Vrijdag 12 december 2025

Lieve BakBuren

Elke jaar na Sinterklaas ervaren wij deze bakvrijdag als een soort ‘stilte voor de storm’.

Een week om op adem te komen voordat we ons storten op de gekte van de aanloop tot de Kerst.

Ons stilte🤫-voor-de-kerst🎄storm🌩️ assortiment van deze week is geworden:

Zaterdag is het 13 december. In veel landen worden er in december lichtfeesten gevierd en op 13 december is er het feest van Sankta Lucia (Sint Lucia; luce = licht) in heel Scandanavië.

In Zweden wordt er beweerd dat op 13 december 1764 een Zweedse heer ‘s nachts wakker werd gemaakt door een prachtige stem. Hij zag een in wit geklede jongedame zingend door zijn kamer gaan. Zij bracht licht, eten, wijn en troost op wat de langste nacht van het jaar was. (Sjoerd&Jayne redactie: Ja ja, wij vragen ons af of die heer een borrel te veel op had: hij was Zweeds after all….. ). In ieder geval bleek deze jonge dame Sint Lucia te zijn, als ‘verschijning’. 

Op de dag van Sint Lucia (13 december) worden saffraan broodbolletjes (lussekatter) geserveerd door de oudste dochter in het huis als het ontbijt. Het prachtige liedje ‘Sankta Lucia’ wordt dan gezongen. Zie https://www.youtube.com/watch?v=Mk0FyZqNp5Q. Klik op de link please!

In voorafgaande jaren hebben we deze traditionele saffraanbolletjes gemaakt samen met een bus- en freeform varianten. Helaas kan Jayne zo veel bolletjes niet draaien dit jaar (#nekkieherstelt) dus houden we het bij een minder traditionele – maar nog steeds erg lekkere – bus en freeform.

En hoe smaakt dit brood nou? Denk bijvoorbeeld aan een brioche (maar dan minder zoet) met een warme gouden kleur en een onderliggende (lichte) saffraan smaak. Helaas hebben we geen geweldige foto van de bus of freeform broden…alleen de bolletjes (zie foto’s….🫣)

Je kunt dit brood warm eten bij een kopje koffie/thee of een glas grøg (om in de Scandinavische stemming te blijven, hik) of glühwein (voor die ultieme Nederlandse gezelligheid, hik, hik). 

Maar je kunt het ook gebruiken als gewoon brood en beleggen naar keuze (roomboter is uiteraard een aanrader). Maar dit brood is ook verrukkelijk als toast. 

Mocht je dit weekend meer licht en zonnige kleur in je weekendontbijt willen brengen, dan is ons Sankta Lucia saffraanbrood daar perfekt voor!

€5,25 per brood als busbrood of freeform; Geef je aan of je het als busvorm of artisanale freeform wilt? 

Om de rust in de stilte voor de storm met jullie te delen, kennen we geen betere manier dan onze Zen appelcake.

Dit intrigerende recept stamt uit een grappig kookboek geschreven door een Zen Boeddhistische monnik die ook nog eens chefkok in een Amerikaans retraitecentrum was. 

Volg je het nog? ;=) Gebruikmakend van één start-beslag maak je drie verschillende lagen. Een soort alchemie waar wij best wel van houden! Gelukkig is het ook nog eens bijzonder smakelijk. Dat wordt ‘Mmmmmm’ murmelen in plaats van het meditatieve ‘Ommmm’. 

Even een klein aandachtspunt….in overeenstemming met de Zen wortels van deze cake raden we aan om dit met veel aandacht en mindfulness te eten. Waarom? Niet omdat het je naar verlichting brengt, maar omdat het zoooo lekker is dat het razendsnel op is! Anders vraag je je ineens zomaar af waar het gebleven is ;=) 
 

€4,95 voor 6 blokken

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).

Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

€4,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een reactie