Wie zijn wij?

Bakken voor de Buren is met veel plezier opgezet – en wordt met nog meer lol gerund door Jayne Jubb en Sjoerd Servaas.

Jayne is de bakker, experimenteer-muts en tekst schrijver; Sjoerd is kok, PR man, FaceBook man, kneedmachine, grammatica verbeteraar, shopper, deeguitroller, soms de afwasser en vooral de zware-tilwerk-man.

Wat begon als een manier om van onze brood- en bak overschotten af te komen – door ze weg te geven aan onze buren – kwamen we op het idee van ‘Bakken voor de Buren’. Onze hobby liep daarna een beetje uit de hand….

Wij maken eerlijk brood vanaf scratch, zonder toevoegers, broodverbeteraars of andere ingredienten die niet in brood thuis horen. Ons zuurdesembrood is een ECHT desembrood. We maken – en onderhouden – onze eigen desem starter. 

Het brood wordt trouwens WEL gebakken met veel zorg, aandacht en een flinke dosis liefde en plezier. Gelukkig maar. Misschien is mede hierdoor ons brood zo goed houdbaar. Het kan ook uitstekend ingevroren worden voor een nog langere houdbaarheid. 

Nog bijzonderder: we gebruiken geen mengmachines. Het enige contact dat ons deeg maakt is met onze zorgzame handen. En jazeker, hierdoor krijgt Jayne voor het eerst in haar leven een biceps. 

Voor ons tarwe- en rogge-gebaseerd brood gebruiken we biologische Nederlandse granen die rechtstreeks van de molenaar in Santpoort (De Zandhaas) worden geleverd. 

JAYNE JUBB

Jayne is Engelse van oorsprong (Yorkshire, Noord-Engeland) en ze heeft haar hele leven al gebakken. Dat zit waarschijnlijk in de Engelse genen, net zoals haar rode haar en sproetjes.

Wanneer zij niet aan het bakken is, blijkt het wel een slimme dame te zijn. Zij is gepromoveerd (Ph.D) in de scheikunde, heeft een Masters (cum laude) in de neurowetenschap en ze houdt van onderzoek. Zij heeft een aardige talenknobbel, vooral dankzij haar onderzoeksbanen in Frankrijk, Zwitserland, Italie, Canada en natuurlijk ook in Nederland.

Naast deze wetenschappelijke kant heeft ze een goed lopende en volle praktijk aan huis (www.jaynejubb.com) voor natuurgeneeskunde & healing. Ze geeft ook regelmatig eigen cursussen en trainingen op haar vakgebied.

Oh ja, en ze is schrijver. In 2020 publiceerde ze bij Karakter Uitgevers haar eigen BAK!boek.

Voor Jayne is een belangrijk woord kindness (hartelijkheid). Zij fleurt op wanneer ze brood maakt. Met Bakken voor de Buren kan zij warmhartig zijn, veel bak-experimentjes uitvoeren en oneindig creativief zijn. Er is altijd wel een nieuw idee voor een bijzonder brood om uit te proberen.

SJOERD SERVAAS

Sjoerd is kok. Hij heeft in 2008 een carriere switch gemaakt na 20 jaar voor Shell gewerkt te hebben in de laboratoria van de chemie en de olie. Hij ruilde zijn labjas in voor een koksbuis en liet zich omscholen in Parijs bij de beroemde koksopleiding Le Cordon Bleu. He hasn’t looked back since.

Hij heeft een eigen bedrijf Sjoerds Keuken voor catering en kookworkshops.

Sjoerd is een gezellige gastheer die altijd wel tijd voor een praatje heeft en hij is altijd enthousiast over koken

Sjoerd en Jayne hebben elkaar in 1994 op het werk bij Shell ontmoet. Ze konden het direct prima met elkaar vinden. Die twee kregen ‘iets’ in 1995 en gingen samenwonen in 2001. Het was – en is nog steeds – zo gezellig dat ze trouwden in 2003. En elke dag is nog steeds een record!