Vrijdag 22 november 2024

Lieve BakBuren

Normaal gesproken vinden we altijd wel een gezellige ‘baksmoes’ die als rode draad ons menu verbindt. Maar deze week was er niets die onze bakkersinspiratie kietelde. Helemaal niks! Dus….vieren we gewoon dat het vrijdag 22 november is. Dat is al aanleiding en ‘smoes’ genoeg. Maar het enige – en misschien het meest belangrijke – ding is wel dat alles nog steeds verrukkelijk lekker is!

Ons Hoera🥳-het-is-22-november assortiment van deze week wordt:

Dit was een topper van onze zomerse testjes in 2023 bij de thuisblijvende bakburen! 

Tien dagen geleden hebben we een lading eenkoornmeel ontvangen van onze favoriete Santpoortse molenaar en we popelen om dit brood weer te bakken. Maar nu voor álle bakburen!

Eenkoorn is de oudste en meest primitieve vorm van tarwe die wetenschappers kennen en het wordt beschouwd als dé eerste tarwe van de mensheid. Wist je bijvoorbeeld dat er resten van eenkoorn bij die gletsjer-mummie Ã–tzi zijn gevonden?  TisWatHè.

Maar hoe smaakt zo’n superoud graan nou eigenlijk? Nou, het heeft een zacht, ietwat zoetige smaak en het geeft een warm-gelige gloed aan het kruim. Het is een voorloper van spelt en emmer, dus zijn smaak en textuur zijn daarmee te vergelijken. 

Een bijzonder bammetje op je bord dus deze week! We hebben het recept eenvoudig gehouden zodat je dit oergraan goed kunt proeven. Omdat eenkoorn ‘zwakke’ gluten-eiwitten bevat hebben we het gemengd met een beetje tarwemeel. Het voortreffelijke resultaat is goed te combineren met alle oer-Hollandse belegsoorten: kaas, sjem, pindakaas, een gebakken eitje….oeroud maar zeker niet oer-saai ;=)

€5,25 alleen per busbrood verkrijgbaar deze week (het deeg is te nat om er bolletjes of een freeformbrood van te kunnen maken)

Een aantal jaren geleden hadden we een lekkage in de muur van de badkamer. Dat spreidde zich al snel uit over de eerste verdieping en druppelde ook door het plafond naar de woonkamer. Uiteindelijk duurde het ruim drie maanden voordat alles uitgedroogd was, opnieuw geschilderd en de vloeren vervangen.

In die periode hield bakken ons echt op de been. Jayne heeft deze cake gebakken als testje voor een aantal werklui. Perfecte proefkonijnen! Het leuke van al die bouwvakkers in huis was dat ze altijd eerlijk waren in hun oordeel van dingen: ‘ik lust geen citroen’, ‘ik vind koffie vies’ en zelfs ‘ik eet geen zoet’ (maar wel 3 scheppen suiker in de koffie doen….).

Met deze cake hebben we toen best wat nieuwe fans gemaakt. Het was ook leuk om proefpakketjes mee te geven voor de families thuis. Blijkbaar werd er rondgeroddeld, want toen de nieuwe houten vloer werd geleverd, hoorden we van de mannen die het kwamen bezorgen, ‘Ahhhh jullie zijn die bakkers van die sinaasappelcake!’. 

Dus bij deze…..een sappige, vol citrus, zingy en beetje ouderwets boterachtige cake. Het blijft dagenlang vers, dus mocht je extra vrienden willen winnen, pak dan nu je kans. Het perfecte gezelschap bij een goed bakkie koffie of een heerlijke pot thee.

€4,50 per blok van ca. 10 x 10 cm 

Sommige baksels zien er gewoon niet zo mooi uit. En dit is er toevallig zo eentje ;=) 

Dat is geen goede verkoopstrategie haha – maar laat je niet misleiden door een niet-zo-aantrekkelijk uiterlijk please. Dit vrijvanalles baksel heeft zijn pracht diep verborgen. 

Deze gembercake is genereus gekruid met kaneel, gember (zowel vers geraspt als gemberpoeder), kruidnagel en zwarte peper. De zoetigheid komt van de dadelstroop, kokosbloesemsuiker en honing. Het resultaat is sappig-en-plakkerig en het geheime ingrediënt van gedroogde pruimen zorgt voor wat textuur contrast.

Wanneer een bevredigend baksel zo likkebaardend lekker is dan merk je niet dat er eigenlijk ‘niks’ in zit. Geen eieren, geen boter, geen gluten, geen noten…geen probleem. Een baksel waar iedereen van kan genieten. Da’s een mega win-win, hoera!

€4,95 per 6 blokken

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed. 

Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood: een tarwe-roggemeel zuurdesembrood dat zijn karakter krijgt van een beetje roggemeel – én onze rogge zuurdesem starter.

€4,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een reactie