Vrijdag 25 oktober 2019

Lieve BakBuren

 

Daar zijn wij weer!

We hebben echt echt echt een fantastische vakantie gehad – één van onze leukste ooit.

We zijn veilig terug, ook na een spannende paar dagen toen de tyfoon aan land kwam die wij gelukkig net op tijd konden ontlopen.

Nu staan we heerlijk fris klaar om weer voor jullie aan de bakslag te gaan deze vrijdag. Onze ovendeuren gaan weer open :=)

 

Ons weer-aan-de-bakslag-na-de-vakantie assortiment van deze week wordt:

 

* Het ‘gast' brood: Uien-laurier brood 

Ui en laurier is een combinatie die vooral bekend is van de bechamelsaus. 

Dat klinkt een beetje raar als uitgangspunt voor het gastbrood van deze week, maar het werkt fantastisch. 

Dit is een licht volkoren brood dat vol zachte uien zit. Die laten we een tijdje trekken in melk, samen met de laurierbladeren. Zodoende komt de smaak (en de genezende krachten – zie hieronder) van de laurier in de melk. Dit alles geeft een brood met een verrassend voortreffelijke smaak. 

In de Klassieke Oudheid was laurier het symbool van de overwinning. Overwinnaars werden getooid met een lauwerkrans, gemaakt van laurierbladeren. En in de natuurgeneeskunde wordt laurier gebruikt bij spierpijn, darmklachten, diabetes, rheuma, kneuzingen, tegen depressie en diarrhea. Heb je vroegâ laurierdrop gegeten? Dan heb je al kennis gemaakt met de volksmedicijn van de laurierblad.

Ons uien-laurier brood is onverbeterlijk met kaas, ham en worst maar het gaat ook perfekt met eieren (gekookt, gebakken, omeletten en roerei), opgebakken champignons, avocado en hummus. We zouden pindakaas deze week maar beter kunnen overslaan…

Mocht je iets heel spannends willen doen, maak er een kaas-uien tosti van! Bereid eerst een broodje kaas (rijkelijk belegd aub met kaas, niet van dat benauwde met één dun plakje) en vervolgens dit aanbakken in de koekenpan (met boter uiteraard) totdat de kaas smelt. Mocht je een tosti apparaat hebben dan kan je die ook gebruiken. Je mag ons een knuffel geven volgende week als dank je wel ;=)

Uien-laurier heel Uien-laurier heel

€4,95 als busbrood of 8 bolletjes (ca 600g) – geef aan bij je bestelling of je een busbrood of 8 bolletjes wilt

 

Patisserie: Japanse matcha cakejes met pure en witte chocolade 

Matcha thee en chocolade! Da’s een matcha made in heaven….hi hi…

We konden niet een maand lang in Japan zijn en geen vleugje Japan meegeven in ons bakassortiment, toch? En matcha thee is heel erg Japans….We hebben een paar zakjes meegenomen in onze rugzak en afgelopen zondag rolde Jayne de mouwen van haar kimono op (NOT) en begon een paar recepten te verzinnen. 

Voor diegenen die het niet weten, matcha is een Japanse groene poederthee. De smaak is uniek en is zeker een acquired taste. Sommigen zeggen dat het grassig smaakt, anderen meer in de richting van spinazie.

Het wordt gemaakt van de fijnste theeblaadjes, die worden gestoomd, gedroogd en vermalen tot poeder. Het komt net als alle andere thee van dezelfde theeplant: Camellia sinensis. Het verschil met gewone groene thee zit in de productie. Vier weken voordat de matchablaadjes worden geoogst, worden de theeplanten afgedekt met matten of zeilen, zodat ze in de schaduw komen te staan. Nu komt dat lesje fotosynthese van biologie van pas: eenmaal in de schaduw, reageert het plantje daarop door meer bladgroen (chlorofyl) aan te gaan maken. Dat proces versterkt de smaak. Vandaar dat mensen het beschrijven als grassig of spinazie-achtig. Na het oogsten – vaak uitsluitend met de hand – volgt het proces van stomen, drogen en het malen van de theeblaadjes. De stengels en de nerven van het blad wordt weggegooid. 

In 1191 bracht de zenmeester Eisai het fenomeen groene poederthee uit China naar Japan. Matcha gold lang als 'het geheime medicijn' aan het hof van de keizer en de elite. In de 16e eeuw gaf een volgende zenmeester, Sen-no-Rikyu, de geschiedenis van de thee in Japan een nieuwe impuls: hij creëerde de theeceremonie, waarin matcha de hoofdrol vervult. Met deze theeceremonie brak matcha door bij de Samoerai. Vandaag is het drinken van matcha een wezenlijk onderdeel van de Japanse cultuur. Je komt het tegenwoordig overal tegen – zelfs Starbucks hebben matcha lattes. 

Eerlijk gezegd zijn wij zelf niet zo gek op matcha als thee!

Maar… wanneer het verwerkt wordt in een cake, dan wordt dat heel andere koek, haha. Met zijn intense, frisse en toch een tikkie bittere smaak, is het een bijzonder goede smaakmaker. En het geeft een opvallend groene kleur. 

Wij waren in Japan onder de indruk over de beeldschone presentatie en verfijnde manier waarop eten geserveerd wordt. Over alles is nagedacht. Als je een gebakje bestelt voor bij je koffie, is het geen grote punt neergeploft op een schotel, maar het ziet er uit als, wel, een gebakje.

Met dit is ons achterhoofd hebben we deze schattige cakejes gemaakt. We gebruiken een chiffonbeslag – dat geen boter bevat, het krijgt z’n luchtigheid en moist door een beetje zonnebloemolie – voegen we een schepje van dat smaragdgroene matchapoeder toe. Na het bakken en afkoelen versieren we het met witte en pure chocolade – zo uit de losse pols… Tjakka en arigato gozai mas!

Hoe eet je deze traktaties? Wel, met aandacht en met kleine hapjes, natuurlijk ;=)

Heerlijk voor bij een kopje koffie of thee – gebruik dan dat kleine gebaksvorkje van oma – of vergezeld van een schepje crème fraîche of een bolletje roomijs. En je kunt ze ook een aantal dagen goed bewaren in een Tuppertje.

Matcha cakejes1 Matcha cakejes1
Matcha cakejes1 Matcha cakejes1

€4 voor 6 cakejes

 

* Het ‘vaste’ brood: Rogge zuurdesembrood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).

Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem sept2018_2

€3,75 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.