Vrijdag 9 juli 2021

Lieve BakBuren
 
Deze vrijdag komt het schooljaar in Amsterdam en omstreken tot een eind. Dat betekent dat vele bakburen (bijna) meteen vetrekken om op vakantie te gaan.
Om de vakantiegangers uit te zwaaien hebben we een fris, zomers assortiment samengesteld om je al in de vakantie (be)stemming te krijgen.
Voor de voorlopige thuisblijvers hebben we smakelijke plannen voor de komende weken. We verwennen en vertroetelen jullie graag :=)
 
We zullen je bestelling aan de deur overhandigen in een tasje of zakje. Betaling is liefst met een tikkie, achteraf.
Ons kleurrijke-uitzwaai assortiment voor deze week wordt:
 
 
*Het 'gast' brood: Triple tomatenbrood
Het leuke van een eigen bakkerij is dat je meer ingrediënten in een brood kan stoppen dan de ‘gewone’ bakker. Dus niet alleen meer liefde en aandacht, maar ook, bijvoorbeeld, meer tomaten. Ons zongedroogde tomaten brood zit tjokvol tomaten en bomvol smaak. Het heeft een triple whammy – vandaar de naam triple tomatenbrood - van die rode ronde zonnige vruchten: zongedroogde tomaten, tomaten olie én tomaten puree. Deze laatste geeft het brood een aantrekkelijke rode gloed. Net zoals die ondergaande zon op de heerlijke lange zomerse avonden in warmere vakantie landen.
 
Het leuke van dit brood is dat je bij elke hap de zon proeft. Het zomerse wordt nog meer geaccentueerd door de toevoeging van Middellandse Zee kruiden zoals rozemarijn en tijm. Alleen door het al te ruiken (en eten natuurlijk) heb je al een zonnig gevoel. De hele straat zal komende vrijdag naar zongedroogde tomaten ruiken ;=) 
 
Dit (gist)brood is ontzettend lekker zoals het is, maar ook met een beetje gezouten boter, of goede olijfolie om in te dompelen, eiersalade en plakjes kaas….Vakantie!
 

€4,95 per brood (ca 650 gram) – als bus, freeform of 8 bolletjes. Geef aub aan bij je bestelling of je busbrood, freeform of bolletjes wilt

 

* Patisserie: Frisse zomerse tres leches cake

Wanneer je sommige recepten in een kookboek tegenkomt, dan heb je soms meteen het gevoel om die pagina over te slaan. Zo was het ook met de 'tres leches' cake. 
Een cake weken in iets is niet vreemd. Denk aan de Italiaanse tiramisù (sponsvingers gedompeld in koffie-amaretto, dan in laagjes gestapeld met mascarpone), de Engelse trifle (cake in sherry met jelly en slagroom bovenop) of de Franse pain perdu en Nederlandse wentelteefjes (brood laten weken in eieren-melk en dan bakken in de koekenpan).
 
Maar een cake die doordrenkt wordt in drie soorten melk – vandaar de naam van tres leches (=drie x melk: condensed melk, slagroom en koffiemelk) – was iets wat Jayne de pagina snel deed overslaan. Muy rápidamente.
Gelukkig veranderen we (meestal) in het leven.
In januari 2019 ging Jayne naar New Mexico op een schrijfworkshop. Op de laatste avond was er een groepsdiner met een 3-gangen feest in een gehucht in de middle of nowhere, midden in het woestijn tussen Taos en Santa Fe. Als dessert werd er deze traditionele tres leches cake geserveerd. Dat was de perfekte gelegenheid om het te proeven, ondanks al die voorafgaande afkeer.
Jayne zonk haar lepel in de cake, bracht het hapje naar haar mond en verwachtte een tandentrekkende zoetigheid waardoor al de vooroordelen totaal bevestigd zouden worden.
Maar nee. Integendeel – het was echt niet zoet. Het was super lekker, sappig, licht en blijmakend. Perfekt voor ons bakkerij. Toch nog maar eens dat recept weer gaan opzoeken….
 
We snijden de tres leches cake in blokken en doen er een toefje slagroom bovenop, samen met wat zomerse vruchten. Dat kan een framboos zijn, zoals in de foto's, maar het kan ook een aardbei-halfje zijn, bosbessen of een stuk rijpe nectarine. We kijken wel wat er lekker uitziet deze vrijdag.
 
Elke keer dat we dit in de bakkerij hebben (en dat is niet vaak omdat het intensief is om te maken) lijkt het magische krachten bij de bakburen te hebben. Duidelijk heeft de cake niet alleen het drie-melken-mengsel opgenomen maar ook iets van de betoverende New Mexico indianen…
We horen dat het verdwijnt in een rap tempo (ondanks dat het een aantal dagen goed houdbaar is in de koelkast). Ploef. Muy rápidamente
 
Tres leches1 Tres leches1

€4,50 voor 6 stukken

 
 
 
* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
 
Rogge zuurdesem maart2018_3

€3,75 per brood (ca 650 gram)

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.