Lieve BakBuren
Wat was het leuk om jullie afgelopen vrijdag IN onze bakkerijkeuken weer te kunnen ontvangen: de eerste keer in 26 maanden! Voor velen was het eigenlijk de eerste keer dat jullie binnen waren in de bakkerij. Dat in eigenlijk niet eens goed voor te stellen.
Heerlijk is ook het warmere en zonnige weer van de laatste dagen. Dus deze week zetten we de zon in het zonnetje met ons triple tomatenbrood voor dat heerlijke Middellandse Zee vakantiegevoel.
We hebben ook een Zen-draad deze week. Afgelopen zondag (15 mei) was Wezak – de geboortedag van Buddha – en komende vrijdag (20 mei) is het wereld meditatiedag. Dit vonden wij goede smoezen om onze Zen appelcake weer op het menu te zetten, en om een nieuwe vrijvanalles baksel te lanceren dat nog niet eerder is verschenen in ons assortiment…
En dat komt ook nog eens heel goed uit, want vandaag – 17 mei – blijkt wereld bakdag te zijn! Een nieuwe baksel op zo’n dag :=)
We hebben geen Corona maatregelen meer – geef je bestelling aan ons door vóór donderdag 13u, en kom gewoon binnen om het op te halen. Alle broden en baksels liggen uitgestald op de grote tafel zodat je kunt zelf kiezen welke je wilt. Neem je je eigen draagtasje mee? (Heb je Corona, kom dan niet binnen! Please. Laat het ons even weten zodat we je tasje dan buiten kunnen overhandigen).
Ons zon-en-Zenassortiment van deze week wordt:
* Het ‘gast’ brood: Triple tomatenbrood
Het leuke van een eigen bakkerij is dat je meer ingrediënten in een brood kan stoppen dan de ‘gewone’ bakker. Dus niet alleen meer liefde en aandacht, maar ook bijvoorbeeld meer tomaten. Ons zongedroogde tomaten brood zit tjokvol tomaten en bomvol smaak. Het heeft een triple whammy – vandaar de naam triple tomatenbrood – van die rode ronde zonnige vruchten: zongedroogde tomaten, tomaten olie én tomaten puree. Deze laatste geeft het brood een aantrekkelijke rode gloed. Net zoals die ondergaande zon op de heerlijke lange zomerse avonden in warmere vakantielanden.
Het leuke van dit brood is dat je bij elke hap die zon proeft. Het zomerse wordt nog meer geaccentueerd door de toevoeging van Middellandse Zee kruiden zoals rozemarijn en tijm. Alleen door het al te ruiken (en eten natuurlijk) heb je al een zonnig vakantie gevoel.
Dit (gist)brood is ontzettend lekker zoals het is, maar ook met een beetje gezouten boter, of goede olijfolie om in te dompelen, eiersalade en plakjes kaas….de zomer komt er aan!
€4,95 per brood (ca 650 gram) – als bus, freeform of 8 bolletjes – geef aub aan bij je bestelling of je busbrood, freeform of bolletjes wilt
* Patisserie: Zen appelcake
Met Wereld Meditatiedag komende vrijdag (20 mei) én Wezak (de geboortedag van Buddha afgelopen zondag, 15 mei) vonden we deze twee goede smoezen om onze Zen appelcake weer eens van stal te halen.
Dit recept stamt uit een intrigerend recept voor ‘Apple tart cake’ uit een grappig kookboek geschreven door een Zen Boeddhistische monnik die ook nog eens chefkok in een Amerikaans Zen retraitecentrum was. Volg je het nog? ;=) Gebruikmakend van één start-beslag maak je drie verschillende lagen. Een soort alchemie waar wij veel van houden! Gelukkig is het ook nog eens bijzonder smakelijk. Dat wordt ‘Mmmmmm’ murmelen in plaats van de meditatieve ‘Ommmm’.
Eet deze cake met veel aandacht en mindfulness... Je wordt er helemaal ‘Zen’ van! Echt.
€4,95voor 6 goede blokken
* Het derde-vrijdag-van-de-maand glutenvrije brood: Boekweitbrood
Een mals brood met de karakteristieke smaak van boekweit: sommigen noemen dit nootachtig, anderen ‘gras-achtig’. (Hoe dat laatste is ontstaan vragen we ons af: heb jij dan ooit gras gegeten?).
Alleen boekweit als hoofdingrediënt kan wat overheersend zijn, vandaar dat we dit brood niet uitsluitend met boekweit hebben ontwikkeld. Voor het evenwicht zitten er allerlei zaden en pitten in, en ook nog eens amandelmeel en havervlokken. Van dit brood kun je makkelijk een paar plakken eten en het maakt voortreffelijke broodjes en toasties. Bovendien is het ruim een week goed houdbaar in de koelkast, en het vriest uitstekend in.
Boekweit in het Engels heet buckwheat. Dit wekt het idee dat het een tarwe-soort is en dus gluten-vol zou moeten zijn. Maar dat is helemaal niet waar. Eigenlijk is boekweit geen graan maar een zaad en komt uit dezelfde familie als rabarber en zuring. Zijn glutenvrije eigenschap maakt het een goede vriend voor mensen die glutenvrij willen of moeten eten en ook voor mensen die minder granen willen eten (jazeker, die bestaan ook tegenwoordig). Maar voor de rest van de mensheid is het ook een voortreffelijke voedingsstof om in je keukenkast te hebben: het is hoog in eiwit, bevat alleen essentiële aminozuren en het is een bron van magnesium. Deze laatste is goed voor spierontspanning en tegen krampen.
We konden niet beslissen welk formaat we na een paar experimenten het beste vonden: de langwerpige (24 cm) ‘Brick’ die lang en dun is, of onze ‘normale’ broodbakvormen waarin we onze busbroden bakken. Deze laatste geeft het idee van een ‘echt’ sneetje brood, het bammetje. We konden niet kiezen, dus we laten deze week de keuze over aan jullie zelf ! De foto’s geven een indruk van de verschillen. Even herinneren om je keuze te melden bij je bestelling svp.
€8,75 voor ca 900+g gistvrij én glutenvrij – geef je aan of je de lange 24cm ‘Brick’ formaat of de hogere busbrood vorm wilt
* Vrijvanallesbehalvesmaak patisserie: Boeddha bites (glutenvrij, suikervrij, lactosevrij én ook nog eens vegan)
We kunnen je niet beloven dat je nirvana zal bereiken met deze nieuwe toevoeging aan onze vrijvanalles familie van baksels, maar wel een soort verlichting…een verlichting voor je lichaam ;=) Dit omdat deze mini-cakejes zijn én vrijvanalles (gluten, suiker en lactose) én vegan.
Gemaakt van een mengsel van glutenvrije melen, brengen we ze op smaak met chai-specerijen (kaneel, kardemom, gember, venkel en zwarte peper) en een handvol 70% pure chocolade.
Heerlijk sappig, perfect voor dat oppeppertje bij je kop koffie of bakje thee, maar ook als onderdeel van een dessert met fruit, roomijs of slagroom (of hun plantaardige alternatieven). Ze zijn een aantal dagen goed houdbaar ook nog.
€4,95voor een zakje vol met 12 stuks
* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken: met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
€3,95 per brood (ca 650 gram)