Wimbledon vrijdag 1 juli 2022

Lieve BakBuren

Strak gemaaide grasbanen, meelevende toeschouwers juichend voor de underdog, mensen smikkelend van hun bakken strawberries & cream. Dit alles kan alleen maar één ding betekenen: Wimbledon is weer begonnen! 

Anyone for tennis? The ball is out! 40-love. Game set and match!

We waren net een paar dagen in Engeland (Jaynes vader was jarig). Een bezoek bij het culinaire walhalla Fortnum & Mason in Londen gaf ons het idee om wat onderdelen van een afternoon tea te bakken zodat jullie zelf daar dit weekend mee aan de slag kunnen gaan.

Bij Fortnum & Mason tel je zeker 70 pond neer voor een afternoon tea…70 pond! Jeetje, wat hebben jullie mazzel met ons – de ingrediënten voor je eigen afternoon tea voor een prikkie ;=))

Ons Wimbledon assortiment van deze week is geworden:

* Het gast brood: Gouden zomerse dagen brood

Een passend brood om zomerse sandwiches mee te maken voor je eigen afternoon tea.

Op het eerste gezicht ziet dit brood er als een eenvoudig ‘wit gistbrood’ uit. Maar niets is wat het lijkt. De toevoeging van amandelmeel aan ons lievelings gebuilde tarwemeel leidt tot een moist licht gouden kruim. De perfecte gouden kleur voor de gouden zomerse dagen (to come). Wat grappig is is dat het een boterachtige smaak heeft…..terwijl er geen grammetje boter (of melk of eieren) in zit. Magisch toch?

Dit betoverende brood kan voor alles gebruikt worden: hartig, zoet, toast (wel dan met boter is Sjoerds aanrader), tosti’s en om te dippen in goede olijfolie. Het snijdt ook perfecte bammertjes voor de afternoon tea, maar ook voor je lunchbox. Denk er dan wel aan om de korsten eraf te snijden voor het serveren en vervolgens in triangles (driehoeken) of langwerpige fingers te snijden.

€4,95 per busbrood, freeform of 8 bolletjes (ca 600 gram) – geef aub aan bij je bestelling of je busbrood of bolletjes wilt

* Patisserie 1: Aardbeien-beurre noisette taart

Bij Wimbledon horen aardbeien en slagroom. 

Deze taart is de belichaming van niet alleen de zomer maar ook van Wimbledon. We hebben een chique beurre noisette (da’s bruine boter in het Nederlands, maar dat bekt niet zo lekker) toegevoegd aan het beslag, samen met amandelmeel en veel aardbeiden. We merken dat deze twee ingrediënten de perfecte love match zijn om de smaak van de aardbeiden te versterken.
(En Jayne halveerde meteen de hoeveelheid suiker van het oorspronkelijke recept, dus het eindresultaat is ook niet al te zoet).

Hoe kun je dit het beste serveren? 

Met slagroom….duhhhhh….en/of een bolletje goede vanille roomijs om lekker af te koelen en….verse aardbeien natuurlijk…Een glaasje prosecco daarnaast zou ook niet mis zijn. Licht, sappig en vrolijk makend!

€4 per 1/4 punt taart; €15 per hele taart (hele taart doorsnede is 23cm)

* Patisserie 2: Echte Engelse scones

Jayne moet altijd vreselijk lachen (en vervolgens bijna huilen) over wat er hier in NL verkocht wordt onder het mom van scones. Triest, maar waar. Gezien dat er veel misverstand is over scones en hoe je ze eet, dachten we dat hier maar even op te helderen.

Scones horen bij een afternoon tea. Scones kunnen naturel (plain in het Engels) zijn, maar ze kunnen ook andere ingrediënten bevatten. Rozijnen, sultana’s of kersen (gedroogd) zijn het meest gebruikelijk, maar je komt ook vaak hartige scones tegen met kaas erin (Cheddar, uiteraard). Deze week bakken we sultana scones én een sjiekere lavendel-rozemarijn versie voor jullie.

Hoe serveer je een scone? Wanneer ze vers uit de oven komen en ze zijn nog een beetje warm, dan zijn ze het lekkerste. Als je een echte purist bent dan zou je er eerst eentje doormidden snijden en zo opeten, met een likje boter dat rustig smelt op de nog warme scone. Je kunt er ook jam op smeren: dan zijn aardbeienjam of frambozenjam het meest gebruikelijk. Dit geldt ook voor de lavendel-rozemarijn scones (en deze zijn ook lekker met kaas in plaats van jam en slagroom)! 

Mocht je de full monty (of, the whole hog, dwz letterlijk het hele varken) willen doen, dan gebruik je jam én cream. Voor cream kunt je opgeklopte slagroom gebruiken of (goede dikke!) clotted cream, mocht je dat kunnen vinden (of zelf maken; even googelen voor recepten). Om alles af te toppen kun je er een paar stukjes verse aardbeien bovenop doen. Misschien wil je ook boter onder je jam smeren? Go vooral your gang.

We raden jullie aan om vrijdag onze scones op te eten want dan zijn de het meest vers. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan vind je onze aanbevelingen in de routebeschrijving die we vrijdag weer mee zullen geven. 

Trouwens, hoe spreek je ‘scone’ nou uit? Als je uit Noord Engeland komt zeg dan ‘skon’ en als je uit het zuiden komt dat spreek je het uit zoals ‘skoon’. Dus bij ons zal je komende vrijdag uitsluitend ‘skon’ horen. Wil je Jayne op de kast krijgen, blijf dan maar ‘skoon’ zeggen. Zij zal je automatisch corrigeren….maar dan krijg je vast geen glimlach bij je bestelling… ;=)

€4 voor 4 scones: 2 sultana scones én 2 lavendel-rozemarijn scones (beide verkocht zonder slagroom en jam!)

* 1e-vrijdag-van-de-maand glutenvrij brood: Mega-meerzaden brood (a.k.a de Brick of Baksteen) glutenvrij, suikervrij, lactosevrij én gistvrij

Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten.

Het wordt ook door de fans ‘de baksteen’ of ‘the brick’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten en beetje havermeel.

Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed).
 
Mocht je dit weekend een uitgebreide lunch of diner hebben, dan is onze Brick een top toevoeging aan de kaasplank. Het toast ook nog eens fantastisch in de broodrooster of op de grillplaat. Dan ruikt je hele huis naar geroosterde noten. Mjam!

€9,75 voor ca 900g

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). 

Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

€3,95 per brood (ca 650 gram)

Geef een reactie