Vrijdag 5 mei 2017

Lieve BakBuren

Deze week is een week van vieringen: gisteren was het 1 mei (Beltane-dag in de Keltische kalendar; een oud natuurfeest), donderdag is het dodenherdenking en vrijdag bevrijdingsdag. Dat zijn een hoop ‘feest- en herdenkingsdagen’ in een week. Deze vieringen vind je terug in ons bak-assortiment van deze week.
Naast ons vaste brood, het geliefde rogge zuurdesem, hebben we als gast brood een bier brood om op onze vrijheid te proosten en als patisserie een Beltane cake. Het is ook de eerste-vrijdag-van-de-maand en dat betekent dat het glutenvrije mega-meerzadenbrood a.k.a de Brick zijn maandelijkse retour maakt.

Ons Beltane & Vrijheids assortiment van deze week is dus geworden:

* Het ‘gast’ brood: Bier brood
‘Biertje anyone?’ om bevrijdingsdag te vieren…
Het is al langer bekend dat bier wordt gebruikt als een andere vorm van gist om brood te laten rijzen, maar het is lang geleden dat wij het voor het laatst hebben gebruikt om een brood mee te bakken. De resultaten zijn erg lekker.
Ons bierbrood is een simpel maar veelzijdig brood en het bier geeft een heerlijke zachte struktuur. Het brood zal je (hopelijk) blijven verrassen in hoe het over de dagen veranderd van smaak; de biersmaak wordt ronder en zachter en het is verrukkelijk met hartig beleg zoals koude gezouten boter, plakjes kaas en gerookte zalm. Het gaat ook prima met zoet beleg maar de combi van jam en bier is misschien niet voor iedereen….

Bierbrood1  Bierbrood2
€4,25 per per busbrood of 8 bolletjes (ca 600 gram) 

* Patisserie: Beltane Cake
Het Beltane feest was oorspronkelijk een reinigingsritueel om vruchtbaarheid en bescherming tegen ziekten af te smeken. De dag van Beltane ligt in het midden van de dagen tussen de lente-equinox (op 20/21 maart) en zomer zonnewende op 20/21 juni.

We hebben aardig lopen googlen om passende gerechten te vinden. We wilden een baksel maken dat smakelijk was, maar zonder dat we het traditionele vee hoeften te slachten (echt iets voor de Beltane), mensen te offeren of flinke hoeveelheden alcohol te gebruiken. Deze laatste gebruiken we dan toch maar voor ons bevrijdings-bierbrood.
Je kunt je misschien de pret voorstellen die we hadden om op websites te surfen met namen zoals ‘moms a witch.com’ en ‘confessions of a kitchen witch.com’. Maar het is ons wel gelukt om een lekkere cake te vinden: de Beltane Cake.
Volgens traditionele recepten werd de Beltane cake gemaakt op de laatste dag van april ter voorbereiding op de avond festiviteiten. De cake werd gemaakt met eieren, melk, havermout en kruiden (kaneel, gember & kruidagel), en werd dan verdeeld onder alle aanwezigen.

Het is licht, fluffy, eenvoudig en toch lekker. Van de kaneel, gember en kruidnagel wordt je meteen zo blij dat je een oprisping zou kunnen krijgen om naakt te dansen onder de maan….dit is trouwens niet verplicht als je deze cake bestelt. Hi hi…..

Beltane cake1  Beltane cake2

€3 voor 6 goede blokjes (elke blokje is ongeveer 4x5cm)

* Het glutenvrije Mega-meerzaden brood
Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten. Het wordt ook door de fans ‘de baksteen’ of ‘the brick’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten & beetje havermeel. Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed).

Mega-meerzaden GV2  Mega-meerzaden GV4
€9,75 voor ca 900g

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem juni2016_6

€3,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.