Vrijdag 4 augustus 2017

Lieve BakBuren

Even ter herinnering – vanaf volgende week (NA deze vrijdag dus!) zijn we 2 weken dicht: geen bakkerij op 11 & 18 augustus.
Wij bakken weer op 25 augustus :=) We zijn er wel (in 020) maar ook effe niet. Ha ha!

Wij zijn nog steeds aan het genieten van de mogelijkheid om ingewikkeldere recepten te kunnen bakken voor de BreekBlijvers. Deze vrijdag is geen uitzondering. Recepten die meer tijd dan gewoon nodig hebben en dat is voor ons dan een labour of love.

Afgelopen zomer hebben we voor het eerst onze focaccia met groene olijven aan jullie voorgesteld. Dit was zo’n uitmuntend succes dat we er zeker weer naar uit keken om het weer te bakken. Maar met de toenemende bestellende bakburen moesten we wachten totdat er minder mensen aanwezig zijn, anders kunnen we de hoeveelheden niet aan ;=)
Een klassiek geval van ‘te weinig uren in een dag’ (focaccia heeft langere rijstijden nodig) en te weinig bakplaten. Dus deze week hebben we als gast brood weer onze focaccia con olive verdi. We horen de BreekBlijvers al juichen vanuit onze achtertuin.
Als patisserie is er een citrus frisse dubbele citroen taart (mjam mjam). Mocht je van de Engelse lemon curd houden dan is dit echt iets voor jou. Ons eigen vaste brood is er zoals altijd, het rogge zuurdesem brood. Voor Brick fans is het weer de eerste-vrijdag-van-de-maand voor de maandelijkse retour van het mega-meerzaden glutenvrije brood.

Ons labour-of-love assortiment van deze week is dus geworden:

* Het  ‘gast’ brood: Focaccia con olive verdi
Focaccia!
Het klinkt als een vloekwoord, vooral als je het enthousiast hardop (en op z’n Italiaans) uitspreekt. Na een hap van ons gast brood van deze week ga jij ook vanzelf italiaans vloeken: ‘Focaccia! Wat is dit verrukkelijk!
En hoe moet je het nou uitspreken? Nou, niet als Focazia dus. Da’s zooooo fout…. Kort: Fok-katsja! Of zoiets. Of vraag het gewoon aan onze Italiaanse/NL BakBuren Luisella en Koen van nr.63.

Dit geliefde brood heeft bijna geen voorstelronde nodig. Zijn rijke olijfolie smaak, lichttaaie textuur en krokante zouterige korst is een combinatie die zijn populariteit al jarenlang heeft. Meestal houden we van purisme, maar omdat wij toch maar weer eens willen uitpakken voor de BreekBlijvers, hebben we groene olijven toegevoegd, samen met Italiaanse kruiden (rozemarijn, oregaan en tijm).

Dit is een brooddeeg dat uuuuuren lang nodig heeft om de rijzen – rustig en op z’n tijd – en vlak voordat het de oven in gaat drukken we onze vingers er nog even in om de kenmerkende kuiltjes te maken.
Met wat voorstellingsvermogen – en een Peroni bier (of twee) op  – zou je kunnen denken aan de golvende zee van een Italiaanse kustplaats. We sprenkelen er wat grof zeezout overheen voor dat aan-zee gevoel en toppen alles af met een goede plens olijfolie.

We leveren dit brood af als een (ongeveer) 20x30cm plak van circa 600+g. Deze kun je dan in lange strips of blokken snijden en zo opeten. Of je kunt ze in nog meer olijfolie dompelen, of pesto, tapenade, hummus of een andere dip.  Opgewarmd (op de BBQ?) heb je het vers-uit-de-oven gevoel. En we hebben ontdekt dat als je een plak doormidden snijdt en belegt, dan heb je een soort broodje Italiano (zie foto van Jaynes lunch). Je kunt de stukjes ook toasten en dan worden ze nog krokanter. Genoeg ideeen? Bravo cosi!

Let op: Deze week alleen verkrijgbaar als een ‘plak’ focaccia (ca 20x30cm afmetingen) dus geen bus of bolletjes! Dat gaat echt niet lukken hoor!

Focaccia met olijven6 Focaccia met olijven4

Focaccia sandwich Focaccia met olijven3

€4,50 per focaccia stuk (ca 600 gram)


* Het
glutenvrije Mega-meerzaden brood
Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten. Het wordt ook door de fans ‘de baksteen’ of ‘the brick’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten & beetje havermeel. Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed).

Mega-meerzaden GV4

€9,75 voor ca 900g


* Patisserie: Dubbele citroen taart
Franse-stijl tartes maken is een labour of love for Jayne. Ze vragen wel altijd veel tijd: eerst moet je het deeg voor de taartbodem maken en laten rusten, dan het deeg uitrollen en de taartvorm bekleden en dan weer laten rusten, dan het voorbakken van de taartbodem, en daarna de vulling maken en weer terug in de oven. Poe poe, lange zin….
Om zo’n taart te maken ben je dus een aantal uren wel aardig zoet. Als alles soepel loopt dan is het bijna een meditatieve oefening, maar als het niet goed loopt dan is het zo frustrerend als de kolere ;=)

Deze week hebben we een primeur in de bakkerij: een dubbele citroen taart. Een van de uitdagingen om een geslaagde klassieke tarte au citron te maken is om te zorgen dat je de taart op het juiste moment uit de oven haalt. Als het er net te lang in is dan krijg je scheurtjes in de gladde citroenvulling; maar als je het er niet lang genoeg in hebt dan is de vulling niet goed gestold. Het is niet voor niks een klassieker….

Maar kort geleden stuitten we op een slimme oplossing: maak de taart zoals normaal, met de citroenvulling, en dan wanneer het uit de oven komt en afgekoeld is (met of zonder die ongewenste scheurtjes….) dan spreid je er een goede laag zelf-gemaakte lemon curd overheen. Op zo’n manier zie je niets van eventuele scheurtjes…….en , de lemon curd geeft vanzelf een superstrakke bovenkant EN je hebt een dubbele laag citroen plezier. Geniaal!
 
Trouwens, deze taart is niet zo overdreven citroenerig dat je er een zuinig en zurig mondje van krijgt ;=)

Dubbele citroen taart1 Dubbele citroen taart2
Dubbele citroen taart3
€3,75 per 1/4 punt taart, of €14 per hele taart (hele taart doorsnede is 23cm)


* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem juni2016_5

€3,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.