Vrijdag 29 augustus 2025

Lieve BakBuren

Deze week zijn de scholen weer begonnen. De vakantie is over. Dat wordt weer een flinke organisatie ’s ochtends om iedereen klaar krijgen om op tijd de deur uit te zijn. Om de lunchtrommel kwestie een leuke invulling te geven hebben we lekkere baksels verzonnen.

Ons een-nieuw-schooljaar-is-begonnen assortiment van deze week is geworden:

We moeten elke keer goed nadenken over de uitspraak van deze naam…het is een-koorn en niet eekhoorn of eenhoorn! 

En toch heeft eenkoorn iets magisch; net zoals een eenhoorn…want eenkoorn is de oudste en meest primitieve vorm van tarwe die wetenschappers kennen. Het wordt beschouwd als dé eerste tarwe van de mensheid. Wist je bijvoorbeeld dat er resten van eenkoorn bij die gletsjer-mummie Ötzi zijn gevonden?  TisWatHè.

Maar hoe smaakt zo’n superoud graan nou eigenlijk? (Hopelijk niet muf, haha). Nou, het heeft een zacht, ietwat zoetige smaak en het geeft een warm-gelige gloed aan het kruim. Het is een voorloper van spelt en emmer, dus zijn smaak en textuur zijn daarmee te vergelijken. 

Een bijzonder bammetje voor in de school- en werk-lunchtrommel deze week! We hebben het recept eenvoudig gehouden zodat je dit oergraan goed kunt proeven. Omdat eenkoorn ‘zwakke’ gluten-eiwitten bevat hebben we het gemengd met een beetje tarwemeel. Het voortreffelijke resultaat is goed te combineren met alle oer-Hollandse belegsoorten: kaas, sjem, pindakaas, een gebakken eitje (voor een weekend ontbijt)….oeroud maar zeker niet oer-saai ;=)

€5,25 alleen als busbrood verkrijgbaar (ca 750 gram; deeg is te nat voor een freeform)

Een waar einde zomers genot!! 

We gebruiken in deze taart het geheime ingredient van haver. Dat bleek een goede zet te zijn want de haver zuigt al het sap van de juicy vruchten op. Het resultaat wordt een soort boterachtige havercake, ondanks dat er eigenlijk niet zo veel boter erin zit. Maar wij vermoeden dat de haver magische krachten heeft om juist die boterige  smaak naar voren te kietelen.

Voor ons is het ook een waar genot om te bakken! Dit omdat we ieder zomers fruit kunnen gebruiken –  perziken, nectarines, kersen, bosbessen, aardbeien. Een tutti frutti taart van de bovenste la!

Deze taart blijft dagenlang goed in de koelkast zodat je hier het hele weekend van kunt genieten. Het kan ook tegen een stootje dus het is een perfecte kandidaat voor in die lunchtrommel volgende week.

€4,95 voor 1/4 punt taart; €19 voor een hele taart doorsnede 26 cm 

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).

Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

€4,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een reactie