Wat hebben we deze week weer lekkere dingen voor jullie in petto! We kregen een Scandi-oprisping en dus wilden we dat meteen verwerken in onze baksels.
Volgende week (12 maart) bakken wij NIET. Jayne neemt deel mee aan een online schrijfcursus die de hele week duurt.
Ons sappige-Scandi assortiment voor deze week is:
* Het 'gast' brood: Deens roggebrood/Dansk rugbrød (gistvrij)
Donker, moutachtig en sappig, dat is ons Deense roggebrood.
Onvoorstelbaar, maar het is alweer 2 jaar geleden dat we dit voor het laatst bakten. Het heeft best een lange voorbereidingstijd - een paar weken – nodig om genoeg starter te kweken om al de bestellingen te kunnen maken. Zo populair was/is het. We kregen de laatste weken steeds meer 'kietels' vanuit alle hoeken en gaten en dat deed ons denken dat het wel weer eens tijd was om roggebrood te maken. Dus de laatste 2 weken is Jayne bezig geweest om steeds meer op te schalen. Hopelijk hebben we de hoeveelheden goed ingeschat…
Onze verliefdheid voor dit pittenvolle brood begon zes jaar geleden. Stiekem foto’s nemen van recepten uit Deense broodboeken in de Kopenhaagse boekhandels. Niks in het Engels en alleen ‘google translate’ om te helpen. Onze eerste experimenten waren dan ook niet zo geslaagd….
Fast forward en een jaar later waren we weer in Kopenhagen. Deze keer gingen we bakkers (onder)vragen over ingrediënten, recepten, rijstijden enz. Er bleken een paar noodzakelijke ingrediënten te zijn voor dit brood: moutmeel (voor de donkere kleur en de diepe karakteristieke smaak) en gebroken roggekorrels. Natuurlijk gingen kilo’s van die ingrediënten dan meteen mee terug naar Amsterdam. Weer overgewicht in onze koffers.
Na meer proefjes gedraaid te hebben, hadden we de smaak letterlijk en figuurlijk te pakken. Wij waren zeer tevreden met dit brood. Het smaakt echt (maar echt echt echt!) zoals het brood waar we als een blok in København voor zijn gevallen. Sindsdien hebben we onze Nederlandse molenaar van De Zandhaas uit Santpoort ook enthousiast kunnen maken. In plaats van elke keer naar Denemarken te moe(s)ten reizen (reizen – weet je nog wat dat was?) voor het moutmeel en gebroken rogge, heeft onze molenaar uitgezocht hoe hij dat ook kon maken. Dat betekent dat ons Deense roggebrood nu wordt gemaakt met Nederlandse grondstoffen. Heerlijk toch? Naast het EKO volkoren roggemeel, een beetje zuurdesem (want dit is geen gist brood maar een 100% zuurdesem brood), zonnebloempitten, pompoenpitten en lijnzaden… zijn dan de geheime Danske (=nu Hollandse) onderdelen: donker geroosterde mout en gebroken roggekorrels.
Dit brood is van alle belegmarkten thuis. Beter nog, steel een topidee van de Denen: allerlei toppings erop doen om je eigen smørrebrød te maken. De traditionele toppings zijn roomkaas en gerookte zalm; plakjes hardgekookt ei met een klodder mayonnaise en een sprinkel tuinkers; rosbief met een mosterddressing; gekookte garnaaltjes, ook met plakjes hardgekookt ei….Ons Dansk rugbrød is ook tenminste een week goed houdbaar in de koelkast (en maandenlang in de vriezer) dus voldoende tijd om een aantal smørrebrød suggesties uit te proberen en je eigen favorieten te ontdekken.
* Patisserie: Scandi rabarber-amandelcake met kardemom (glutenvrij ook nog!)
* Het glutenvrije Mega-meerzaden brood (a.k.a The Brick of baksteen)
Mocht je dit weekend een uitgebreide lunch of diner hebben, dan is onze Brick een top toevoeging aan de kaasplank. Het toast ook nog eens fantastisch in de broodrooster of op de grillplaat.
* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood