Vrijdag 11 augustus 2023

Buongiorno cari Bak-Vicini

Afgelopen vrijdag moesten wij vreselijk lachen. We dachten dat er behoorlijk veel mensen al op vakantie waren en dat we dus hooguit 4 – of misschien zelfs 5 – van die romantische zomerse rode roulades zouden moeten maken. Maarre….er bleken meer mensen thuis gebleven te zijn dan wij dachten… en uiteindelijk moesten wij ineens 15 van die boomstammen maken. Hahaaaa. En echt heel erg bedankt voor al jullie uitmuntende feedback over hoe lekker ze waren. Tjakka!

Dus wie weet hoeveel mensen er wel of niet thuis zijn deze vrijdag!

In ieder geval is het nu tijd voor onze beroemde zomerse traktie: focaccia :=) 

We moeten elk jaar wachten totdat er (wat) minder mensen aanwezig zijn, anders kunnen we de hoeveelheden niet aan ;=) Het is een klassiek geval van ‘te weinig uren in een dag’ (focaccia heeft langere rijstijden nodig) én we hebben te weinig bakplaten. Maar deze week is het eindelijk zover. Horen we de BreekBlijvers al juichen vanuit onze achtertuin?

Ons bella-Italia assortiment voor deze week is:

* Het ‘gast’ brood: Focaccia met groene olijven

Focaccia! 

Het klinkt als een vloekwoord, vooral als je het (te) enthousiast hardop uitspreekt. En hoe moet je dat nou doen op z’n Italiaans?

De juiste uitspraak is als fok-kat-tja en niet als fok-azia. Da’s zooooo fout…. 

Dit bekende brood heeft bijna geen voorstelronde nodig. Zijn rijke olijfolie smaak, lichttaaie textuur en krokante zouterige korst is een combinatie die zijn populariteit al jarenlang verklaart. Meestal houden we van purisme, maar omdat wij toch maar weer eens willen uitpakken voor de thuisblijvers, hebben we groene olijven (olive verdi) toegevoegd, samen met Italiaanse kruiden (rozemarijn, oregaan en tijm). 

Dit is een brooddeeg dat uuuuuren lang nodig heeft om te rijzen – rustig en op z’n tijd – en vlak voordat het de oven in gaat drukken we onze vingers er nog even in om de kenmerkende kuiltjes te maken. Met wat voorstellingsvermogen – en een Peroni bier (of twee) op  – zouden deze kuiltjes je kunnen doen denken aan de golvende zee van een Italiaanse kustplaats. We sprenkelen er wat grof zeezout overheen voor dat aan-zee gevoel en we toppen alles af met een goede plens olijfolie.

We leveren dit brood af als een (ongeveer) 20x30cm plak van circa 600+g. Deze kun je dan zelf in lange strips of blokken snijden en zo opeten. Of je kunt ze in nog meer olijfolie dompelen, eten met pesto, tapenade, hummus of een andere dip.

We hebben ook ontdekt dat als je een plak doormidden snijdt en belegt, dan heb je een soort broodje Italiano (zie foto). Je kunt stukjes ook toasten en dan worden ze nog krokanter. Genoeg ideeen? Bravo così!

€5,25 per focaccia plak van 20 x 30cm (ca 600g) 

* PatisserieKleurrijke ricottataart met fruit en hazelnoten (glutenvrij kan ook –  op aanvraag)

Wat een zomerse traktatie toch!

Sappige zomerse vruchten – denk aan perziken, pruimen en frambozen (of whatever er goed uitziet later in deze week) – in een beslag van gemalen hazelnoten, ricotta, een beetje citroen en een vleugje gember. Het wordt afgetopt met grof gehakte hazelnoten en nog meer blokjes van het kleurrijke fruit.

Omdat het meerdere dagen goed houdbaar is, kun je hier het hele weekend van genieten. Het is prima bij zowel een verkoelend ontbijt (jazeker!), of als een lekker ‘iets’ voor bij de koffie of thee mocht je overdag een dippie hebben.

En alsof dat nog niet genoeg is, we kunnen dit ook glutenvrij maken. Dus geef dat dan maar aan bij je bestelling en wij doen de rest.

€4,95 per 1/4 punt; €18,50 per hele taart van 23cm doorsnede: geef aan of je de glutenvrije versie wilt bestellen

Een kwart punt is genoeg voor twee ruime porties als dessert, of voor 2-4 personen bij de koffie of thee.

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). 

Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

€3,95 per brood (ca 650 gram)