Jullie weten hoe wij van een goed thema houden, dus deze week halen we onze lievelings Amerikaanse recepten uit de bakkast.
Omdat het ook weer de eerste vrijdag van de maand is betekent dat dat het tijd is voor ons glutenvrij mega-meerzaden brood (a.k.a The Brick of baksteen).
FEEST dus – Fourth of July of niet!
Ons Fourth of July / American Independence Day assortiment voor deze week wordt:
Olie? Cowboys? Chainsaw massacre? Dallas (JFK of JR Ewing)? Of misschien denk je wel meteen aan ons brood na deze week ;=)
Dit recept stamt uit een Amerikaans broodboek over hoe je thuis allerlei weird and wonderful belegde broodjes kunt maken. Sommigen zijn zelfs te wild voor ons. En ‘rijkelijk belegd’ is een understatement. De broodjes zijn zo hoog belegd/opgestapeld dat je een enorme mond moeten hebben om het erom heen te krijgen. Trouwens, valt het je op in de foto dat dit brood een Donald Trump-achtig kapsel heeft ;=) Normaal gesproken snijden we een brood in om een gelijkmatige rijs in de oven te krijgen. Deze week doen we dat expres niet. Zodoende komt het (misschien) uit de oven met een raar kuifje.
Dit Texaans tarwe-mais brood is een compact gistbrood, gemaakt met volkoren tarwemeel en zonnig maismeel. Dit is een groot brood. Groot, omdat everything in America is big. Met ons huidige zomerse weer kan je dit brood American style gaan eten: met pastrami (pekelvlees), en/of bij de barbecue in de tuin. Bij dit laatste hoort er het liefst een zwembad bij….ook als het alleen maar die opblaasbare van de kinderen is…
En om in de stemming van Texas te blijven, denk dan aan olie. Nee, niet de zwarte olie die daar uit de grond stroomt, maar denk aan olijfolie waar dit brood heerlijk in te dompelen is.

Deze week ALLEEN als busbrood te verkrijgen (het deeg is te nat om bolletjes te draaien).
€4,75 per busbrood (ca 800+ gram)
Voor ons, wat we waarderen van die Amerikanen – is dat alles kan. Je kunt het zo gek nog niet bedenken en het bestaat daar al. De raarste combinaties zijn mogelijk. Neem dit recept bijvoorbeeld.
Toen we het een paar jaar geleden tegenkwamen, vroegen we ons af hoe het in hemelsnaam ontstaan is. Er zat een mengsel van verschillende ingrediënten in die wij in eerste instantie niet bij elkaar hadden gebracht (zelfs Jayne niet met haar rare brood-breinkronkels): 70% pure chocolade, zomerse vruchten, een klein beetje chili en wat kaneel. Chocolade, chili en kaneel in een brownie konden we wel begrijpen. Maar dan ook nog allerlei vruchten erbij? Kom nou toch….Had de Amerikaanse schrijfster haar keukenkast geopend en liet ze er ‘per ongeluk’ een hoop ingrediënten uit de kast invallen? Zo leek het wel. Zo’n aparte combinatie moesten wij toch echt wel proberen. Gelukkig werkte het.
De som van het geheel is (gelukkig in dit geval) groter dan zijn onderdelen. Da’s letterlijk vertaald uit het Engels…. Ja ja… Het resultaat is een fudge-achtige chocolade brownie – die diep chocolatey is – met een klein beetje