Vrijdag 19 januari 2018

Lieve BakBuren

Hoe gaat het met jullie nieuwjaarsvoornemens?
Onderzoek heeft aangetoond (gaap, gaap…) dat 11 januari een beslissende grens is voor het behouden (of niet) van je nieuwsjaarsvoornemens. Haal je 12 januari, dan is de kans groot dat je voornemens zich staande zullen houden.
Dus hoe zit het bij jou vandaag op de 16e januari? 😉

Met ons assortiment doen we deze week ons best om jullie op de rails te houden – mocht je dan voornemens hebben op het gebied van ‘vrij van’ eten.
En mocht je juist geen voornemens op dat gebied hebben, dan hebben we ook lekkere ‘vol van alles’ baksels voor jullie!

Ons gast brood voor deze week is het Scandibrood en het derde-vrijdag-van-de-maand glutenvrije brood is ons glutenvrije boekweitbrood.
Voor de vrijvan’ers (of als je ze gewoon lekker vinden) hebben we als patisserie onze supersonic turbo flapjacks en voor onze volvanalles’ers een heerlijk zakje vol krokante chocolade & amandel biscotti.

Ons volvanalles en/of vrijvanvalles assortiment voor deze week:

* Het ‘gast’ brood: Scandi-brood
De oorspronkelijke naam hebben we veranderd want het klonk als een SOA! ‘Limpa met anijs.’ Met zo’n naam voor een brood dachten we weinig broden te kunnen verkopen ;=) Dus huppettee, een snelle naamsverandering en hopelijk worden jullie net zo verliefd op dit brood als wij.
Het is een Zweeds recept met volkoren roggemeel, volkoren tarwemeel en gebuilde tarwemeel plus een goede lepel anijs. In Nederland zijn we vooral gewend om hete anijsmelk te drinken dat gemaakt is van die typische anijsblokjes. In Zweden heeft dit kruid zijn weg gevonden in een brood maar nog niet tot Ikea. Het resultaat is een subtiele ondertoon van de anijs en het is zeker niet overheersend. Het smaakt fantastisch met kaas, eieren en gerookte zalm, maar je kunt ook en plakje dik besmeren met gezouten boter. Yum! Als je het in een dikke plakt-aan-je-ribben soep dompelt, dan ben je perfekt beschermd tegen het gure winterweer.

Scandibrood met anijs doorgesneden Scandibrood met anijs doorgesneden
Je mag kiezen of je dit brood als een busbrood wilt hebben of als 8 bolletjes (zelfde gewicht)
€4,50 per busbrood/8 bolletjes (ca 600 gram)


* Patisserie: Chocolade & amandel biscotti
Na veel cake-achtige patisserie gemaakt te hebben in de laatste weken dachten we dat het tijd zou zijn voor een andere cake-textuur deze week.
Deze harde, langwerpige koekjes zijn van oorsprong Italiaans. De naam biscotti vertaalt letterlijk als tweemaal gebakken: bis-cotti. Voor de vroegere bakkers waren biscotti (in Italie), biscuits (Frankrijk & Engeland), beschuit (Nederland) een economisch voordeel omdat ze gebakken konden worden bij een lagere temperaturen dan brood; een bakker kon na het bakken van brood de restwarmte van de oven gebruiken om ze te bakken. Tegenwoordig maken de moderne bakkers muesli en granola in hun afkoelende ovens. Slim volk die bakkers ;=)

Deze Italiaanse koekjes (cantuccini) worden in Italie in Vin Santo (sterke zoete wijn) gedompeld en zijn een specaliteit uit Firenze, maar ze zijn ook heerlijk wanneer ze in (sterke) koffie gedompeld worden. Onze versie is met pure chocolade en amandelen (cantuccini con cioccolato e mandorle; grazie mille buurvrouw Luisella voor de correcte italiaanse vertaling). En de choco is net een beetje gesmolten….jammie, jammie. Een heerlijk oppeppertje op elk tijdstip van de dag.

Omdat deze koekjes best wel krokant (=hard) zijn, doe aub voorzichtig als je een (slecht of oud) gebitje hebt…..anders zou het een dure kunnen bakweek worden: €4 plus de tandarts rekening ;=)

Biscotti2018_2 Biscotti2018_2

€4 per zakje vol

* Vrijvanalles patisserie: Supersonic turbo flapjacks (glutenvrij, suikervrij, lactosevrij)
WATTT???? We horen je dat al roepen vanuit onze keuken ;=)
Onze supersonic turbo flapjacks geven je vleugels en toch zijn ze geen Red Bull. Er zit geen enkele ‘rotzooi’ (lees: suikers…) in.
Ze zijn een heerlijk voedend mengsel van haver, dadels, bananen chips, walnoten, sultana’s en zonnebloempitten, gebonden met de hyper trendy kokosolie en een beetje honing. Het resultaat is een krokant feel good en doet-je-goed verwennerij.
Je kunt ze meenemen voor ontbijt in het OV, achter je bureau bij de ochtendkoffie, gebrokkeld over je yoghurt of op kwark als tussendoortje. En ja hoor, naast Sjoerds lievelingsbolletje roomijs kan ook. Het is misschien handig om te weten dat ze een dikke week goed te houden zijn (ze worden dan ietsjes minder krokant), dus je kunt er over nadenken om een extra zakje in te slaan…..

Supersonic tubo flapjacks1 Supersonic tubo flapjacks1

€4,25 voor 8 goede blokjes


* Het derde-vrijdag-van-de-maand-glutenvrije-brood: Boekweit brood
Toen dit afgelopen september voor het eerst in ons assortiment kwam was het meteen een daverend succes. Dus, hier is ie weer. Alsjeblieft!
Een mals brood met de karakteristieke smaak van boekweit: sommigen noemen dit nootachtig, anderen ‘gras-achtig’. (Hoe dat laatste is ontstaan vragen we ons af: heb jij gras gegeten dan in de laatste tijd?).
Boekweit alleen als hoofdingredient kan wat overheersend zijn, vandaar dat we dit brood niet uitsluitend met boekweit hebben ontwikkeld. Voor het evenwicht zitten er allerlei zaden & pitten in, en ook nog amandelmeel en havervlokken. Van dit brood kun je makkelijk een paar plakken eten en het maakt voortreffelijke broodjes en toasties. Bovendien is het ruim een week goed houdbaar in de koelkast, en het vriest uitstekend in.

Boekweit in het Engels heet buckwheat. Dit wekt het idee dat het een tarwe-soort is en dus gluten-vol zou moeten zijn. Maar dat is helemaal niet waar. Eigenlijk is boekweit geen graan maar een zaad en komt uit dezelfde familie als rabarber en zuring. Zijn glutenvrije eigenschap maakt het een goede vriend voor mensen die glutenvrij willen/moeten eten en ook voor mensen die minder granen willen eten (ja die bestaan ook nog tegenwoordig). Maar voor de rest van de mensheid is het ook een voortreffelijke voedingsstof om in je keukenkast te hebben: het is hoog in eiwit, bevat alleen essentiele aminozuren en is een bron van magnesium. Deze laatste is goed voor spieronspanning en tegen krampen (voor vrouwen belangrijk elke maand).

We konden niet beslissen welk formaat we het beste vonden na een paar experimenten: de langwerpige (24 cm) ‘Brick’ die lang en dun is, of onze ‘normale’ broodbakvormen waarin we onze busbroden bakken. Deze laatste geeft het idee van een ‘echt’ sneetje brood  We konden niet kiezen, dus we laten deze week de keuze over aan jullie zelf ! De foto’s geven een indruk van de verschillen. Even herinneren om je keuze te melden bij je bestelling svp.

GV Boekweit brood7 GV Boekweit brood7
GV Boekweit brood7 GV Boekweit brood7

€8,50 voor ca 900+g geef je aan of je de lange 24cm ‘Brick’ formaat of de hoger ‘bus’ brood formaat wilt?


* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit brood helpt je door je dagelijkse werkweek heen te komen. Iets ‘normaals’ voor alledaags gebruik. Niet dat we ons zuurdesem ‘gewoon’ zouden durven te noemen, want dat is het zeker niet….maar dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken: met hartig of zoet beleg. En het maakt ook nog eens fantastische toast.
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem sept2017_3

€3,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.