Vaderdag vrijdag 17 juni 2022

Lieve BakBuren 

Deze week zetten we al onze leuke mannen in het zonnetje – en met het voorspelde warme weer voor vrijdag en zaterdag is dat dan letterlijk.

Komende zondag is het weer Vaderdag. Zeerrrr belangrijk, hi hi… Dat geeft ons een goede smoes om niet alleen de vaders in de spotlight te zetten, maar al onze stoere bakbuurmannen !

Ons stoere-mannen-en-vaderdag assortiment van deze week wordt:

* Het ‘gast’ brood: Barbecuebrood met bosuitjes en salie

Wat is het dat mannen hebben met vuur en een fikkie steken?

Voor Vaderdag leek ons zo’n barbecuebrood heel gepast om te bakken voor al onze barbecueënde bakbuurmannen.

Dit is een licht volkorenbrood dat vol bosuien zit en een grote handvol gehakte salie. Dit wordt allemaal opgenomen door een sappige broodkruim van ons lievelings gebuilde tarwemeel.

Mocht je de barbecue willen aansteken, dan is ons barbecue brood onverbeterlijk met een burger, worst en zelfs gegrilde groenten. Denk dan aan onze bolletjes die fungeren als uitstekende ‘burger buns’. Met mayo, ketchup, Dijon mosterd en wat sla. Of gewoon als plakje rechtstreeks op de barbecue. Dan komt de grillsmaak er ook nog bij om de verrukkelijkheid nog meer op te krikken. Maak hier een broodje kaas van en leg die op het bbq-rek totdat de kaas een beetje smelt….voilà! Een bbq kaas-ui tosti. Deze laatste werkt ook uitstekend zonder barbecue – gewoon in een koekenpan met een beetje boter of olie. Tosti-hemel! 

Met of zonder barbecue is een sneetje het perfecte gezelschap voor eieren (gekookt, gebakken, omeletten en roerei), opgebakken champignons, avocado, hummus en alle kaas-soorten. We zouden pindakaas deze week maar even overslaan…

€4,95 per brood (ca 650 gram) – als bus, freeform of 8 bolletjes

Geef aub aan bij je bestelling of je busbrood, freeform of bolletjes wilt

* PA-tisserieCowboy cake

Geen Vaderdag assortiment zou compleet zijn zonder onze Cowboy Cake.

Maar eerlijk gezegd, we knijpen het een beetje dit jaar…vrijdag zou wel eens heel erg warm kunnen zijn (wat het stollen van de chocolade een uitdaging kan maken). Toch willen we onze stoere mannen deze cake niet onthouden, dus dan maar even afkloppen. En tegelijkertijd zijn we erg dankbaar dat we goede, koude koelkasten hebben om het stollingsproces een handje te geven :=)

Dit recept is afkomstig van een echte ‘dude ranch’ in Wyoming waar schrijfster-kokkin Claire Ptak (beroemd van die – dure – citroen-vlierbloesem trouwtaart van Prins Harry in 2018) een aantal zomers tijdens haar studietijd had gewerkt. De cake mocht zij zelf niet maken en het werd altijd gebakken door een van de familieleden om het recept geheim te houden. Het recept werd achter slot & grendel bewaard in de kelder van de dude ranch. Na dit zoveel zomers geproefd te hebben begon ze zelf te bakken en ze kwam aardig in de buurt van de echte  cake. Een aantal jaren geleden heeft ze haar versie hiervan gepubliceerd. Maar om het hip en trendy te maken had ze de oorspronkelijk koffie-chocolade cake omgetoverd tot een chocolade-kokos cake. Al die boter en melk werden toen ineens vervangen door kokosolie, kokosmelk en gedroogde kokos in plaats van de sterke java. Tja, kom nou zeg…..Dat doen wij dus niet hoor!

Hip, trendy en gevoelige moderne cowboys – dat boterde niet bij ons. Dus 4 jaar geleden kreeg Jayne het op haar cowgirl heupen om het recept snel te herstellen naar zijn oorspronkelijke macho-heid. Boter, melk, suiker en een goede koffiesmaak kwamen er weer in. Iets om je wakker te houden wanneer je op je fiets, ehm, stalen ros zit.

Vol gluten, suiker, zuivel, cacao en koffie, en we denken dat de Wyoming cowboys deze versie veel lekkerder zouden vinden dan de modernere watjes-versie met al die kokos. Tot onze verrassing bleek deze Cowboy Cake ontzettend luchtig te zijn. Dit is handige informatie voor onze bakbuurvrouwen – ze kunnen het met een gerust hart aan hun eigen cowboy geven, wetend dat hij daarna nog steeds lekker in zijn broek zal zitten. 

€4,75 voor 6 goede blokken

* Het gluten-vrije-derde-vrijdag-van-de-maand brood: Bricks zusje (glutenvrij, gistvrij, lactosevrij)

Bricks zusje is de kleinere, smeuïge variant op onze stoere Brick. Dat betekent dat je hier makkelijk een paar plakjes van kan eten, in vergelijking met de Brick waar een(tje) vaak al voldoende is.

Zusje bestaat uit amandelmeel, rijstemeel en fijngemalen pompoenpitten om een verfijnde kruimel te geven. Daarin stoppen we een handvol hele pompoen- en zonnebloempitten want zij moest toch ook een beetje pit hebben om tegen haar oudere broer op te kunnen boksen. En het resultaat is dan minder beige ;=)

Net zoals de Brick is zij van alle markten thuis: van Nutella en jam tot kaas en ham. Zij flirt zeker met hartig beleg: roerei, prosciutto, guacamole, hummus, zalm, toch ook die verdwaalde kroket en alle soorten kazen.
Het familie talent van lang-goed-te-houden-in-de-koelkast blijft hetzelfde. Je heb er nog steeds makkelijk 2 weken profijt van. 

€9 per heel brood (ca 700g; we maken dit ook in onze 24cm lange bakvormen)

* Glutenvrije PA-tisserie: Rabarbercake met kardemom en marsepein (glutenvrij)

Er is een uitdrukking dat ‘When life gives you lemons, make lemonade.’ Maar wat doe je wanneer je man thuiskomt met een 12 kilo krat rabarber?

En dit omdat jij zelf, tussen neus en lippen door, had verteld dat je zin had om weer die heerlijk rabarbercake te maken die zo’n hit was afgelopen jaar. Mea culpa. Wel gedeeltelijk dan…. ;=) 

Ophalende bakburen afgelopen vrijdag merkten dat ze een keuze hadden in hun bestelde zomerse vruchten slice: peer, framboos en citroen of rabarber-sinaasappel (geen verrassing nu dat je weet wat er in de coulissen zich afspeelde). Tja, Jayne dacht om alvast van een beetje van die 12 kilo af te kunnen komen.

Maar nu deze week kunnen we het oorspronkelijke plan realiseren: deze verrukkelijke – glutenvrije – rabarbercake met kardemom en marsepein. Het begon afgelopen voorjaar als een simpele amandelcake. Jayne vond het intrigerend te lezen dat de amandelsmaak kan worden opgekrikt door eerst marsepein te maken en dat dan door het cakebeslag heen te mengen. Ondanks dat we niet echt marsepein liefhebbers zijn, was de verleiding te groot om te weerstaan. Het moest uitgetest worden….

Tijdens het mengen van dat simpele beslag vroeg Jayne zich af of kardemom en rabarber erdoor goede toevoegingen zouden zijn… Dus huppetee, een lading rabarber (maar geen 12 kilo…) in kleine stukken gesneden voor in en op het beslag. En een flinke lepel kardemom (any excuse is a good excuse wat kardemom betreft).

Het resultaat was om je vingers bij af te likken: boterig, sappig en luchtig met af en toe een klein zuurtje van een stuk rabarber. De marsepein geeft de cake niet alleen een diepe, rijke ‘amandelheid’ maar het maakt het kruim ook luchtig. En het is ook nog eens glutenvrij! Jullie waren meteen verliefd erop.

Ondanks dat er een hoop rabarber in ging (wat een voordeel is dit jaar met al die rabarber….), leek het alsof dat ‘verdwijnt’ tijdens het bakken. Een van die mysterieuze bakbijkomstigheden. Het verdwijnen zet zich daarna voort…want plakjes van deze cake leken heel snel te verdampen vanuit onze keuken….Hopelijk volgt die rabarberberg ook nog…

€4,50 per halve cake; €8,50 per hele cake van 24 cm lang

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken: met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). 

Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

€3,95 per brood (ca 650 gram)