Kerstavond assortiment: woensdag 24 december 2025

Lieve BakBuren

Hoera! Het is weer kerst🎄en de vakantie- en feestdagen gaan nu echt van start 💃🕺🎁🎅☃️🔔. 

We hebben een echt lekkerrr menu verzonnen, enne, win/win..alles is een aantal dagen goed houdbaar zodat jij goed voorzien bent voor de komende dagen. Bovendien hebben we wat serveertips gegeven voor extra ideeën zodat je hersenen geen overuren hoeven te draaien. Altijd handig hè…

Onze ‘Kerst Elf’ (Christmas Carol-ine/onze enige echte helpster in de Bakery) wordt weer ingevlogen voor extra gezelligheid en de ‘broodnodige’ hulp. Yippee! Ho ho ho. 

EERSTE BAKDAG HIERNA IS VRIJDAG 9 JANUARI 2026.

Ons Kerst🎄2025 assortiment is:

Enige tijd geleden hadden we dit brood op het menu als onderdeel van de Dag van de Merlot. Eigenlijk was dit brood ons jaarlijkse kerstbrood – totdat het Deens roggebrood een echte favoriet werd. 

Dit jaar besloten we de kerst-eer te delen: het Deens roggebrood op ons pre-kerst menu (gisteren) en dit rode wijn en walnootbrood als hét kerstbrood.   

Dit licht volkoren gistbrood heeft een heerlijk aanwezige walnoten smaak. Door het toevoegen van (heul veul) rode wijn🍷ontstaat er een aantrekkelijke bijna diepe paarse kleur. 

No worries hoor, het smaakt echt niet naar wijn beste mensen…Jullie kids lopen geen gevaar om vroegtijdig alcoholist te worden met dit verrukkelijke bammetje.

Zoek je iets bijzonders voor bij je kaasplank? Then look no further. Je kunt plakjes als brood en/of als toast (aanrader!) serveren en het combineert met alle soorten kaas (blauwe kaas is onze favoriet). Met een glaasje port erbij heb je een onvergetelijke afsluiting van je etentje. (En één gang minder waarover je hoeft na te denken; you’re welcome!).

Trouwens, dit is heerlijk om op te eten zonder beleg (maar misschien wel mét roommmboter, of course), of gedompeld in goede olijfolie. Het maakt ook verrukkelijke kaas toasties, mocht je nog restjes kaas over hebben na die kaasplank.… 

€5,50 als busbrood of artisanale freeform. Geef je aan of je het als busvorm of artisanale freeform wilt? 

Smakelijk glutenvrij brood maken is een uitdaging. Maar een uitdaging die wij graag aangaan gezien de populariteit van dit soort broden. Als je fan bent van ons glutenvrije rozemarijn- en zeezoutbrood dan zou dit brood ook op je glutenvrije lijf geschreven kunnen zijn. 

Net zoals in het populaire rozemarijn- en zeezoutbrood gebruiken we gemalen lijnzaad als basismeel. Maar daarna ‘vullen’ we het met de feestelijke kerstkleuren: goede rode zongedroogde tomaten en groene olijven (#totally colour coordinated!). Met een vleugje oregaan om het precies goed op smaak te brengen heb je een traktatie of je nou wel of niet glutenvrij bent. 

Dit Kerstbrood is goed te bewaren in de koelkast zodat je hier de gehele Kerst van kunt genieten. Het is heerlijk met kaas, eiergerechten, avocado, hummus, olijven tapenade en gerookte zalm.

€8,25 per 24 cm lang Brick vorm (ca 700 g)

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).

Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood: een tarwe-roggemeel zuurdesembrood dat zijn karakter krijgt van een beetje roggemeel – én onze rogge zuurdesem starter.

€4,50 per brood (ca 650 gram)

We horen je het vragen…’Een sylla-WAT?’

Syllabub is een oud Engels recept van goede opgeklopte slagroom met wat citrus…en booze. Je eet het als dessert met een lepel net zoals een mousse.

Bij Jayne thuis is het recept van ‘Aunty Jean’s syllabub’ er eentje die vooral een stiekeme giechel veroorzaakt…Herinneringen van de jaren ’70 dinner parties wanneer hun familie vriendin ‘Aunty’ Jean dit regelmatig als dessert meebracht. 

Er zat net zo veel alcohol als slagroom in haar versie. 

Jayne weet nog goed hoe zij de vrienden van haar ouders uitzwaaide na zo’n avond – en ze zigzaggend over straat zag gaan op hoge hakken. (En dat waren alleen de mannen – geintje!). Het recept kreeg Jayne van Aunty Jean toen zij ging studeren…wat een perfect kado eigenlijk. 

In de loop van de jaren hebben we Aunty Jeans boozy syllabub regelmatig geserveerd bij kookworkshops. Altijd een succes (da’s niet gek met zo’n lading alcohol). En veel ‘blije’ (hik, hik) mensen uitgezwaaid aan het eind van de avond…sommige dingen blijven onveranderd.

Maar de tijden veranderen wel. In september dit jaar had Sjoerd een grote catering voor 70 mensen en we wilden graag een Grand Dessert maken om de feestmaaltijd af te sluiten. We kwamen al snel uit bij Aunty Jeans boozy syllabub….maar de opdrachtgever had gevraagd om ‘easy on the alcohol te gaan’

Dat was een uitnodiging die Jayne niet kon weerstaan…dus begon ze aan Aunty Jeans recept te sleutelen (sorry Aunty Jean). Veel minder alcohol: een paar eetlepels sherry en cognac in plaats van honderden milliliters. En om een meer uitbundige feestelijke smaak te geven aan de mousse voegde ze citroen, sinaassapel, kaneel en gemberpoeder toe. Plus sultana’s (eerst geweekt in die paar eetlepels sherry en cognac). 

Dit was zo’n succes op de catering (één gast had vier glaasjes op…) dat we besloten om dit meteen op ons bakkerij kerstmenu te zetten. Tjakka! 

Dus, onze primeur dit jaar: een kerst dessert-in-een-glas

Vol met alle smaken van de kerst – citrus, kaneel, gember, sultana’s….en toch een klein beetje booze ter ere van Aunty Jean.

We geven de syllabub aan jullie mee gedecoreerd met wat fruit (we kijken wat er goed uitziet begin van de week) zodat je niet meer over je kerst dessert hoeft na te denken. 

Het is tevens een aantal dagen goed houdbaar in de koelkast en je kunt het van daaruit rechtstreeks op de tafel zetten. En een syllabub is genoeg voor een persoon. Wel, meestal dan.

*Je mag het Picardi-glas houden; we hoeven het niet terug. Het is stevig en bijna onbreekbaar, dus multi inzetbaar. Je kunt het doorgeven (eerst schoonmaken hé) als een lief kadootje met een theelichtje erin….doe het maar onder de boom als onverwacht kerstkado. 

*Zes syllabubs kopen (win/win) – dan heb je genoeg glazen voor op de camping komende zomer (#zomer-komt-sneller-dan-je-denkt)

*Misschien dit toch maar niet geven aan je kinderen als dessert….tenzij je wilt dat ze snel in slaap vallen zodat je een hele rustige middag/avond hebt…

€3,75 per glas (en het glas mag je houden!)

Met al dat (zware) eten in de komende dagen – en vooral als je onze very merry kerst syllabub hebt besteld – dachten we dat jullie dit jaar baat zouden hebben bij deze frisse kersttaart! Dus bij deze. You’re welcome :=)

Sappige bosbessen in een beslag van gemalen hazelnoten, ricotta, een beetje citroenrasp en een vleugje gember. Afgetopt met nog meer bosbessen en grof gehakte hazelnoten. Yammie! 

Het is meerdere dagen goed houdbaar, dus je kan hier het hele weekend van genieten. 

Vanzelfsprekend is dit hét perfecte kerstdinerdessert. Maar (Jayne’s tip), het is ook een chique verwennerij als ontbijt of brunch😱. 

Uiteraard past het uitstekend bij de koffie of thee…Hadden we je ook al verteld dat het glutenvrij is?

€8,75 per 1/2 taart 16 cm lang, genoeg voor 4 personen; €17,50 per hele taart, 32 cm lang, genoeg voor 8 personen.

Geef een reactie