Vrijdag 5 juli 2019

Lieve BakBuren
 
Donderdag wordt het 4 juli of in het Amerikaans, the Fourth of July en Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag.
Jullie weten hoe wij van een goed thema houden, dus deze week halen we onze lievelings Amerikaanse recepten uit de bakkast.
Omdat het ook weer de eerste vrijdag van de maand is betekent dat dat het tijd is voor ons glutenvrij mega-meerzaden brood (a.k.a The Brick of baksteen).
FEEST dus – Fourth of July of niet!

Ons Fourth of July / American Independence Day assortiment voor deze week wordt:

 
*Het 'gast' brood: Texaans tarwe-maisbrood
Als je denkt aan Texas, wat komt er dan meteen in je op?
Olie? Cowboys? Chainsaw massacre? Dallas (JFK of JR Ewing)? Of misschien denk je wel meteen aan ons brood na deze week ;=)

Dit recept stamt uit een Amerikaans broodboek over hoe je thuis allerlei weird and wonderful belegde broodjes kunt maken. Sommigen zijn zelfs te wild voor ons. En ‘rijkelijk belegd’ is een understatement. De broodjes zijn zo hoog belegd/opgestapeld dat je een enorme mond moeten hebben om het erom heen te krijgen. Trouwens, valt het je op in de foto dat dit brood een Donald Trump-achtig kapsel heeft ;=) Normaal gesproken snijden we een brood in om een gelijkmatige rijs in de oven te krijgen. Deze week doen we dat expres niet. Zodoende komt het (misschien) uit de oven met een raar kuifje.

Dit Texaans tarwe-mais brood is een compact gistbrood, gemaakt met volkoren tarwemeel en zonnig maismeel. Dit is een groot brood. Groot, omdat everything in America is big. Met ons huidige zomerse weer kan je dit brood American style gaan eten: met pastrami (pekelvlees), en/of bij de barbecue in de tuin. Bij dit laatste hoort er het liefst een zwembad bij….ook als het alleen maar die opblaasbare van de kinderen is…

Dit brood is overal inzetbaar, geschikt voor zowel zoet als hartig: van dat geliefde Amerikaanse beleg ‘PBJ’peanut butter and jelly (da’s pindakaas met jam voor ons) tot een goed degelijk Nederlands broodje kaas. Of je kunt in de voetstappen van The King (=Elvis) treden en er een tosti maken van pindakaas en banaan.
En om in de stemming van Texas te blijven, denk dan aan olie. Nee, niet de zwarte olie die daar uit de grond stroomt, maar denk aan olijfolie waar dit brood heerlijk in te dompelen is.
 
Texaans tarwe-maisThanksgivingbrood1

Deze week ALLEEN als busbrood te verkrijgen (het deeg is te nat om bolletjes te draaien).
€4,75 per busbrood (ca 800+ gram)

 
 
* Patisserie: Chocolade Chili Fruitige Fudge Brownies
Als er iets quintessentially Amerikaans is, dan is dat toch wel de brownie.
Voor ons, wat we waarderen van die Amerikanen – is dat alles kan. Je kunt het zo gek nog niet bedenken en het bestaat daar al. De raarste combinaties zijn mogelijk. Neem dit recept bijvoorbeeld.

Toen we het een paar jaar geleden tegenkwamen, vroegen we ons af hoe het in hemelsnaam ontstaan is. Er zat een mengsel van verschillende ingrediënten in die wij in eerste instantie niet bij elkaar hadden gebracht (zelfs Jayne niet met haar rare brood-breinkronkels): 70% pure chocolade, zomerse vruchten, een klein beetje chili en wat kaneel. Chocolade, chili en kaneel in een brownie konden we wel begrijpen. Maar dan ook nog allerlei vruchten erbij? Kom nou toch….Had de Amerikaanse schrijfster haar keukenkast geopend en liet ze er ‘per ongeluk’ een hoop ingrediënten  uit de kast invallen? Zo leek het wel. Zo’n aparte combinatie moesten wij toch echt wel proberen. Gelukkig werkte het.

De som van het geheel is (gelukkig in dit geval) groter dan zijn onderdelen. Da’s letterlijk vertaald uit het Engels…. Ja ja… Het resultaat is een fudge-achtige chocolade brownie – die diep chocolatey is – met een klein beetje

chili dat de achterkant van je keel kietelt en een vleugje feel good kaneel. De chili is subtiel en zeker niet zo overdreven dat je de indruk hebt dat het Fourth of July vuurwerk in je mond afgaat. Je merkt het pas wanneer je je mond leeg hebt. De vruchten zijn een verrassing. Bij elke hap ervaar je een sappige sensatie in je mond als de rijpe vruchten tussen je tanden ‘ploppen’. Kortom een Fourth of July feest voor je smaakpapillen!
 
Choc chilli fruitige fudge brownies4 Choc chilli fruitige fudge brownies4
Choc chilli fruitige fudge brownies4 Choc chilli fruitige fudge brownies4

€4,50 voor 6 stukken

 
 
*Het glutenvrije Mega-meerzaden brood (a.k.a The Brick of baksteen)
Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten.
 
Het wordt ook door de fans ‘de baksteen’ of ‘the brick’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten & beetje havermeel. Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed).
 
Mocht je dit weekend een uitgebreide lunch of diner met vrienden of familie hebben, dan is onze Brick een top toevoeging aan de kaasplank. Het toast ook nog eens fantastisch in de broodrooster of op de grillplaat.
 
 
€9,75 voor ca 900g
 
 
* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesembrood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
 
Rogge zuurdesem sept2018_2

€3,75 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.