Vrijdag 22 juli 2022

Lieve BakBuren

Sinds de laatste schooldag afgelopen vrijdag is de zomervakantie nu officieel van start gegaan! De kinderen zijn vrij en de meesten kunnen nu de hort op.

Wij hebben geen plannen om weg te gaat in deze periode: we blijven vrolijk doorbakken (hopelijk niet letterlijk…).

Deze tijd van het jaar is vaak onze favoriet – niet voor de zomerse dagen en temperaturen – maar voor een hele andere reden. Met zo veel bakburen weg kunnen wij ingewikkeldere en meer tijdsintensievere recepten uit de klapper halen om de thuisblijvers te verwennen. En dat vinden wij nou juist erg gezellig en leuk om te doen. 

Dus mocht je in de komende maand(en) thuis zijn dan hebben wij allerlei verrukkelijke verwenbaksels bedacht…misschien zelfs focaccia, macarons of gevlochten broodjes …. pas maar op dat je niet kwijlt over je toetsenbord ;=)

Ons de-zomervakantie-is-van-start-gegaanassortiment van deze week is geworden:

* Het gast brood: S-L-O-W brood

Het leuke van deze zomerse dagen zijn dat je geen toestemming nodig hebt om een tikkie gas terug te nemen. 

Dan is S-L-O-W de ‘snelheid’ van de dag. Wat een verademing!

Ons SLOW brood is altijd populair. Het doet men denken – dat is tenminste de terugkoppeling die we krijgen – aan het brood van ‘vroeger’. We noemen het SLOW omdat we het brooddeeg bijna 24 uur in de koelkast langzaam laten rijzen. Binnen de oude bakkersleer is dat een slimme truuk om meer smaak in een brood te brengen. Of misschien ligt de vollere smaak wel aan het mengsel van verschillende meelsoorten (spelt, tarwe en rogge; en alles is van Nederlandse bodem). Dat geeft meer karakter aan het brood. 

Na z’n koude verblijf in de koelkast (klinkt erg aantrekkelijk terwijl we dit schrijven in 30+ graden) ontstaat een plakkerig deeg. Dat betekent voor ons dan weer dat het niet zo makkelijk is om het daarna vorm te geven. Het voordeel hiervan is echter wel dat het eindresultaat iets zal zijn dat er werkelijk ‘artisanaal’ uitziet :=) Het kan wel eens lachen zijn wat er uit onze ovens vrijdag gaat komen….bolletjes zouden traanvormig kunnen zijn, een busbrood lijkt op Kuifje en een freeform…well, that’s anyone’s guess. 

Kortom, een oudewets-achtig brood dat smaakt naar tijdeloosheid. Dit paart perfect met allerlei kaassoorten, eiergerechten, vis en vleeswaren. Maar ook met wat zoetige belegsoorten zoals jam en notenpasta’s. Oh…en niet te vergeten….Sjoerds lievelingsbeleg: boter, boter en nog meer roomboter. Het blijft dagen lang sappig ook nog. Bovendien kun je kiezen of je het al busbrood, 8 bolletjes of freeform wilt bestellen.

€4,95 per busbrood, 8 bolletjes of artisanale freeform: geef je aan bij je bestelling welke vorm je wilt?

* Patisserie 1: Frisse zomerse tres leches cake

Wanneer je sommige recepten in een kookboek tegenkomt, is er meteen een afkeer.

Zo was het ook met de ’tres leches’ cake. 

Een cake weken in iets is niet vreemd. Denk aan de Italiaanse tiramisù (sponsvingers gedompeld in koffie-amaretto, dan in laagjes gestapeld met mascarpone), de Engelse trifle (cake in sherry met jelly en slagroom bovenop) of de Franse pain perdu en Nederlandse wentelteefjes (brood laten weken in eieren-melk en dan bakken in de koekenpan). Allemaal verrukkelijk.

Maar een Mexicaanse cake die doordrenkt wordt in drie soorten melk – vandaar de naam van tres leches (=drie x melk: condensed melk, slagroom en koffiemelk) – was iets wat Jayne de pagina snel deed overslaan. Muy rápidamente.

In januari 2019 reisde Jayne naar New Mexico om een schrijfworkshop te volgen. Op de laatste avond was er een groepsdiner met een 3-gangen feest in een gehucht in de middle of nowhere, midden in het woestijn tussen Taos en Santa Fe. Als dessert werd er deze traditionele tres leches cake geserveerd. De Amerikanen ontvingen het dessert met wrijvende handen en een kinderlijke blijdschap. Alsof er een dierbare gemiste vriend teruggekeerd was. In zo’n sfeer was het de perfecte gelegenheid om het te proeven, ondanks al die voorafgaande afkeer. Now or never. 
Jayne zonk haar lepel in de cake, bracht het hapje naar haar mond en verwachtte een tandentrekkende zoetigheid waardoor al de vooroordelen totaal bevestigd zouden worden.

Maar nee. 

Integendeel – het smaakte echt niet te zoet. Het was super lekker, sappig, licht en blijmakend. Perfekt voor onze bakkerij. Toch nog maar eens dat recept weer gaan opzoeken….

We snijden de tres leches cake in blokken en doen er een toefje slagroom bovenop, samen met wat zomerse vruchten. Dat kan een framboos zijn, zoals in de foto’s, maar het kan ook een aardbei-halfje zijn, bosbessen of een stuk rijpe nectarine. We kijken wel wat er lekker uitziet deze vrijdag.

Elke keer dat we dit in de bakkerij hebben (en dat is niet vaak omdat het intensief is om te maken) lijkt het magische krachten bij de bakburen te hebben. Duidelijk heeft de cake niet alleen het drie-melken-mengsel opgenomen maar ook iets van de betoverende New Mexico indianen…

We horen dat het altijd in een rap tempo verdwijnt (ondanks dat het een aantal dagen goed houdbaar is in de koelkast). Ploef. Muy rápidamente

€4,75 voor 6 stukken

* Vrijvanalles Patisserie 2: Banana breakfast bars (glutenvrij, suikervrij en lactosevrij)

Perfect voor in de lange autorit om op vakantie te gaan! Ze zijn vrij van alles behalve smaak (anders zou dat echt triest zijn)…toch vol gezonde én lekkere dingen: haver, banaan, dadels, walnoten, amandelen en zonnebloempitten. 

Deze breakfast bars geven je goede energie op alle tijdstippen van de dag. Niet alleen bij het ontbijt.  Als je fan bent van onze supersonic turbo flapjacks dan zal je ook gek op deze zijn. Ze zijn daar een zachtere smeuïge versie van. 

En, joy of joys, ze blijven tenminste 7 dagen lang goed in de koelkast, mocht ze de vakantie eindbestemming in Frankrijk-Spanje-Italië halen!  

€4,95 voor 6 stuks (gluten-, suiker, lactosevrij)

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). 

Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

€3,95 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.