Vrijdag 23 oktober 2020

Lieve BakBuren

Het leuke van broodbakken en je eigen bakkerij hebben is dat magie een onderdeel van je leven wordt. Elke keer dat het zijn kop om de hoek steekt, glimlachen we en we genieten van zijn vergankelijke verschijning. Zo gebeurde dat afgelopen vrijdag. In het midden van de drukte van het bakken ging de deurbel. Daar stond onze lieve buurvrouw Laura met een krat vol appels uit hun eigen boomgaard in Friesland. 'Kunnen jullie iets hier mee?'  
Jaynes standaard antwoord hier op is 'Is de Paus katholiek?' – dat wil zeggen, 'Well hell YES. Zeker weten kunnen we hier wat mee.'
Weer zo'n magische moment…en de oogst daarvan delen we graag met jullie. 
 
We zullen je bestelling weer in papier inpakken en in een tassie aan de deur overhandigen.
Betaling is: een tikke voor een kwikkie; pinnen, kom binnen.
No cash please.
 

Ons we-geloven-in-magie assortiment van deze week is geworden:

 
* Het gast brood: Rogge-mosterdbrood

Over magie gesproken…dit brood is het Harry Potterbrood van onze broodfamilie.

Een alchemistische mengeling van onopvallende ingrediënten zoals volkoren roggemeel, gebuild tarwemeel en mosterdzaadjes wordt omgetoverd tot iets bijzonders door het toevoegen van Dijon mosterd. We weten niet hoe dit werkt, maar het is net een magische toverspreuk over de heksenketel. Bubbel, bubbel….PLOEF! Er ontstaat iets wonderlijks.

Toen we dit een aantal jaren geleden voor het eerste maakten hadden we een soort roggebrood verwacht…maar nee. Het resultaat lijkt meer op een sappig, mals en koesterend volkoren tarwebrood. Eigenlijk veel beter dan we in onze smaakgedachten hadden. De Dijon mosterd maakt het geheel zacht en er is een lichte ondertoon van de mosterd zelf.

De magische vonk van dit brood slaat ook over op het beleg. Het is een marriage made in heaven met kaas en/of met ham. Sjoerd vindt het heerlijk met plakjes worst (met mayonaise) of vers gemaakte eiersalade (beetje tabasco erin doen!). Kip of rosbief zou ook kunnen. Jayne vindt het yammie met toppings zoals (geiten)kaas, zalm, hummus en avocado. Maar het is zeker perfect au naturel, of met een likje boter, of gedompeld in soep. Of geroosterd op die loeihete grillplaat.

Mosterd-roggebrood Mosterd-roggebrood

€4,95 per busbrood, freeform of 8 bolletjes  (ca 600 gram) –geef aub aan bij je bestelling of je busbrood, bolletjes of freeform wilt
 
 
* Patisserie: Frisse Friese appel-en-karamel cake

Je kent dat gevoel wel. 
Het is herfst. Na regen komt…ehm…. meer regen…of wind. Of beide. En dan horizontaal.

Je komt thuis. Je bent het spuugzat na twee keer nat geregend te zijn geweest. Je wilt ‘iets’. Iets dat bevredigend én koesterend is. Én dat je een lift geeft. 

Wel lieve bakburen, look no further, dit is dat ‘iets’. Dit is geen standard Nederlandse appelcake. No no no. En hij lijkt zeker niet op die van je oma.
Eerst toveren we de frisse Friese appels om in appelmoes en dan verwerken we deze in het cake beslag. Dit is een oud bakkersgeheim om boter te vervangen in cakes en om de cake toch sappig te houden. Slim hè?We voegen daarna vers geraspte gemberwortel aan het mengsel toe, een snufje kruidnagel en een goede schep kaneel. Met deze gezellige drie-eenheid van koesterende kruiden is een warme aanraking al gegarandeerd. Maar wacht nog even….er is meer….Wanneer deze cakejes uit de oven komen, toppen we ze af met een karamelsaus. Niet overdreven, niet too much, precies genoeg. Appel, karamel, sappige cake kruim, feel good kruiden
Look no furtherYour cake knuffel has arrived. En dat is wel weer eens lekker in deze tijden hè, die knuffel!

Zou blijft het leven magisch, toch?

Karamel appel cake2 Karamel appel cake2

3,95 per cake (elke cake is 9 cm doorsnede en 4 cm hoog)
Eén cake is genoeg voor een ruim dessert voor 2 personen. Of voor 4 personen als een verrukkelijke ‘iets’ voor bij de koffie/thee.

 

* Vrijvanallesbehalvesmaak patisserie: Chocolade-hazelnoten cakeje (is glutenvrij, suikervrij en lactosevrij)

Onze reputatie als tovenaars wordt alleen maar bevestigd nadat je een hap van dit cakeje hebt genomen.

Hoe in Perkamentus' naam kunnen wij zo'n verrukkelijke cake maken waar 'niks' in zit: geen gluten, geen suiker en geen lactose? Wij weten het zelf niet – dat stukje magie steekt weer zijn kop op – maar het is ons gelukt.

Een eenvoudig mengsel van gemalen- en grof gehakte hazelnoten, 70% pure chocolade, eieren en kokosbloesemsuiker dat we vervolgens bakken in onze nieuwe kleine cake vormpjes. Die zijn zó schattig. (Ze zijn van ons lievelingsmerk Fat Daddio, maar omdat ze klein zijn noemen we ze Fat Babies!). Deze Fat Babies zijn wel vullend, dus je kunt je cakeje in plakjes snijden om het te doseren.

Om het mysterie nog wat op te krikken, deze chocolade-hazelnoten baksels smaken ook naar karamel. (En nee, we hebben niet per ongeluk de karamelsaus van de Friese appelcake erin laten vallen!). Hazelnoten, chocolade, karamel en vrijvanalles? Hoe is het mogelijk? Magie….

VVA Chocolade-hazelnoten cakeje3 VVA Chocolade-hazelnoten cakeje8

VVA Chocolade-hazelnoten cakeje6 VVA Chocolade-hazelnoten cakeje2

€4,95 per cakeje (elk cakeje is 12 x 6 x 4 cm)
 
 
* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
 
Rogge zuurdesem ergens Rogge zuurdesem aug2019_3
€3,75 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.