Vrijdag 4 oktober 2024

Lieve BakBuren

Wind, regen, beetje zon en daarna weer regen…Dat kan alleen één ding betekenen: de herfst is nu volop aanwezig!

Ondanks het dalende kwik zijn er wel gezellige voordelen van de herfst. Denk aan het kleurenpalette van oranje, bruin, koper en geel binnenkort als de bladeren aan de bomen verkleuren. 

En met die langere nachten en kortere dagen keren we naar binnen en de gezelligheid binnenshuis. Dikke sokken, kaarsje aan, warme chocolademelk, fikkie in het open haardje als je die hebt…De Denen noemen dit gevoel hygge. Dit klinkt voor ons altijd als ‘hug’. En jullie weten dat wij van huggen houden ;=)

Met dit weer kun je weer je wollensjaal, muts en misschien ook al je handschoenen uit de kast halen. En je lievelings dikke, warme trui. Wij hebben geprobeerd om dat warme trui gevoel te vertalen naar een bakassortiment voor deze vrijdag. Allerlei verwarmende herfstbaksels met een flinke feel good factor en een hoog gehalte hygge. We horen graag van jullie of deze poging gelukt is!

Ons net-zoals-een-warme-trui 🧶 assortiment van deze week is geworden:

Een brood dat overal inzetbaar is! 

Ons herfstbrood is een licht volkorenbrood, gemaakt van gebuild tarwemeel met een vleugje moutmeel en veel walnotenstukjes. Een walnotenbrood dat echt naar walnoten smaakt, en dat vind je niet meer zo gauw tegenwoordig.

Wil je een beetje crunch in je lunch? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Dit is onvoorstelbaar smakelijk met allerlei kaassoorten. Blauwe kaas is een aanrader net zoals een stuk goede Hollandse kaas. Eigenlijk passen alle belegsoorten uitstekend bij dit brood: vleeswaren, vis en eieren, maar ook met sjem, sticky stroop, pindacheese of gewoon gezouten echte beurre. En als toast….knettergek. Wil je een aparte tosti maken? Dat is met dit brood ‘succes verzekerd’. 

Hoera voor de herfst! Tijd om je lievelings dikke trui uit de kast te halen.

€5,25 per busbrood, 8 bolletjes of artisanale freeform (ca 600+ gram): geef je aan bij je bestelling welke je wilt?

Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten. 

Het wordt door de fans ook wel ‘de baksteen’ of ‘the brick’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten & beetje havermeel. 

Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed). 

Mocht je dit weekend een uitgebreide lunch of diner met vrienden of familie hebben, dan is onze Brick een top toevoeging aan die lekkere kaasplank. Het toast ook nog eens fantastisch in de broodrooster of op de grillplaat. Dan ruikt je hele huis naar gebrande nootjes. Lekkerrrr.

€9,95 voor ca. 900 g 

Dit is een laidback malse honingcake om je warm te houden tijdens dit koude gure weer. Dit is de cake-versie van je lievelings wintertrui. 

We laten de vijgen langzaam pruttelen in flink wat rode wijn, kaneel, kruidnagel en gember. Dan blijft de smaak van deze suikervrije honingcake mals, zacht en mellow. Gezien dat de rode wijn een tijdje pruttelt en de cake daarna in de oven gebakken wordt blijft er geen alcohol in achter (dat betekent geen dronken kids). En met die verwarmende kruiden ruikt het voortreffelijk.

We bakken het in onze langere ‘Brick’ bakvormen en dat betekent dat deze cake 24 cm lang wordt en bijna 900g weegt…..Vandaar dat wij het ook verkopen per halve cake (12cm lang), en dat geeft dan 8 goede plakken (ok ok, het hangt van af hoe dik je ze snijdt…). Maar wil je nou toch die hele cake, dan kan dat natuurlijk ook! En wanneer je de alinea hieronder leest zou dat geen gek idee zijn….want…

Het verrassende van deze cake is dat het zeker 5 dagen lang goed blijft. Elke dag wordt ‘ie steeds malser en sappiger. Het heeft een dubbel karakter, want het is heerlijk als een ‘gewone’ plak cake voor bij de koffie of thee, maar het kan ook als een sneetje ‘brood’ dienen….het is verrukkelijk met (geiten)kaas, en het kan zeker ook getoast worden. Denk meer in de richting van de Franse pain d’epices wat betekent voor de culinaire onderlegden onder jullie, dat je dit kunt serveren met pâté (of foie gras maar dan misschien niet op Wereld Dierendag komende vrijdag). Nu we dan toch op de gastronomische toer zijn, serveer dan een paar plakjes (getoast of niet) bij een kaasplank als afsluitertje van een herfstdiner, net zoals in een sjiek restaurant. Denk er ook aan om een goede blauwe kaas mee te nemen uit de sjop voor je kaasplank, want samen met de vijgen en rode wijn in de ‘cake’ heb je een marveilleux ménage à trois. Ooooo la laaaaa.

€4,95 per halve cake (ca 12 cm lsng; genoeg voor 8 plakken); €9,50 per hele cake (ca 24 cm lang)

Sommige baksels zien er gewoon niet zo mooi uit. En dit is er toevallig zo eentje ;=) 

Dat is geen goede verkoopstrategie haha – maar laat je niet misleiden door een niet-zo-aantrekkelijk uiterlijk please. Dit vrijvanalles én vegan baksel (perfect voor Wereld Dierendag deze vrijdag, 4 oktober) heeft zijn pracht diep verborgen. 

Deze gembercake is genereus gekruid met kaneel, gember (zowel vers geraspt als gemberpoeder), kruidnagel en zwarte peper. De zoetigheid komt van de dadelstroop, kokosbloesemsuiker en de agavesiroop. Het resultaat is sappig-en-plakkerig en het geheime ingrediënt van gedroogde pruimen zorgt voor wat textuur contrast.

Wanneer een bevredigend baksel zo likkebaardend lekker is dan merk je niet dat er eigenlijk ‘niks’ in zit. Geen eieren, geen boter, geen gluten, geen noten…geen probleem. Een baksel waar iedereen van kan genieten. Da’s een mega win-win, hoera!

€4,95 voor 6 blokken

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).

Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

€4,50 per brood (ca 650 gram)