Vrijdag/zaterdag (20/21 juni) is het alweer de zomer-zonnewende en dan begint officieel onze echte zomer. Heb je dat zomerse weer een beetje opgemerkt de laatste dagen….?🔆🥳
In Scandanavië wordt het begin van de zomer op de vrijdagmiddag tot diep in de nacht gevierd met een ‘midsommer’ feest. Mensen wandelen langs het water en verzamelen zich om grote vreugdevuren heen. De feestvierders genieten van haring, aardappelen en aardbeien met veel gezelligheid (hygge). En ze zuipen zich klem. Voor fans van Scandi-crimi’s op tv is het opvallend hoeveel moorden er zijn op zo’n avond…
We konden zo’n gelegenheid niet zomaar voorbij laten gaan, dus hier is dan ons eigen assortiment vol Scandi-sfeer, vol zomer en vol feest. Dit keer zonder drank in onze baksels…en ook zonder moorden.
Ons Midzomerfeest assortiment van deze week is:
* Het gast brood: Scandi sodabrood
Als je fronst over de combinatie van ‘Scandi’ met een sodabrood dat van oorsprong Iers is, dan snappen wij dat helemaal. Dit recept is een ongebruikelijke kruisbestuiving, zelfs voor ons doen.
Toen we dit recept voor het eerst uitprobeerden op onze diner-gasten (a.k.a proefkonijnen), waren we zeer benieuwd. Jayne had dit recept een paar dagen eerder in een nieuw Scandi-kookboek gelezen. Een sodabrood gemaakt met Scandinaviers lievelingsmeel: spelt. En om die donkere smaak van hun roggebrood na te bootsen had de schrijfster een lepel cacaopoeder toegevoegd. Cacao in een hartig brood zijn we wel gewend – in ons Schotse Black brood zit dat ook – maar in een hartig sodabrood was dat een nieuw intrigerend idee. Sommige recepten smeken gewoon om getest te worden….en zo was het ook met dit recept.
Vers uit de oven rook het heerlijk. Toch moet je zelf de proef op de som nemen, dus… eten!
Sjoerd nam een hap, sprong bijna een gat in de lucht en riep het uit tot ‘het beste sodabrood ooit’. Nou, dat is very un-Sjoerd.
Maar we gaven hem allemaal gelijk!


De cacao geeft een onderliggende hartigheid en samen met het speltmeel, gebuild tarwemeel, havervlokken en een schep lijnzaden, is dit een echt bijzonder sodabrood. En je kunt dit met alles opdienen – van hartig tot zoet – wat een mazzel. Om verder in de Scandi-sfeer te komen probeer het met gerookte zalm.
Dit brood – in tegenstelling tot onze gebruikelijke broden – heeft een kortere houdbaarheidsperiode. Het blijft 2 of 3 dagen vers. Daarna maakt het fantastische toast en croutons voor op een soeppie of op een salade.
€4,95 per ’traditionele’ ronde vorm, met een kruis ingekerfd bovenop
*Â Patisserie: Aardbeien-beurre noisette taart
Bij een midzomerfeest horen aardbeien. En aquavit. Dus onze taart past perfect in dat stramien.
Tevens is deze taart een belichaming van de zomer: licht, sappig en vrolijk-makend. We hebben een chique beurre noisette (da’s gewoon bruine boter in het Nederlands, maar dat bekt niet zo lekker) toegevoegd aan het beslag, samen met amandelmeel. Dat lijkt de smaak van de Nederlandse aardbeiden echt te versterken.
Voor de aquavit moet je zelf zorgen hè…
We hebben de hoeveelheid suiker van het oorspronkelijke recept gehalveerd, dus het eindresultaat is ook niet al te zoet. Eigenlijk is dat dan nou niet Scandi, want die houden van meer zoetigheid in de patisserie dan de Nederlanders.
De taart besprenkelen we met poedersuiker en/of misschien amandelschaafsel. Het hangt van onze bak-bui af, haha. Tjakka!
Hoe kun je dit het beste serveren? Met een grote glimlach😀, of course.
En mocht dat je niet lukken, dan graag met meer aardbeien uiteraard, een flinke klodder crème fraîche, 30+% slagroom zonder suiker, of een bolletje goed vanille roomijs. Oh…en dat glaasje aquavit niet vergeten, of anders een glas prosecco, Cava of zelfs Champie. Skøl!




€4,95 per 1/4 punt taart; €19 per hele taart (hele taart doorsnede is 23cm)
* Ons ‘vaste’ brood: Rogge zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed.
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood: een tarwe-roggemeel zuurdesembrood dat zijn karakter krijgt van een beetje roggemeel – én onze rogge zuurdesem starter.



€4,50 per brood (ca 650 gram)