Vrijdag 5 april 2019

Lieve BakBuren

DAAR ZIJN WE WEER – ECHT WAAR :=)
Ontzettend bedankt voor al jullie lieve berichten in onze ‘dit-zagen-we-niet-aankomen bakpauze’ van twee weken.

We bevinden ons nu in een niemandsland tussen niet ziek zijn, maar ook niet helemaal fit voelen. Gelukkig zin om te bakken hebben we wel – en nog meer zin om jullie allemaal weer te zien!
Om ons zachgiezz terug in het zadel te leiden, bakken we deze week een iets kleiner aanbod: ons rogge zuurdesem natuurlijk, een patisserie en de glutenvrije Brick/baksteen omdat het de 1e-vrijdag-van-de-maand is. Dus nog geen gist-gastbrood. Even een volle bakdag iets makkelijker maken terwijl we onze condities weer opbouwen.

Dus ons ietsjes-aangepaste assortiment voor deze week wordt:

* Patisserie: Kaneel mousse meringues (glutenvrij & lactosevrij)
Jayne kwam in aanraking met deze voortreffelijke schuimtaartjes tijdens een kookworkshop in Ballymaloe (vlakbij Cork in Ierland) in 2010. En ja, dat was ook dezelfde kookworkshop die de inspiratie kietelde voor het opzetten van de bakkerij.

Deze meringues waren een onderdeel van een afternoon tea menu. Met hun beige uiterlijk zagen ze er matig verleidelijk uit. Zeker niet naast alle veel kleurrijkere vruchten jams, scones en taartjes.
Maar never judge a book by its cover is het gezegde…. Deze (on)interessante verschijning gaf geen indicatie van het hemelse zachte kaneel mousse-achtige binnenwerk dat onder dat krokante exterieur lag…
Gelukkig, want het leven is veel leuker wanneer een verrassing vanuit een onverwachte hoek komt. Na de eerste hap was Jaynes hart gestolen. Love at first bite. Sindsdien hebben we deze regelmatig gemaakt voor caterings en feesten. En alsof dat nog niet genoeg is, ze zijn ook nog eens  vanzelfsprekend glutenvrij en lactosevrij. Met zulke meringues krijg je veel vrienden….ze (de meringues dus) zijn ongeveer 5 dagen goed houdbaar (buiten de koelkast aub, anders worden ze zompig).

Mogen we je ook een advies geven, mocht je deze heerlijkheden willen bestellen voor dit weekend?
Koop dan wat goede (35-40%) slagroom, klop het op (zonder suiker!) en serveer het bij de meringues. Als je de meringue eet met een flinke klodder slagroom, dan zal je ons oneindig dankbaar zijn.

Kaneel mousse meringues2 Kaneel mousse meringues2

€3,25 voor een bakje vol meringueskan ook zonder walnoten bovenop; geef dit dan door aan ons!


* Het glutenvrije Mega-meerzaden brood (a.k.a The Brick of baksteen)
Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten. Het wordt ook door de fans ‘de baksteen’ of ‘the brick’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten & beetje havermeel. Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed).

Mocht je dit weekend een uitgebreide lunch of diner met vrienden of familie hebben, dan is onze Brick een top toevoeging aan de kaasplank. Het toast ook nog eens fantastisch in de broodrooster of op de grillplaat.

Mega-meerzaden GV1 Mega-meerzaden GV1

€9,75 per Brick (ca 900 gram)

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).

Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat echt veel meer karakter krijgt van dat beetje toegevoegde roggemeel.

Rogge zuurdesem maart2018_2

€3,75 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.