een extra prikkel om jullie te verwennen (en bedanken) in zulke herfstachtige omstandigheden. Jayne had dit recept al jaren op haar testlijst staan. Het klonk intrigerend (of afschuwelijk) en stond te boek als ‘Toast and Marmalade brownie‘. We kennen onze Pappenheimers natuurlijk…zoiets moeten we jullie eerst laten proeven om te kijken of het wat is. En daarna de naam een beetje aanpassen, haha. 

Een brownie getopt met krokante stukjes croutons (van ons eigen roggezuurdesembrood) en goede scheppen marmelade zou weinig bestellingen opleveren, vermoedden wij. Vandaar krokante marmelade brownies. En tjonge, tjonge, wat vonden jullie ze verrukkelijk. 

Dus….we hebben geluisterd. Alsjeblief.  

En een grappige toevoeging…de marmelade is ook van onze eigen hand. Weet je nog die lekkere marmelade van maart dit jaar? Wel, we hadden nog een paar potten van onze eigen voorraad in de kast en ze zijn perfect voor deze brownies. Homemade brownies met homemade toppings!

€4,95 voor 6 blokken

* Vrijvanallesbehalvesmaak patisserieSunshine cakejes (glutenvrij, suikervrij, lactosevrij)

Dit is onze poging om even wat herfstzon op te roepen….Met hun zonnige gele kleur zijn ze meteen vrolijk makend. 

Geurig van de citroen, kurkuma en een vleugje gember, bezorgen deze sappige cakejes je een goede dosis zonneschijn binnenshuis. De cakejes bevatten amandel-, rijst- en boekweitmeel zodat ze volledig glutenvrij zijn. De karamelachtige zoetigheid van de kokosbloesemsuiker maakt ze vrij van geraffineerde suikers en de lactose omzeilen we door kokosmelk te gebruiken. En ze zijn me toch lekkerrrr…

€4,50 voor 6 ronde cakejes 

In onze zoektocht naar nieuwe glutenvrije broden voor ons assortiment zijn we al een tijdje geleden gevallen voor teffmeel. Het is een zeer oude graansoort die stamt uit ancient Ethiopie.

Teff is van zichzelf glutenvrij. (Als je ooit injera hebt gegeten in een restaurant dan heb je al kennis gemaakt met teff). Het heeft ook vele goede eigenschappen. Zo is het bijvoorbeeld rijk aan magnesium, mangaan, zink, koper, en vitamines B2, B3 en B6. Wist je dat teff de enige graansoort is die vitamine C bevat? Ook interessant is dat teff de stijging van de bloedsuikerspiegel tegengaat waardoor het hongergevoel langer wegblijft. Klinkt dat niet iets waarvan je meteen een bammetje wilt eten?

Teff kun je, helaas, niet uitsluitend gebruiken als enige meelsoort in een glutenvrij brood. En dat vraagt om veel experimentjes…In ons toff teffbrood is het hier in het fijne gezelschap van gierst- en boekweitmeel plus een goede schep psylliumzaad. Het resultaat heeft een aangename, ronde en licht gekarameliseerde smaak – én een aantrekkelijke lichte paars-bruine kleur dankzij het teffmeel. 

Enne…je kunt het beleggen met alle belegsoorten: van hartig tot zoet. Win-win!

€5,95 per busbrood

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken: met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). 

Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.