Vrijdag 22 februari 2019

Lieve BakBuren

We hebben allemaal primeurs in de bakkerij deze week. Het moet de invloed van de lente zijn – al die vernieuwende kriebels die de inspiratie en creativiteit kietelen.
Dus zonder al te veel introductie en poespas duiken we meteen het assortiment in – natuurlijk met de leuke verhalen die achter het brood en de patisserie schuilen….

*
Het ‘gast’ brood: Geroosterde pieper en olijven brood
Piepers. Ze werden grappig. Bij ons. Dus.

Niet alleen vanwege deze volksbenoeming voor aardappels – dat klinkt geestig – maar vooral vanwege Sjoerd.

Jarenlang, tijdens het samen kokkerellen van Jayne en Sjoerd, vroeg Sjoerd steevast, “En hebben we er piepers bij?” Bloed serieus ook nog eens. Een maaltijd was geen maaltijd als er geen aardappels op het bord lagen. Jayne verzon altijd het menu, en daar zaten echt geen piepers bij hoor! Gingen we aan tafel – Jayne toverde dan vol trots de verrassing op het bord die ze gemaakt had. Ze diende het op en ging zitten. Sjoerd keek om zich heen, naar het fornuis en zei, bijna wanhopig, ‘En zijn er geen piepers bij?” Tja…
Het ging zo ver dat Jaynes familie in Engeland op de hoogte was van deze knol-obessie. In een restaurant, met een keuze voor rijst, aardappels of salade als bijgerecht, bestelde onze pieper prins uiteraard ‘Potatoes, please.’ En Jayne d’r familie schoof dan onder de tafel van het lachen.

Ons licht volkoren brood van deze week zit –hoera – vol met piepers én olijven. Dat Nederlanders grote aardappeleters zijn is geen wereld nieuws, de Ieren verslaan de Nederlanders wel, maar dit bijzondere brood zou eigenlijk de krantenkoppen moeten halen. Hollandse aardappelstukjes, eerst in de oven geroosterd met zeezout en olijfolie totdat ze goudbruin en knapperig worden, en dan….huppetee…de mengkom in. Daar ontmoeten ze groene en zwarte olijven. Samen met wat dille ontstaat er een alchemische bakmagie. Dat geeft een brood dat veel kanten op kan. Het is heerlijk om au naturel op te eten, maar ook met eiergerechten, fromage, zalm en charcuterie. Je kunt het zelfs dippen in sauzen & olijfolie of er toast van maken (voor borrelhapjes). En misschien het alombelangrijkste: het is gaat uitstekend met gebakken aardappeltjes. Hoor je Sjoerds ecstatische gejuich?

Geroosterde aardappel olijven brood doorgesneden Geroosterde aardappel olijven brood doorgesneden
€4,95 per busbrood/8 bolletjes (ca 600 gram)


Patisserie: Mexicaanse ‘tres leches’ cake
Elke keer dat Jayne dit recept voor ‘tres leches cake’ tegenkwam sloeg zij de pagina meteen over.

Het idee alleen al – een cake die geweekt wordt in een melk-mengsel van drie soorten melk – deed haar snel de bladzijde omslaan.
Een cake weken in iets is ons niet vreemd. Denk aan de Italiaanse tiramisù (sponsvingers gedompeld in koffie-amaretto, dan in laagjes gestapeld met mascarpone), de Engelse trifle (cake in sherry met jelly en slagroom boven op) of de Franse pain perdu en Nederlandse wentelteefjes (brood laten weken in eieren-melk en dan bakken in de koekenpan).
En toch was het idee van een cake doordrenkt in een mengsel van condensed melk, slagroom en koffiemelk niet iets waar Jayne warm van werd.

Totdat zij in januari in New Mexico kwam. Op de laatste avond van de schrijfworkshop was er een groepsdiner. Een 3-gangen feest in een gehucht in de middle of nowhere, midden in het woestijn. Als dessert werd er deze traditionele tres leches cake voorgeschoteld. Dat werd de perfekte gelegenheid om het te proeven, ondanks al die voorafgaande afkeer.
Jayne zonk haar lepel in de cake, bracht het hapje naar haar mond toe en verwacht een tandentrekkende zoetigheid waardoor al de vooroordelen totaal bevestigd zouden worden.
Maar nee. In tegendeel – het was echt niet zoet. En het was super lekker, sappig, licht en blijmakend. Perfekt voor de bakkerij. Toch dat recept maar weer gaan opzoeken….

Dit hebben we getest afgelopen zondag op de familie brunch feest voor Sjoerds vader die 87 wordt deze week. Geserveerd in kleine blokjes, toefje slagroom erop, framboos erin zag het er prachtig uit. Met een kaarsje voor Ed konden we allemaal ‘Lang zal hij leven’ zingen – op geen enkele goede toonhoogte.
Deze Mexicaanse cake had zeker de magische krachten van de Native New Mexico Indianen overgenomen….want het verdween in een oogwenk. Komt u maar – het is echt super!

Tres leches1 Tres leches1
€4,50 voor 6 stukken


* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).

Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem nov2017_1
€3,75 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.