Vrijdag 5 maart 2021

Lieve BakBuren

Wat hebben we deze week weer lekkere dingen voor jullie in petto! We kregen een Scandi-oprisping en dus wilden we dat meteen verwerken in onze baksels.

Volgende week (12 maart) bakken wij NIET. Jayne neemt deel mee aan een online schrijfcursus die de hele week duurt.

Ons sappige-Scandi assortiment voor deze week is:

 

* Het 'gast' brood: Deens roggebrood/Dansk rugbrød (gistvrij)

Donker, moutachtig en sappig, dat is ons Deense roggebrood. 

Onvoorstelbaar, maar het is alweer 2 jaar geleden dat we dit voor het laatst bakten. Het heeft best een lange voorbereidingstijd - een paar weken – nodig om genoeg starter te kweken om al de bestellingen te kunnen maken. Zo populair was/is het. We kregen de laatste weken steeds meer 'kietels' vanuit alle hoeken en gaten en dat deed ons denken dat het wel weer eens tijd was om roggebrood te maken. Dus de laatste 2 weken is Jayne bezig geweest om steeds meer op te schalen. Hopelijk hebben we de hoeveelheden goed ingeschat…

Onze verliefdheid voor dit pittenvolle brood begon zes jaar geleden. Stiekem foto’s nemen van recepten uit Deense broodboeken in de Kopenhaagse boekhandels. Niks in het Engels en alleen ‘google translate’ om te helpen. Onze eerste experimenten waren dan ook niet zo geslaagd….
Fast forward en een jaar later waren we weer in Kopenhagen. Deze keer gingen we bakkers (onder)vragen over ingrediënten, recepten, rijstijden enz. Er bleken een paar noodzakelijke ingrediënten te zijn voor dit brood: moutmeel (voor de donkere kleur en de diepe karakteristieke smaak) en gebroken roggekorrels. Natuurlijk gingen kilo’s van die ingrediënten dan meteen mee terug naar Amsterdam. Weer overgewicht in onze koffers.

Na meer proefjes gedraaid te hebben, hadden we de smaak letterlijk en figuurlijk te pakken. Wij waren zeer tevreden met dit brood. Het smaakt echt (maar echt echt echt!) zoals het brood waar we als een blok in København voor zijn gevallen. Sindsdien hebben we onze Nederlandse molenaar van De Zandhaas uit Santpoort ook enthousiast kunnen maken. In plaats van elke keer naar Denemarken te moe(s)ten reizen (reizen – weet je nog wat dat was?) voor het moutmeel en gebroken rogge, heeft onze molenaar uitgezocht hoe hij dat ook kon maken. Dat betekent dat ons Deense roggebrood nu wordt gemaakt met Nederlandse grondstoffen. Heerlijk toch? Naast het EKO volkoren roggemeel, een beetje zuurdesem (want dit is geen gist brood maar een 100% zuurdesem brood), zonnebloempitten, pompoenpitten en lijnzaden… zijn dan de geheime Danske (=nu Hollandse) onderdelen: donker geroosterde mout en gebroken roggekorrels. 

Dit brood is van alle belegmarkten thuis. Beter nog, steel een topidee van de Denen: allerlei toppings erop doen om je eigen smørrebrød te maken. De traditionele toppings zijn roomkaas en gerookte zalm; plakjes hardgekookt ei met een klodder mayonnaise en een sprinkel tuinkers; rosbief met een mosterddressing; gekookte garnaaltjes, ook met plakjes hardgekookt ei….Ons Dansk rugbrød is ook tenminste een week goed houdbaar in de koelkast (en maandenlang in de vriezer) dus voldoende tijd om een aantal smørrebrød suggesties uit te proberen en je eigen favorieten te ontdekken. 

Deens rogge brood heel Deens roggebrood 2021_2
Deens roggebrood 2021_4 Deens roggebrood 2021_4

€4,95 alleen per busbrood (ca 700 gram): we kunnen geen bolletjes draaien van dit deegie

 

* Patisserie: Scandi rabarber-amandelcake met kardemom (glutenvrij ook nog!)

We weten niet of dit eigenlijk een authentiek Scandi-recept is, maar met de geliefde hoofdrolspelers van rabarber, amandelen en kardemom zou het zeker kunnen. 
 
Deze cake begon dit weekend zijn leven  in onze testkeuken als een simpele amandelcake. Jayne vond het intrigerend te lezen dat de amandelsmaak kan worden opgekrikt door eerst marsepein te maken en dat dan door het cakebeslag heen te mengen. Ondanks dat we niet echt marsepein liefhebbers zijn, was de verleiding te groot om te weerstaan. Het moest uitgetest worden….Maar tijdens het mengen van het simpele beslag vroeg Jayne zich af of kardemom en rabarber erdoor goede toevoegingen zouden zijn… Dus huppetee, een lading rabarber in kleine stukken gesneden voor in en op het beslag. En een flinke lepel kardemom (any excuse is a good excuse wat kardemom betreft).
Het resultaat was om je vingers bij af te likken: boterig, sappig en luchtig met af en toe een klein zuurtje van een stuk rabarber. De marsepein geeft de cake niet alleen een diepe, rijke 'amandelheid' maar het maakt het kruim ook luchtig. En het is ook nog eens glutenvrij!
Ondanks dat er een hoop rabarber in ging, leek het alsof dat 'verdwijnt' tijdens het bakken. Een van die mysterieuze bakbijkomstigheden. Het verdwijnen zet zich daarna voort…want plakjes van deze cake leken heel snel te verdampen vanuit onze keuken….
 
 
€4,50 per halve/12 cm lang; €8,50 per hele cake/24 cm lang
 

 

* Het glutenvrije Mega-meerzaden brood (a.k.a The Brick of baksteen)

Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten.
Het wordt ook door de fans ‘de baksteen’ of ‘the brick’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten & beetje havermeel.
Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed).
 
Mocht je dit weekend een uitgebreide lunch of diner hebben, dan is onze Brick een top toevoeging aan de kaasplank. Het toast ook nog eens fantastisch in de broodrooster of op de grillplaat.
 
Mega-meerzaden GV3
€9,75 voor ca 900g
 
 
 

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
 
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
 
Rogge zuurdesem nov20_1
€3,75 per brood (ca 650 gram)
 
 
 
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.