Vrijdag 7 augustus 2020

Lieve BakBuren
 
JOEPIEEEEE! Daar sijn wij weer! (voeg zelf het Amsterdams accent maar ff toe!).
Onze deegkneder a.k.a Sjoerd is zeker nog niet helemaal hersteld van zijn tannisarm, maar omdat het een klein beetje beter gaat heeft hij sin om weer te bakken. En eerlijk gezegd, we missen jullie echt wel :=)
 
We pikken de draad weer op waar we gebleven waren….met een Frans geïnspireerd assortiment om jullie een beetje dat zomervakantiegevoel te geven. En met die temperaturen van boven de 30 graden komende vrijdag zullen wij het idee hebben dat we op een tropisch eiland staan te bakken….letterlijk :=)
 
Onze Corona maatregelen: 
We zullen je bestelling weer in papier inpakken en aan de deur overhandigen in een tasje.
Betaling is: een tikke voor een kwikkie; pinnen, kom binnen. No cash please.
Ons wij-sijn-er-weer assortiment voor deze week wordt:
 
 
*Het 'gast' brood: Beste BuiksloterBakery brioche
Niks schreeuwt harder ‘Z-O-M-E-R!’ voor ons dan een brioche.
Boterige, sappige, luchtige….lange ochtenden op een terras, met verse brioche, goede boter, misschien jam en zeker goede koffie.

Brioche, samen met croissants, zijn het summum van Franse viennoiserie. Maar laten we eerlijk zijn, als je ooit zelf brioche hebt geprobeerd te maken dan weet je dat het een real pain in the arse kan zijn.
Je moet namelijk veel zachte boter door het brooddeeg kneden en dat valt dan zwaar tegen.
In een geïnspireerd bakmoment – maar tegen alle traditionele bakregels in – vroeg Jayne zich af of ze gesmolten boter zou kunnen toevoegen en het deeg in de koelkast kon zetten om op te stijven. Veel makkelijker toch?  Hoor je al die (Franse) bakkers al gillen ‘Ça va pas la tête ou bien?’ ('Ben je van de ratten besnuffeld?'). Maar het werkte fantastisch. Sinds dat experimentje van twee jaar geleden is onze zoektocht naar de perfecte brioche geëindigd. Dit is hem/haar/het.
Ons buurmeisje Sam (9) is een liefhebber; zij noemt het haar lievelings croissantbrood!
 
Mocht je deze verrukkelijke brioche vrijdag bestellen, mogen we dan een beetje bazerig zijn? Gebruik deze brioche niet alleen bij het ontbijt s’il vous plaît. Ondanks zijn lichte zoetigheid gaat het prima met de meeste belegsoorten, inclusief foie gras(alsof je dat in huis hebt…) en pâtés, mocht je in het Franse stramien willen blijven.
Bovendien kun je gewoon terugvallen op lekker Nederlands zijn en het besmeren met pindakaas of Nutella ;=) Met een plak jonge- of belegen kaas is het onverslaanbaar. En als je twijfelt wat je er ook op kunt doen …dan bien sûr is beurre beurre en nog meer beurre erop is altijd goed.
Volgens onze chefkok Sjoerd is brioche een chefs droombrood: het maakt de beste boterhammen, tosti’s en wentelteefjes (dat is pain perdu in het Frans, maar geen turning bitches in het Engels… Hi hi hi). Wentelteefjes zijn een hint voor het ontbijt op bed of voor de brunch van zondag als je in de sfeer van lange uitrekkende zomerse dagen wilt blijven….
 
Brioche 2018_1 Brioche 2018_1
Brioche 2018_1 Brioche 2018_1

Deze week ALLEEN als busbrood te verkrijgen.

€4,75 per busbrood (ca 600+ gram)
 
 
* Patisserie: Tarte aux fruits
Sta jij ook, bijna kwijlend, voor die etalages van de patisserie winkels in Frankrijk? [Zeg aub ‘Ja!’ anders voelen wij ons echt gestoord].
 
De Fransen noemen dit slenteren langs de etalages lèche vitrine – letterlijk ‘ramen likken’. Helemaal te begrijpen, want vooral zomers is er een waar kleurenpalette van tartelettes aux fruits, macarons en éclairs uitgestald achter dat glas. Wel vaak met een superzoet glazuur van jam en suiker erover, dat dan weer wel.
 
De Franse patisseries geven ons altijd inspiratie. Onze tarte aux fruits van deze week zou zo in een goede patisserie winkel kunnen liggen. Een boterige kruimelige deegbodem, gevuld met frangipane (een mengsel van boter, eieren en amandelmeel) en royaal getopt met rijpe zomerse vruchten die misschien afwijken deze week van die on de foto's. En chic alors, de tart is 2 à 3 dagen goed houdbaar. 
C’est vraiment magnifique.
Dan is het niet alleen de ramen die je wilt aflikken, maar je vingers ook.
 
 
€3,75 per 1/4 punt tarte, of €14 per hele tarte (hele taart doorsnede is 23cm)
 
 
* Het glutenvrije Mega-meerzaden brood (a.k.a The Brick of baksteen)
Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten.
 
Het wordt ook door de fans ‘de baksteen’ of ‘the brick’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten & beetje havermeel.
 
Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed). Mocht je dit weekend een uitgebreide lunch of diner met vrienden of familie hebben, dan is onze Brick een top toevoeging aan de kaasplank. Het toast ook nog eens fantastisch in de broodrooster of op de grillplaat.
 
 
€9,75 per brood (ca 900 gram)
 
 
* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
 
Rogge zuurdesem juni2016_8

€3,75 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.