Lieve BakBuren
Ondanks het beginnende dalende kwik zijn er wel gezellige voordelen van de herfst. Als je door het park loopt hier op de Breek, dan zie je hoe het herfstkleurenpalette zich ontwikkelt: tinten van oranje, bruin, koper en geel als de bladeren aan de bomen verkleuren.
Met die langere nachten en kortere dagen keert men naar binnen en de gezelligheid binnenshuis. Dikke sokken, kaarsje aan, warme chocolademelk, fikkie in het open haardje als je die hebt…De Denen noemen dit gevoel hygge. Dit klinkt voor ons altijd als ‘hug’. En jullie weten dat wij van huggen houden ;=)
Met dit weer kun je weer je wollensjaal, muts en misschien ook alvast je handschoenen uit de kast halen. En je lievelings dikke, warme trui. Wij hebben geprobeerd om dat warme trui gevoel te vertalen naar een bakassortiment voor deze vrijdag. Allerlei verwarmende herfstbaksels met een flinke feel good factor en een hoog gehalte hygge. We horen graag van jullie of deze poging gelukt is!
Ons net-zoals-een-warme-trui 🧶 assortiment van deze week is geworden:
* Ons gastbrood: Scandi hygge-brood
De oorspronkelijke naam van dit brood – Limpa met anijs – is door ons aangepast. Dit omdat het anders net zoals een SOAklinkt😱🤣… Met zo’n ongelukkige benoeming dachten we dit heerlijke brood nooit te kunnen verkopen.
Dus huppettee, een snelle naamsverandering en een aantal jaren geleden ging het als hete broodjes over de bekende toonbank🥳. Jullie bleken toen net zo gek op dit brood te zijn als de Zweden zelf.
Dit brood bestaat uit volkoren roggemeel, volkoren tarwemeel en gebuild tarwemeel plus een goede lepel anijs. In Nederland zijn we vooral gewend in koud-en-guur weer om hete anijsmelk te drinken dat gemaakt is van die typische anijsblokjes (jaja, zulk weer komt eraan en sneller dan we denken…).
In Zweden heeft dit kruid zijn weg al gevonden in een brood….maar nog niet tot Ikea in het alom bekende €0,99 kleine ontbijt. Het resultaat is een subtiele ondertoon van de anijs en het is zeker niet overheersend. Het smaakt fantastisch met allerlei smørrebrød belegsoorten zoals kaas, eieren, garnaaltjes, rosbief en gerookte zalm. Maar je kunt ook een plakje dik besmeren met goede gezouten boter. Met muziek van ABBA in de achtergrond en een glaasje aquavit of jenever zou het beeld volledig compleet en hygge zijn. God aptit! Skål!



€5,25 per busbrood óf artisanale freeform (ca 600+ gram): geef je aan bij je bestelling welke je wilt?
*Â Patisserie:Â Sinaasappel-speltcake
De Scandinaviers zijn gek op spelt. Zowel de hele gekookte graankorrel (wordt gebruikt in voedende granen-groenten-schotels) als gemalen speltmeel in hun brood.
Als oude graansoort werd het een aantal jaren geleden in Nederland echt een hype. Dit omdat influencers het makkelijker te verteren vonden dan tarwe en ook omdat het minder genetisch gemodificeerd was. En daardoor steeg de prijs dan ook flink…. Dit alles was echt geen wereldnieuws voor de nuchtere scandis – die wisten allang dat het ‘gewoon’ veelzijdig én lekker is.
Met deze cake maken we – en dus jullie – altijd nieuwe fans en vrienden. Het is een beetje ouderwets boterachtige cake dat sappige, vol citrus en zingy is. Het blijft dagenlang vers, dus tijd genoeg om extra vrienden te winnen. Het perfecte gezelschap bij een goed bakkie koffie of een heerlijke pot thee. Hygge ten top!




€4,95 per blok van ca. 10 x 10 cmÂ
 * Het 3e-vrijdag-van-de-maand glutenvrij brood: Bricks zusje (glutenvrij, gistvrij, lactosevrij, suikervrij én vegan)
Bricks zusje (lillesøster, om in het Scandi-stramien te blijven) is de kleinere, smeuïge variant op onze stoere Brick. Dat betekent dat je hier makkelijker een paar plakjes van kan eten, in vergelijking tot de Brick waar een(tje) vaak al voldoende is.
Zusje bestaat uit amandelmeel, rijstemeel en fijngemalen pompoenpitten om een verfijnde kruimel te geven. Daarin stoppen we een handvol hele pompoen- en zonnebloempitten want zij moest toch ook een beetje pit hebben om tegen haar oudere broer op te kunnen boksen. Het resultaat is meer Danish design met ingetogen tinten van lichtbruin, creme en beige ;=)
Net zoals de Brick is de lillesøster van alle markten thuis: van Nutella en jam tot ham en kaas. Zij flirt zeker met hartig beleg: roerei, prosciutto, guacamole, hummus, zalm, toch ook die verdwaalde kroket en alle soorten kazen.
Het familietalent van lang-goed-te-houden-in-de-koelkast blijft hetzelfde. Je heb er nog steeds makkelijk 2 weken profijt van.



€9 per hele brood (ca 700 g; we maken dit in onze 24 cm lang ‘Brick’ broodvorm)
* Ons ‘vaste’ brood: Rogge zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.



€4,50 per brood (ca 650 gram)