Vrijdag 28 juni 2024

Lieve BakBuren

Donderdag wordt het ‘Dag van de zonnebril’😎 – echt waar! – en zaterdag is het de ‘Dag van de tropen’🌴. Met deze oplopende temperaturen (hoera! uiteindelijk!) hebben we een heerlijke aanleiding om daar iets mee te kunnen bakken voor jullie!

Ons Tropendag assortiment van deze week wordt:

De enige boeken waarin wij schrijven zijn kookboeken. Daarin noteren we altijd de datum waarop een gerecht voor het eerst geprobeerd werd, of we tevreden waren en eventuele aanpassingen. In de loop van de jaren is het heerlijk en zeker grappig om onze culinaire herinneringen terug te lezen. Zo kwamen we tegen dat Jayne dit brood een dikke 12 jaar geleden (4 maart 2012) voor het eerst maakte toen Sjoerd de hele dag aan het cateren was op locatie. 


De aantekeningen lieten zien dat het echt een groot succes was: ‘A-M-A-Z-I-N-G’ schreef ze in grote letters. Toen het uit de oven kwam heeft zij haarzelf gedwongen om eerst een half uurtje te gaan wandelen in het park zodat het de kans had om eventjes af te koelen voordat zij erop aanviel….daarna was het een super ontbijt met zowel boter en marmelade als banaan met roomkaas. En het maakte een paar dagen later blijkbaar fantastische toast.

Met zoveel zon in aantocht de komende dagen vonden we dit zonnige zonnebloempittenbrood passend voor deze week. De zon om je heen én de zon in je dagelijkse bammetje. Life is good.

Maar wat zit er nou eigenlijk in zo’n brood? Er is niet alleen EKO tarwemeel en volkoren tarwemeel, maar ook havervlokken, veel zonnebloempitten (voor Knabbel en Babbel hè) en een beetje honing. Deze laatste rondt de smaak af zonder het zoet te maken. Dit brood kan toch echt met allerlei soorten beleg, zowel hartig als zoet. Kaas, eiergerechten, jam, vleeswaren, zalm….. Allemaal uitstekend. En met al die zonnebloempitten erin heb je wat crunch in je lunch Ã©n een glimlach op je gezicht :=)

Knabbel en Babbel gaan helemaal uit hun dak met dit zonnebloempittenvolle brood!
 

€5,25 per busbrood, 8 bolletjes of artisanale freeform (ca 600g): geef je aan of je het als busvorm, 8 bolletjes of artisanale freeform wilt? 

Als je ooit op reis bent geweest in landen zoals India en Nepal dan weet je dat de inwoners de hitte aangaan door gekruide theemengsels te drinken zoals chaithee. Door de hitte op te wekken koel je daarna lekker af.

Tegenwoordig zijn de liefhebbers van Starbucks en trendy koffietenten wel bekend met chai lattes: een mengsel van aromatische kruiden als basis voor thee. 

Voor deze warmere dagen hebben wij dit geurige mengsel genomen en vertaald naar een cake. Vaak wordt het gemarmerde effect (of swirl) in een cake gemaakt met een chocoladebeslag. Wij hebben toch de swirl onze eigen draai gegeven door de chocolade te vervangen door chai kruiden: kaneel, kardemom, gember, venkel en een beetje zwarte peper. Mjam!

We bakken dit in een langwerpige cakevorm van 24 cm, en van een halve cake kun je circa 8 à 10 plakjes snijden. Dat is lekker veel….en het blijft een aantal dagen goed sappig om het plezier te kunnen verlengen ;=)

€4,95 per halve cake (8 à 10 plakjes), â‚¬9,50 per hele cake (24 cm lang)

Als wij aan de tropen denken, dan denken we meteen aan stranden en palmbomen. En bananen. Dus onze ‘vrijvan’ bakburen hebben deze week superveel mazzel met deze bananentraktatie. Tjakka. You are welcome!

Helaas heeft banana bread een ‘geeuw’ factor gekregen in de laatste tien jaar door té veel aanwezig te zijn in cafés (net zoals die muffins). Om die gaap tot een glimlach om te toveren hadden wij een paar jaar geleden hier nieuw leven in geblazen. Na een van Jaynes alternatieve ontbijtproefjes (een boekweitpap met banaan en honing…dat Sjoerd weigerd om te proberen…) ontdekte zij dat de banaan-boekweit-honing combinatie erg goed werkte. Zou dat vertaald kunnen worden naar een cake? Boekweit bleek inderdaad een perfecte partner te zijn voor banaan in een cake. Die twee gaan hand-in-hand, net zoals Viktor & Rolf, Nick & Simon (vroegâh), Mickey & Minnie, van Kooten & de Bie (ook vroegâh), of Willem-Alexander & Maxima. Misschien hadden we deze cake dus toch anders moeten noemen….Dolce & Banana? Dat klinkt net ietsjes sexier ;=) 

Behalve het feit dat deze cake geen gluten, suiker of lactose bevat (wel noten vanwege het amandelmeel), wat ook wel eens leuk is, is dat hij een week goed houdbaar is in de koelkast. Dat betekent dat je genoeg dagen hebt om verschillende belegmogelijkheden uit te proberen. Denk aan pindakaas, notenpasta’s, tahini, vruchtencompotes en suikervrije jams mocht je in de vrijvanalles-sfeer willen blijven; als dat je niet echt uitmaakt, dan zijn een likje boter (of vroeger een dikke laag à la Sjoerd), Nutella en zelfs kaas aanraders. Het maakt na een paar minuten in de broodrooster zelfs top-toast. En mocht je rustiger aan willen doen dan kun je het zeker ook zonder beleg eten – gewoon puur natuurlijk. 

Mocht je deze traktatie kunnen eten onder de palmboom….des ter beter. Stuur ons dan een foto via de app!

€5,75 per halve cake van 12 cm lang; €11 per hele cake van 24 cm lang

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).

Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

€4,50 per brood (ca 650 gram)