Vrijdag 4 augustus 2023

Lieve BakBakuren

We hebben een paar nog-niet-eerder-verschenen lekkernijen deze week! Met een supermaan voorspeld voor vanavond hebben wij een betoverend menu voor de thuisblijvende bakburen.

Ons alle-nieuwe-probeersels assortiment voor deze week wordt:

* Het ‘gast’ brood: Oergranen eenkoornbrood

Da’s een-koorn en niet eekhoorn of eenhoorn deze week, haha! 

En toch heeft eenkoorn iets magisch net zoals een eenhoorn. Wist je, bijvoorbeeld, dat resten van eenkoorn zelfs bij de gletsjer-mummie Ötzi zijn gevonden?  

Het is de oudste – en meest primitieve vorm van – tarwe die wetenschappers kennen en het wordt beschouwd als dé eerste tarwe van de mensheid. 


Hoewel eenkoorn duizenden jaren geleden in overvloed werd gevonden, is het tegenwoordig beperkt tot slechts een paar regio’s zoals Marokko, Frankrijk, Turkije en Rusland. Maar sinds een aantal jaren ook op een paar plekken in Nederland. En daar komt onze voorraad vandaan. Na de oogst wordt het gemalen door onze favoriete molenaar Jos van ‘de Zandhaas’ in Santpoort.  

Maar hoe smaakt zo’n superoud graan nou eigenlijk? Nou, het heeft een zacht, ietswat zoetige smaak en het geeft een warm gelige gloed aan het kruim. Het is een voorloper van spelt en emmer, dus zijn smaak en textuur daarmee te vergelijken. 

Een bijzonder bammetje op je bord dus deze week! We hebben het recept eenvoudig gehouden zodat je dit oergraan goed kunt proeven. Omdat eenkoorn ‘zwakke’ gluten-eiwitten bevat hebben we het gemengd met een beetje tarwemeel. Het voortreffelijke resultaat is goed te combineren met alle oer-Hollandse belgesoorten: kaas, sjem, pindakaas, een gebakken eitje….oeroud maar zeker niet oer-saai ;=)

€4,95 alleen per busbrood deze week (ca. 750 g; deeg is te nat voor bolletjes of freeform)

* PatisserieRomantische zomerse rode roulade (ook toevallig glutenvrij)

Jayne wilde dit al heuuuuul lang op het menu hebben in de bakkerij. 

Waarom?

Wel, het is een van onze meest populaire desserts voor caterings. Daar worden zelfs de schalen door de gasten gewoon afgelikt…

Maar het maken van twee of drie van deze roulades (zoals voor een sjiek diner of feestbuffet) is heel anders dan als je er twintig moet maken voor ons normale en drukke bakkerijmenu…. dus vandaar dat we het nu maken in de rustigere vakantieperiode.

Wat maakt dit dan zo’n speciale showstopper?

Misschien zit het in de wolkachtige meringue-spons die om een zijdezachte slagroom-mascarpone vulling heen wordt gerold? (Jazeker, zegt Sjoerd) Of het is het zomerse rode fruit – aardbeien of misschien frambozen, afhankelijk van wat ons later deze week roept – en die zich zo perfect innestelen in het roommengsel?

Of toch dat vleugje rozenwater dat je met zijn geurige walm zomaar naar warmere landen en misschien zwoelere nachten transporteert? Of zijn het die stukjes geroosterde noten en gedroogde rozenblaadjes?

Misschien all of the above?! Goed hè. (Dit dessert is ook nog eens best goed houdbaar in de koelkast).

€5,25 per derde roulade (ca. 10 cm lang; 2 à 3 personen); €15 per hele roulade (ca. 30 cm lang; 6 à 10 personen)

* 1e-vrijdag-van-de-maand glutenvrij brood: Mega-meerzaden brood (a.k.a de Brick of Baksteen) glutenvrij, suikervrij, lactosevrij én gistvrij

Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten.

Het wordt ook door de fans ‘de baksteen’ of ‘the brick’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten en beetje havermeel.

Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed).
 
Mocht je dit weekend een uitgebreide lunch of diner hebben, dan is onze Brick een top toevoeging aan de kaasplank. Het toast ook nog eens fantastisch in de broodrooster of op de grillplaat. Dan ruikt je hele huis naar geroosterde noten. Mjam!

€9,75 voor ca 900g

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). 

Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

€3,95 per brood (ca 650 gram)