Vrijdag 18 mei 2018

Lieve BakBuren

Wat een royaal aanbod hebben wij deze week! Prins Harrys bruiloft komend weekend zorgt voor patisserie inspiratie met vlierbloesem citroen cakejes en zijn Britse humor was de aanleiding voor ons gast brood: het karwijzaad brood.
Vrijdag is de derde-vrijdag-van-de-maand en dat betekent dat we een extra glutenvrij brood op het menu hebben staan. Dit is het yum yum bammetjes brood voor een echt normaal sneetje brood voor onze glutenvrije fans. Het heeft veel tijd en experimenteren nodig gehad, en hopelijk vinden jullie het geslaagd. En last but not least, onze vaste rots-in-de-branding brood, het rogge zuurdesem.

Ons assortiment voor deze week is dus geworden:

* Patisserie: Vlierbloesem citroen cakejes
Wat een fotogenieke cakejes! Pretty as a princess zou je kunnen zeggen…
Het is jullie misschien niet helemaal ontgaan dat er komende zaterdag in Engeland een Royal Wedding is. Prins Harry gaat trouwen met actrice Meghan Markle. Jullie kunnen je vast voorstellen dat wij zo’n thema niet voorbij konden laten gaan….en vooral Jayne niet.

Al gauw werden na de verloving van Harry en Meghan de details over hun trouwtaart bekend gemaakt. Het zou een vlierbloesem citroen cake worden versierd worden met veel buttercream en verse bloemen. De honneurs om het te maken vielen aan Claire Ptak. Wie? Voor de meesten van jullie zal dat niet zo veel zeggen (tenzij jullie in de Violet Bakery in Londen zijn geweest). Maar als je ooit onze Cowboy Cake hebt gegeten dan heb je een beetje van Claire meegekregen via ons (zie http://www.bakkenvoordeburen.nl/2016/06/bakken-voor-de-buren-vrijdag-17-juni-vaderdag-assortiment.html).

Het recept voor de Royal Wedding Cake wordt uiteraard achter slot en grendel bewaard. Dit is onze versie, en ook met verse (vlierbloesem)bloemen maar dan zonder die buttercream. Ondanks Sjoerds affinteit voor alles met boter, houden wij echt niet van zo’n topping. Liefde mag wel zoet zijn maar mierzoet….

Onze schattige sappige citroen cakejes krijgen een dubbele shot vlierbloesem siroop – eerst een goede slok in het beslag; daarna als een soort marinade met citroensap die er overheen gekwast wordt wanneer ze warm uit de oven komen. Als ze afgekoeld zijn pijpen we kleine rozetjes slagroom bovenop en daarna decoreren we alles met een takje Buiksloterbreekse vlierbloesem. Die smaken net zo verfijnd en heerlijk als ze eruit zien.
Elke cakeje is ongeveer 8x4x6 cm en is ruim genoeg voor 1 persoon. Je kunt ze ook in plakjes snijden (zie foto’s) om te delen met je gasten. Valt het jullie op dat de doorgesneden cakejes wel wat lijken op een bruid en bruidegom met kroontjes en bloemen in het haar? Of is Jayne nu uiteindelijk echt doorgedraaid met wat zij ziet in onze cakejes?

We leveren deze aan met drie stuks per bestelde portie. Daar is niks symbolisch of dubbelzinnigs achter te zoeken – het is simpelweg een aesthetische-praktische reden: onze gebaksdoosjes zijn van zo’n grootte dat 2 cakejes verloren lijken te zijn en 4 stuks passen niet. Dus werd het drie. Mocht je er dus al eentje onderweg naar huis opeten, dan kan je volhouden daar er maar twee in het bakje zaten…. Wij verraden je echt niet want zo zijn wij niet getrouwd, toch?

Vlierbloesem citroen cakejes1 Vlierbloesem citroen cakejes1
Vlierbloesem citroen cakejes1 Vlierbloesem citroen cakejes1

€3,75 voor 3 stuks


* Het ‘gast’ brood: Karwijzaad brood
De Britten hebben iets met toilet vermaak, net zoals Nederlanders leedvermaak onwijs grappig vinden.
Prin Harry is bekend voor zijn gevoel voor humor, en ook voor zijn uitspattingen. Oeps, daar gaan we al met toiletten vergelijkingen.

Karwij wordt al millennia lang gebruikt tegen spijsverteringsproblemen en maagklachten. Of zoals de natuurgeneeskundige kruidenleer-bronnen dat zo mooi kunnen verwoorden: karwij is een ‘windverdrijvend middel’. Jayne ligt nu dus in een deuk. Sjoerd niet. Dus.

Ons karwijzaadbrood is een licht volkoren brood, gemaakt van ons lievelings gebuilde tarwemeel met een flinke schep karwijzaad erdoorheen. Het broodbakproces voor dit brood begint al op de avond ervoor: we maken een voordeeg met alleen een klein beetje gist zodat het rijsproces langer duurt. Hierdoor krijgt het brood een vollere en diepere smaak (volgens de bakkers) en het is zeker beter voor je darmen omdat er minder gist gebruikt wordt. Dit vonden wij een leuke bijkomstigheid omdat karwij zo’n een spijsverteringsbevorderende rol heeft.

Dit brood is inzetbaar op vele fronten: het is perfekt met (room)kaas, eiergerechten, ham, gerookte zalm, avocado en hummus (ja, ja, we hebben wat getest) en het is prima met pindakaas en jam. Nutella zou kunnen, maar alleen voor die hard Nutella-verslaafden. En aub doe er geen gebakken uitjes bij….er is alleen zo veel windverdrijvend vermogen die tegen gehouden kan worden ;=)

Karwijzaad busbrood2 Karwijzaad busbrood2
€4,50 per busbrood/8 bolletjes (ca 650+g): geef aan of je het wilt bestellen als busbrood of als 8 bolletjes.


* Het gluten-vrije-derde-vrijdag-van-maand brood: Yum yum bammetjes brood
Ken jij iemand met een naam waarvan je eersre reactie ‘ach gossie’ is?.
De Engelse drukken dat op een mooie wijze uit: an unfortunate name.
Denk aan een kind met een zeer ongewone naam, of iemand met een naam die doet eer aan hun beroep. Jayne had vroeger een gynaecoloog, Dr. Lips. Tja. Zoiets dus.

Ons nieuwe glutenvrije brood gebruikt een meelsoort met an unfortunate name. Sorghum.
Dit klinkt, in het Engels als sore gum (=gevoelig tandvlees) of zelfs als sore bum (=pijnlijke kont). Of zelfs als een SOA… Very unfortunate name. Niet echt reklame voor voedingsprodukten. Maar dat hield ons niet tegen om dit bijzondere meel te gebruiken om een spiksplinternieuw glutenvrij brood te ontwikkelen.

Sinds wij onze glutenvrije zoektocht jaren geleden begonnen is er één soort glutenvrij brood dat een beetje aan onze bakkunsten ontsnapt is: een simpel bammetjes brood. Geen pitjes, geen chia, geen noten. Een ‘gewoon’ brood voor zover dat mogelijk is voor een glutenvrij brood. Voor onze gedwongen glutenvrijers zou dit een droom waargemaakt worden: een sneetje volkoren brood voor een normaal broodje in je lunchtrommel.
Wel lieve bakburen, het is ons gelukt. En dankzij het meel met de unfortunate name. Een brood dat gaat met alle belegsoorten, zowel hartig als zoet.

Sorghum is van nature glutenvrij, net zoals mais en rijst. Het groeit met name in Azië en Afrika en omdat zijn gezonde eigenschappen al vroeg werden ontdekt is sorghum een traditioneel medicijn in sommige culturen. Het bevat veel ijzer, B-vitamines, antioxidanten en een hoog eiwit-gehalte (zelfd meer dan quinoa).

In dit bammetjes brood mengen we sorghummeel met tapioca en rijstemeel. Om het te binden en de elastische eigenschappen van gluten na te bootsen voegen we psylliumvezels en eieren aan het mengsel toe Een beetje gist zorgt dat het deeg rijst zoals een glutenvol brood.
Het resultaat is een brood waarvan je lipsmakkend zegt: ‘Yum, yum’. Dat rijmt toch beter met sorghum….

GV Yumbrood2 GV Yumbrood2
€6,95 per heel brood (ca 700g): we bakken dit in onze busbroodbakvormen voor een ‘normaal’ brood


* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit brood helpt je door je dagelijkse werkweek heen te komen. Iets ‘normaals’ voor alledaags gebruik. Niet dat we ons zuurdesem ‘gewoon’ zouden durven te noemen, want dat is het zeker niet….maar dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken: met hartig of zoet beleg. En het maakt ook nog eens fantastische toast.
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje toegevoegd roggemeel.

Rogge zuurdesem maart2018_3

€3,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.