Lieve BakBuren
Deze week gaan we over naar The Dark Side.….
Komende vrijdag is het over de gehele planeet weer Black Friday, en vooral dan in die Verenigde Staten. Het is een oorspronkelijk Amerikaanse traditie dat de dag na het Thanksgiving feest (altijd op de 4e donderdag van november) er in de winkels fikse kortingen worden gegeven. Dus de Amerikanen – die dan toch al een lang weekend vrij hebben – gaan he.le.maal los. Shop ’til you drop…
Wij zaten dit weekend te dubben. Gaan we ons assortiment deze vrijdag op Thanksgiving toespitsen of op Black Friday? De laatste jaren is Black Friday ook groots aanwezig in Europa….dus deze optie trok onze aandacht nèt iets meer ….omdat we daar meer ‘bak-voorpret’ uit konden halen om een menu samen te stellen :=) Enne, before you ask... geen extra korting!
Dus deze week gaan we over naar The Dark Side ….alles donker…behalve onze stemming….Kom je mee?
Ons Black🖤Friday (zonder extra korting, ha ha) assortiment deze week is:
* Het gastbrood: Schots Black bread
Black bread voor Black Friday.
Zelfs wij konden geen passender brood verzinnen. Elke keer dat dit in de bakkerij komt zijn jullie laaiend enthousiast. Dus voor onze nieuwere BakBuren – er ligt een smaaksensatie op jullie te wachten….. ;=) Oh yeah!
Dit gistbrood heeft een zeer donkere, bijna zwarte kleur (vandaar de naam ‘Black bread’). Het is mals, niet te zwaar en niet zoet. Perfect (ook om in te vriezen) voor de feestdagen die eraan komen in december. Boterhammen belegd met felle contrastkleuren zoals eiersalade, gerookte zalm en roomkaas steken goed af bij de diepzwarte broodkleur. We krijgen hier veel complimenten over tijdens onze cateringactiviteiten – dus dat soort lof (en fans) gunnen wij jullie ook!
Jaren geleden kwamen we dit traditionele Schotse recept tegen en we waren meteen benieuwd. Misschien is ongelovig wel een betere beschrijving. We konden ons niet voorstellen dat een recept met een mix van koffie, cacao, wortel, donkere stroop, komijn en venkel zo goed zou werken. Of zelfs smaken naar iets waar wij zin in zouden hebben om te eten. Maar verrek, we hadden het compleet mis. Het resultaat was fantastisch! Dit was één van de allereerste broden die we ooit bakten toen wij onze bakkerij begonnen in 2013, en sindsdien is het nooit weggeweest.



€5,25 per busbrood of 8 bolletjes (ca 600+ gram): geef je aan bij je bestelling welke je wilt?
LET OP: Geen freeform – het deeg zakt te veel uit en geeft geen mooi resultaat (en dat vinden wij dan niet zo fijn!)
* Patisserie: Cowboy cake
Met Black Friday als thema moesten we iets met donkere (=pure) chocolade bakken. En om in het Amerikaanse stramien te blijven kwam we meteen uit bij de cowboys. Dus yee-haaaaaa, Cowboy cake.
Horen we een diep-stemmig gejuich over de Breek gaan van al de Breek bikkels (en omgeving!) die zo gek zijn op dit baksel?
Dit recept is afkomstig van een echte ‘dude ranch’ in Wyoming waar schrijfster-kokkin Claire Ptak (beroemd van die citroen-vlierbloesem trouwtaart van ene Prins Harry) een aantal zomers tijdens haar studietijd had gewerkt. De cake mocht zij zelf niet maken en het werd altijd gebakken door een van de familieleden om het recept geheim te houden.
Het recept werd goed achter slot en grendel bewaard in de kelder van die dude ranch. Na dit zoveel zomers geproefd te hebben begon ze zelf te bakken en ze kwam aardig in de buurt van de echte cake. Een paar jaar geleden heeft zij haar versie hiervan gepubliceerd. Maar om het hip en trendy te maken had ze de oorspronkelijk koffie-chocolade cake omgetoverd tot een chocolade-kokos cake. Al die boter en melk werden toen ineens vervangen door kokosolie, kokosmelk en gedroogde kokos in plaats van de sterke java. Tja, kom nou zeg…..Dat doen wij dus niet hoor!
Hip, trendy en gevoelige moderne cowboys – dat boterde niet bij ons. Dus een aantal jaren geleden kreeg Jayne het op haar cowgirl heupen om het recept snel te herstellen naar zijn oorspronkelijke macho-heid. Boter, melk, suiker en een goede koffiesmaak kwamen er weer in. Iets om je wakker te houden wanneer je op je fiets, ehm, stalen ros zit.




Vol gluten, suiker, zuivel, cacao en koffie, en we denken dat de Wyoming cowboys deze versie veel lekkerder zouden vinden dan de modernere watjes-versie met al die kokos. Tot onze verrassing bleek deze Cowboy Cake ontzettend luchtig te zijn. Dit is handige informatie voor onze bakburen – ze kunnen het met een gerust hart aan hun eigen cowboy/cowgirl geven, wetend dat hij/zij daarna nog steeds lekker in de (fiets)broek zal zitten.
€4,95 voor 6 goede blokken
* Vrijvanallesbehalvesmaak patisserie: Vijgen-dadel truffelblokken (glutenvrij, suikervrij, lactosevrij, notenvrij)
Altijd een favoriet bij zowel kinderen als volwassenen!
Gemaakt van pure chocolade, kokosolie, eieren, een flinke handvol dadels-en-vijgen zijn deze heerlijkheden vrij van alles, behalve smaak…. Een heel klein beetje zout – om de smaak van de chocolade te kietelen – en een schepje kaneel maken ze echt speciaal. Vlak voor het ophalen besprenkelen we ze nog even met cacaopoeder zodat ze helemaal af zijn. Oh wat een feest!
(En, psssst, ze zijn ook nog eens dagenlang goed houdbaar.)



€4,95 voor 8 blokken
* Ons ‘vaste’ brood: Rogge zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed.
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood: een tarwe-roggemeel zuurdesembrood dat zijn karakter krijgt van een beetje roggemeel – én onze rogge zuurdesem starter.



€4,50 per brood (ca 650 gram)