Lieve BakBuren
Nee, nee, je bent niet gek. En nee, je vergist je niet hoor.
Ons menu is deze week hetzelfde (extra is die Brick) als afgelopen week.
Zijn wij dan gek geworden?
Welnee, althans niet meer dan onze normale prettige gestoordheid. Sjoerd had afgelopen week een pittige buikgriep met hoge koorts. Dus moesten we helaas donderdagochtend alle bestellers contacten om de bestellingen te cancellen.
We gaan dus op herhaling…een soort déjà vu gevoel met nog steeds een Franse draai. Dit om een vakantie-gevoel over te brengen voor alle thuisblijvers op de zonnige Breek.
Ons déjà-vu assortiment van deze week is dus geworden:
* Ons gastbrood: Knoflook-peterselie brood / Pain à l’ail et persil
Als je in stereotiepen belandt – zoals wij dat regelmatig doen bij een bakthema – dan kom je bij Frankrijk en de Fransen al snel uit bij knoflook, baguettes en zachte kazen. En beurre natuurlijk om er op te smeren!
Zodoende kwamen wij vite uit bij ons geliefde knoflookbrood als gastbrood voor deze week.
Behalve zijn culinaire eigenschappen is knoflook ook bekend vanuit de natuurgeneeskunde voor zijn anti-bacteriele werking (Sjoerd had deze wel kunnen gebruiken afgelopen week….). Het killt de microben en beestjes (en het gerucht ook vampieren). Dat geldt dus ook voor de gist waarmee we ons brood bakken. Dus is het moment van toevoegen van de knoflook belangrijk in het broodproces; te vroeg en de gist is mort, te laat en de smaak wordt minder vol. Maar knoflook kan ook de glutenstructuur nadelig beïnlvoeden: te veel en je krijgt een slap deeg met pannenkoekenbroden, ook wel een Frans baretje genoemd, als resultaat. Kortom, er kan veel misgaan.
Toen wij dit brood voor het eerst maakten (meer dan 10 jaar geleden) in een zondagmiddag testje, voegde Jayne de knoflook eerst toe, liet het brood vervolgens rijzen en ging maar even een stukkie wandelen in het park. Toen zij terugkwam was het deeg niet groter geworden. Had de knoflook zo’n krachtige werking dat het de gist helemaal had gedood?
Ahemmmm, nee…..Met blozende wangen besefte Jayne dat het niks te maken had met de werking van de knoflook….zij was gewoon vergeten om gist toe te voegen. Duhhhhhh! :=) Oeps! Dat kan dus ook gebeuren…
Dit gistbrood (ja, ja, nu wel met gist toevoegd) heeft een heerlijk aanwezige milde knoflooksmaak maar het is niet zo overdreven dat je mond er knof-droog van wordt. Maar er is genoeg knoflook aanwezig om je te beschermen tegen de rondvliegende vampieren op de Breek vrijdagavond. Zorg dat je partner ook een plakje neemt, anders zullen het niet alleen de vampieren zijn die wegblijven uit je slaapkamer. En met ons Frans getinte assortiment is het niet de bedoeling dat de amourook wegblijft uit je weekend….
Het brood ziet er aantrekkelijk uit met die groene spikkels van de grofgehakte platte peterselie. Misschien weten jullie dat al, maar als je last van knoflook-adem hebt, dan helpt het kauwen van verse peterselie ook om de geur te neutraliseren. Vandaar dat we peterselie hebben toegevoegd. Win win hè!




€5,25 als busbrood OF artisanale freeform (ca 700 gram) – geef aan bij je bestelling welke vorm je wilt
* Patisserie: Lemon blokjes / Carrés au citron
Dat oude gezegde, ‘When life gives you lemons….make lemonade‘ zou bijna geschreven kunnen zijn voor ons thuisbakkers…
In de laatste weken hebben we een aantal baksels gehad waarin citroenschil een onmisbaar ingrediënt was.
Het probleem daarmee is dat we nu ‘last’ hebben van kale citroenen!
Dat klinkt misschien als een besmettelijke ziekte maar het dreigt om een epidemie in onze koelkast te worden. We vinden ze overal in onze koelingen (ja ja, we hebben er meerdere…).
Hele gemeenschappen van die zielige kale rakkers die zich spontaan verplaatsen richting de groenteladen onderin. Daar riskeren zij verloren te raken, een groene schimmeljas te krijgen en daarna…oh nee…weggegooid te worden. Dat kan niet! Dus dat vraagt om een reddingsrecept: onze lemon blokjes! En dat kan nog, want alle citroenen zijn nog zeker top in orde.
Normaal gesproken maken we lemon-en-lime blokjes. Die hebben bijna geen voorstelronde nodig. Ze blijven in de Top 3 van onze meest geliefde en gevraagde baksels. Maar nu met onze citroen kolonie keren we eigenlijk terug naar ons oorspronkelijk recept – pure seulement citron blokjes.
Het contrast van de knapperige digestivekoekjes-bodem met de fluweelzachte citroenlaag blijft aanlokkelijk. Afgetopt met rozetjes opgeklopte slagroom (dus niet met poedersuiker zoals op de foto; slagroom is zooooo veel lekkerder!). Alsof dat nog niet genoeg zou zijn, ze zijn dagenlang goed houdbaar in de koelkast en ze vriezen geweldig in. Je kunt ze zelfs rechtstreeks uit de vriezer eten voor een soort ijsje/semi-freddo dessert. Maar dat gaat jullie echt niet lukken hoor om ze in de vriezer te krijgen! Wedden…



€4,50 voor 6 blokken
* 1e-vrijdag-van-de-maand-glutenvrij brood: Mega-meerzadenbrood a.k.a. The Brick of Baksteen (glutenvrij, suikervrij, lactosevrij en gistvrij)
Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten.
Het wordt door de fans ook wel ‘de baksteen’ of ‘the brick’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten & beetje havermeel.
Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed).
Mocht je dit weekend een uitgebreide lunch of diner met vrienden of familie hebben, dan is onze Brick een top toevoeging aan die lekkere kaasplank. Het toast ook nog eens fantastisch in de broodrooster of op de grillplaat. Dan ruikt je hele huis naar gebrande nootjes. Lekkerrrr.



€9,95 voor ca. 900 g
* Ons ‘vaste’ brood: Rogge zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.



€4,50 per brood (ca 650 gram)