Sinterklaas: vrijdag 5 december 2025

Lieve BakBuren

We hebben ons jaarlijkse kijkje weer mogen nemen in het Grote Boek van de Goedheiligman (jazeker, die met die puntmuts)! 

Het lijkt alsof jullie allemaal soort van braaf zijn geweest dit jaar….Dat geloven wij niet helemaal, maar als het bij de Sint staat geschreven dan moet het wel kloppen… toch?

We hebben flinke discussies met de Sint en veel van zijn hulppieten gehad over wat zij graag zouden willen eten begin december 🥳. Dus bij deze… hier is dan het menu voor dit jaar.

Als Hofleverancier van Sinterklaas op de Breek en Omgeving, is hier dan ons speciale Sint 🎁Assortiment

De Sint had een paar weken geleden een verzoek bij ons ingediend:

Willen jullie een nieuw brood ontwikkelen voor mijn verjaardag?’

We schrokken er best wel een klein beetje van. Waren we stout geweest? Hadden we iets fouts gedaan? Zouden we geen kadootjes meer in onze schoen krijgen?

Nee, nee, lieve bakkers, ik ben hartstikke blij met jullie. Nee, het zit hem erin dat jullie net mijn twee lievelingsbroden (het Parmezaan-chilibrood en het Hollands kaasbrood) hebben gebakken en ik vraag naar iets echt echt nieuws op het menu!

Phew. We waren opgelucht! Hij was heppie. Want als er iets is dat je echt niet wilt is dat de Sint niet blij met je is. En dat je dan in dat Grote Boek komt…

Dus gingen we aan de bakslag want een nieuw brood voor de Sints verjaardag is wel een uitdaging. Maar we denken – even afkloppen – dat het ons goed gelukt is. Dit nieuwe birthdaybrood is een licht volkoren tarwebrood dat noch te zoet noch te hartig is mede door ons gebruik van een speciaal kruidenmengsel. 

De bedoeling is dat dit mengsel – met Nigellazaden, fenegriek en venkel – ervoor zorgt dat de Sint nog veel meer jaren zal blijven leven. 

Nigella en venkel zaden zijn goed tegen veroudering en fenegriek is uitstekend voor het verhogen van de libido (die oude man heeft soms wat motivatie nodig). In Sints Turkse thuisland wordt Nigellazaad beschouwd als een wonderbaarlijk middel dat alle ziekten geneest. Tjakka.

We ronden het brood af – letterlijk – met wat sinaasappelsap: Vitamine C in brooddeeg geeft een mooie gelijkmatige rijs en ronding. 

Kortom, een werkelijk feestelijk brood, vol smaak, sappigheid en prettige verrassingen. Je kunt er een feestje omheen bouwen mocht je willen scoren met je Sint-buffet dit weekend. 

Het is superlekker met gerookte zalm (zie foto), alle kaassoorten (roomkaas is een aanrader), vleeswaren of eiergerechten. Ook heerlijk bij het gourmetten…

We hopen dat de Sint – en jullie – hiermee blij zullen zijn…want hij wil het niet proeven tot zijn verjaardag. Oh jeee. No pressure….

€5,25 per busbrood of artisanale freeform (ca 600+ gram): Geef je aan of je het als busvorm of artisanale freeform wilt? 

Het paard van Sinterklaas (Ozo Snel) wil ook wel eens wat. Hij is gek op ons mega-meerzaden glutenvrije brood omdat er haver en pitten in zitten. Dus dit bakken we speciaal voor hem. 

Trouwens, de Sint is ook een groot fan van dit brood. Deze Baksteen doet hem denken aan al die schoorstenen😂. Als je honderden jaren oud bent, dan is het niet alleen de schoorsteen die soms verstopt raakt. De Sint wordt dan ook ontzettend blij van de darmbevorderende werking van dit brood ;=)

Dit is een giga-brood voor onze glutenvrijers, zadenliefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten. Het wordt door de fans ook wel ‘de baksteen’ of ‘the brick’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten & beetje havermeel.
Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed).
 
Voor je Sint-buffet of diner is onze Brick een top toevoeging aan die heerlijke kaasplank. Het toast ook nog eens fantastisch in de broodrooster of op de grillplaat.

€9,95 voor ca 900g

We hebben te doen met die lieve oude man. Sint Nicolaas is de beschermheilige van zo veel verschillende groepen: de stad Amsterdam, zeemannen, Nederlandse bakkers, notarissen….en prostituees. (Wij verzinnen deze informatie niet!)

Dit moet echt een ontzettend vermoeiende baan voor hem zijn. En dit is zijn takenpakket voordat hij begint met al die pakjes te bezorgen en schoenen te vullen….

Hij heeft in onze oren gefluisterd dat hij soms best wel op zijn max zit met zoveel Nederlandse stamppot en boerenkool te (moeten) eten. Zelfs een heilige heeft zijn grenzen….

Hij heeft ons dus gesmeekt om deze cake te bakken, want de sinaasappelbloesem-geur doet hem herinneren aan zijn eigen oorspronkelijke Turkse thuisland. Terwijl hij niet zoveel voorkeuren mag uitspreken, is dit blijkbaar stiekem zijn lievelingscake (maar ssshhhh, vertel het niet door).

Daarin heeft hij volkomen gelijk. Met een sappig en boterig mengsel van fijn gemalen amandelen, crunchy maismeel en sinaasappel, is het om je vingers bij af te likken. Van het fleurige aroma van het sinaasappelbloesemwater voel je je gelukkig. Het blijft ook nog eens dagenlang goed. Dat betekent dat je er best tot eind van dit weekend van kunt genieten. Gefelici-taart Sint!

En alsof dat nog niet genoeg is, deze cake is ook nog eens glutenvrij. Na al dat beschermen van de Nederlandse bakkers en broodproeven moet de Sint aan zijn goddelijke lijf denken. Hij doet nog steeds mee met alle trends (die Pieten zijn goed in marketing en PR) dus vindt hij deze glutenvrije cake hip, gezond en trendy. En ooooooh zo lekker. Maar dat had je al begrepen ;=)

€4,95 voor 1/4 punt; €19,50 per hele cake (23 cm doorsnede)

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).

Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

€4,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een reactie