Lieve BakBuren
Onze bakdag valt dit jaar net vóór alle festiviteiten van Koningsdag komende zaterdag.
Dus om helemaal in de stemming te komen hebben we ons menu deze week alleen gefocust op majesteit en een oranje kroontje. Met uiteraard sinaasappel in de spotlightvoor die goede dosis oranje. We hebben zelfs twee sinaasappelcakes – één vrij-van-gluten en de andere vol-van-alles :=)
Beiden zijn zeer geliefd in de bakkerij en we konden niet kiezen, dus dan bakken we ze maar allebei. Win/win dus.
En iets met kaas, zo lekker über Hollands hè!
Ons Koningsdag assortiment voor deze week is:
* Het Koningsdag gastbrood: Hollands kaasbrood
Een Hollands brood voor een Hollands feest! Er is geen betere manier om dit te vieren dan met ons meest geliefde brood ooit: ons Hollands kaasbrood.
Dit (gist)brood zit vol blokjes belegen Hollandse kaas. En wanneer we schrijven ‘vol blokjes kaas’, dan is dat ook precies wat we bedoelen: er zit echt veel kaas in. We hebben zelfs een kaaswiel in huis gehaald – vroeger waren die 11 kilo zwaar, nu zijn ze 16 kilo! (zie foto). Sjoerd gaat langs bij de kaaswinkel in de Banne om het wiegemes te lenen bij eigenares Carolina (in ruil voor kaasbolletjes natuurlijk). Dan zal hij urenlang ’therapie’ hebben om de kaas in kleine blokjes te snijden voordat we ze verwerken in dit Koningsdag kaasbrood. We voegen er ook nog wat kruiden aan toe (meer snijwerk…pfffff, haha). Dat geeft wat aantrekkelijke groene spikkels die goed afsteken in die zee van gele tinten van (gedeeltelijk gesmolten) kaasblokjes.
Ons Hollandse kaasbrood is onvoorstelbaar lekker – lichtwarm te eten, koud, of mocht je een dag later wat over hebben, probeer het dan eens in de broodrooster voor een ‘bijna tosti’.
Een kleine kanttekening: Dit is een zeer populair brood, en we willen zo veel mogelijk bakburen blij kunnen maken in deze tijden. Dus mocht je een grotere bestelling willen plaatsen, dan zullen wij ons best doen om dat waar te maken, maar…mocht het ons niet lukken dan nemen we contact met je op om te vragen of het ietsjes minder mag…




€5,25 per busbrood, 8 bolletjes of artisanale freeform (ca 600+ gram): geef je aan bij je bestelling welke je wilt?
*Volvanalles patisserie: Sinaasappel-speltcake
Een jaar of zes geleden hadden we een lekkage in de muur van de badkamer. Dat spreidde zich al snel uit over de gehele eerste verdieping en druppelde ook door het plafond naar de woonkamer. Uiteindelijk duurde het ruim drie maanden voordat alles uitgedroogd was, opnieuw geschilderd en de vloeren vervangen waren.
In die periode hield bakken ons echt op de been. Jayne heeft deze cake gebakken als testje voor een aantal werklui. Perfecte proefkonijnen! Het leuke van al die bouwvakkers in huis was dat ze altijd eerlijk waren in hun oordeel van dingen: ‘ik lust geen citroen’, ‘ik vind koffie vies’ en zelfs ‘ik eet geen zoet’ (maar wel 3 scheppen suiker in de koffie doen….).
Met deze cake hebben we wat nieuwe fans gemaakt. Het was ook leuk om proefpakketjes mee te geven voor hun families thuis. Blijkbaar werd er rondgeroddeld, want toen de nieuwe houten vloer werd geleverd, hoorden we van de mannen die het kwamen bezorgen, ‘Ahhhh jullie zijn die bakkers van die sinaasappel cake!’.
Dus bij deze…..een sappige, vol citrus, zingy en beetje ouderwets boterachtige cake. Het blijft dagenlang vers, dus mocht je extra vrienden willen winnen…Het perfecte gezelschap bij een goed bakkie koffie of een heerlijke pot thee.
Om in de sfeer van Koningsdag te komen zou je zelfs een eigen versie van de tompouce kunnen maken met deze cake: snij een lange reep af, snij de cake in de lengte dan doormidden en dan vul hem met opgeklopte slagroom (en eventueel dikke vla). Versier naar wens met bijvoorbeeld nog meer slagroom, confetti hageslag enz. Ta daaaaaa.



€4,25 per blok van ca. 10 x 10 cm
* Glutenvrije patisserie: Amandel-sinaasappelbloesemcake
We hebben regelmatig onze uitdagingen en stress-momenten in de bakkerij op de vrijdagen. Zoals afgelopen vrijdag toen ons bestelde glutenvrije gierstmeel voor de focaccia’s niet werd geleverd… Dat soort dingen. Deze cake viel (letterlijk) in ook zo’n stramien omdat er elke keer wel iets mis ging. Het werd een soort nemesis cake….
Een bakplaat met twee cakes kantelde toen Jayne ze halverwege de baktijd wilde omdraaien. Splat. Alles op de grond. En dat net voordat zij de deur uit moest om les te gaan geven in Groesbeek. Die arme Sjoerd werd achtergelaten om letterlijk alles op te ruimen…en nieuwe moest maken…
Een andere keer was ze te ongeduldig om de cakes goed af te laten koelen. ‘Dat zal wel meevallen,’ dacht zij. Vallen bleek het juiste woord te zijn. Bij het verwijderen van de cakevormring zakte de nog warme cake uit en vloeide alles uit over de tafel. Oh jee. En niet één keer. Maar vier keer achter elkaar. Hoezo koppig?
Maar nu lukt het goed hoor! (En toch even afkloppen op onze houten keukentafel).
Deze cake is zóóóó verrekte lekker dat het al die moeite waard is. Anders hadden we het allang opgegeven. Met een sappig en boterig mengsel van fijngemalen amandelen, crunchy maismeel en sinaasappel, is het om je vingers bij af te likken. Van het geurige aroma van het sinaasappelbloesemwater voel je je gelukkig (maar niet als het de vierde cake is die over de tafel uitvloeit, haha). Het blijft ook dagenlang goed en dat betekent dat je er het hele weekend van kan genieten. Wanneer volledig afgekoeld kan het goed tegen een stootje dus prima om mee te nemen voor een picnic op Koningsdag. Oh ja, en alsof dat nog niet genoeg is, deze cake is ook nog eens glutenvrij. Gewoon toevallig hoor.


€4,95 voor een 1/4 punt; €18,50 voor een hele ronde cake (23 cm doorsnede)
Een 1/4 punt is genoeg voor 2 goede of 4 kleinere portie’s
* Ons ‘vaste’ brood: Rogge zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.



€4,50 per brood (ca 650 gram)