HALLOWEEN: vrijdag 31 oktober 2025

Whooooo whoooo lieve BakBuren

Vrijdag is het Halloween (op onze bakdag zelf!) en we hebben wat gruwelijk smakelijke baksels voor jullie verzonnen. 

En om in de spirit van Halloween te blijven hebben we wat ‘leuke’ (ahem) tips om je kinderen en gasten dit weekend de stuipen op het lijf te jagen. Graag gedaan, haha.

Ons gruwelijk👻-lekker-🎃Halloween assortiment van deze week is geworden:

De pompoen is hét ‘gezicht’ van Halloween.

Met zo veel pompoenen in de winkels betekent dat zeker dat er veel pompoensoep gemaakt gaat worden dit weekend. Toch?

Ons super soepbrood is het perfecte gezelschap voor bij je bakkie soep. Het is een brood dat we in 2014 juist ontwikkelden om in soep te dompelen. Een delicaat, licht volkorenbrood met een sappige kruim en een zachtgele kleur. We voegen een handvol venkelzaden toe en dat maakt dit brood bijna verslavend. Het is moeilijk om het bij één plakje te laten, want van die venkelsmaak wil je nog meer. 

Het is ook een fantastisch ‘broodjes brood’ en het is overheerlijk met roerei, kaas, roomkaas en gerookte zalm. Mocht je wat over hebben na dit weekend dan maakt het echt geweldige toast (uiteraard dik met roomboter besmeerd). Tevens horen we dat het heerlijk is om ook in vlees-stoofpotten te dippen. En daarna je bord mee schoon te vegen van die saus restjes….

Wil je je kids een nooit-te-vergeten Halloween herinnering bezorgen?

Serveer een goede plak brood met een gebakken eitje (met het nog zachte eigeel) bovenop. Vertel ze dan dat het een oog is en laat het eigeel uitvloeien …. ieuwww …. scream

€5,25 per busbrood óf artisanale freeform (ca 600+ gram): geef je aan bij je bestelling welke je wilt?

Voor de nieuwere bakburen, de Barmbrack (of báirín breac in het Iers: báirín =  busbrood, breac = gespikkeld, vooral door de rozijnen erin) is een traditionele Halloween traktatie in Ierland. Het zit tussen een cake en een brood in, bevat weinig suiker, en ook geen boter. (Dat betekent dat het ook prima is voor onze lactosevrije bakburen).

Wat zit er dan wel in?! Simpelweg, in ‘de enige echte’ Barry’s Irish Tea-geweekte-gedroogde-vruchten (sultanas, krenten en cranberries) en dan gebonden met ei, (tarwe)bloem, kruiden en geraspte sinaasappel. In het kort: een super stuk heerlijke cake!

Wat het heel bijzonder maakt, zijn de tokens die in de cake zijn meegebakken. Ze zijn een grappige ‘waarzeggerij’ voor het komende jaar.

Wie een muntje vindt wordt rijk; wie een ring vindt….die gaat trouwen; een erwt– jammer, dan trouw je niet dit jaar; en een stukje doek of stof….dan je hebt geen mazzel en wordt je arm; oh ja, en een stokje…levert veel ruzie op….. Hmmm…. Genoeg keus voor ons dus! We maken deze cake met één van de voorgenoemde verrassingen per halve cake en twee in een hele Barmbrack.

We leveren het expres ongesneden aan, want als we dit in kant-en-klaar gesneden plakken zouden aanleveren dan zouden jullie direct kunnen zien waar de token(s) is/zijn…..en da’s nou net niet de bedoeling ;=)

€4,95 voor een halve-cake (6 goede plakken; met 1 token); €9,50 voor een hele cake (12 plakken; met 2 tokens)

Halloween staat bekent om zijn ‘trick or treat‘ (= je snoep of je leven) grappen. Deze Duivels ‘crack’ combineert de trick en de treat in één. Even uitleggen…

Het idee voor dit baksel kwam uit een Australisch kookboek dat Jayne eigenlijk al in de afvalbak had gedaan… Gekocht in de ramsj bij het American Book Center in 020 – er stonden eigenlijk toch nog wel wat interessante recepten in – lag het, vergeten en zielig, twee jaar lang op de boekenplank. Tot die opruimactie. Vlak voordat het aan de container gevoerd zou worden, dacht Jayne om het nog een keer ‘even’ in te kijken…Je moet haar nu horen over het boek (‘Special Guest’ door Annabel Crabb en Wendy Sharpe). Het is een van haar meest geliefde kookboeken geworden! Dit recept komt daar dus uit.

In dit wegwerpboek schrijft de Australische radio-presentatrice Annabel hoe een luisteraar haar een pakketje van deze lekkernijen had opgestuurd. Ze was niet van plan om ze te proberen omdat ze zóóóó fout klonken. Waarom fout? De bodem bestaat uit een crackertje – ja, ja, die crackers met die ‘doorbreek gaatjes’ die we hier in Nederland toppen met huzarensalade, een stuk brie of roomkaas als hapje vóór het eten of op een feestje. Maar in plaats van een hartige borreltopping werd het laagje crackers bedekt met caramel en afgetopt met glanzende chocolade. Zo fout. Zo goed.

Annabel nam een hap en voordat ze het wist was het pakje leeg.

We hebben Annabels verslavende ‘crack’ recept een Halloween twist gegeven. We sprenkelen er gehakte cranberry’s, getoast amandelschaafsel en een snufje grof zout overheen. Devilishy delicious! We leveren dit als een hele plak zodat je het zelf thuis in stukjes kunt breken. Het zou in principe een aantal dagen goed houdbaar zijn…maar eerlijk gezegd is het zo lekker dat het niet de kans zal krijgen.

Wil je je kids en gasten toch ook nog even traumatiseren dit weekend?

Met de cranberry’s en het amandelschaafsel kun je ze wijs maken dat het bloedstolsels en botfragmenten zijn…(Misschien kijken wij tegenwoordig te veel Scandi-detectives op tv…)

€4,95 per plak (ca 9 x 13 cm): zelf in stukjes breken

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).

Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

€4,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een reactie