Lieve BakBuren
Even een persoonlijke vraag….
Heb je last van friggatriskaidekafobie oftwelparaskevidekatriafobie ?
Komende vrijdag wordt vrijdag de dertiende en beide lange woorden betekenen een angst voor vrijdag de dertiende (en alle dingen die op zo’n dag mogelijk fout zouden kunnen gaan). Wist je dat sommige mensen echt een groot probleem hebben met Friday the Thirteenth dat ze op die dag niet eens het huis uit durven te gaan?
Maar waar angst is, is ook licht. En deze vrijdag de 13de is ook het lichtfeest van Sint Lucia door geheel Scandanavië. Dat geeft ons dan ook de perfecte smoes om een paar van onze Scandi-beïnvloede-klassiekers uit de klapper te halen…gewoon omdat het kan.
Ons Friday-the-Thirteenth🧛-en-Sint-Lucia👼 assortiment voor deze week is geworden:
* Het gastbrood: Knoflookbrood met peterselie
Wordt komende vrijdag de dertiende een griezeldag? Of gruwelijk leuk? Zoals je weet op zo’n dag van on-geluk kan er van alles misgaan, en dat misgaan was de oorsprong van dit brood….
Behalve zijn culinaire eigenschappen is knoflook ook bekend vanuit de natuurgeneeskunde voor zijn anti-bacteriele werking. Dit omdat het microben en beestjes (vampieren?) kan doden. Dat geldt dus ook voor het gist waarmee we ons brood bakken. Dus is het moment van toevoegen van de knoflook belangrijk in het broodproces; te vroeg en de gist wordt gedood, te laat en de smaak wordt minder vol. Maar knoflook kan ook de glutenstructuur nadelig beïnlvoeden: te veel en je krijgt een slap deeg met pannenkoekenbroden als resultaat. Kortom, er kan veel misgaan.
Toen wij dit brood voor het eerst maakten (meer dan 10 jaar geleden) in een zondag-middag testje, voegde Jayne de knoflook eerst toe, liet het brood vervolgens rijzen en ging maar even een stukkie wandelen in het park. Toen zij terugkwam was het deeg niet groter geworden. Had de knoflook zo’n krachtige werking dat het de gist helemaal had gedood?
Ahemmmm, nee…..Met blozende wangen besefte Jayne dat het niks te maken had met de werking van de knoflook….zij was gewoon vergeten om gist toe te voegen. Duhhhhhh! :=) Oeps! dat kan dus ook gebeuren…
Dit gistbrood (ja, ja, nu wel met gist toevoegd) heeft een heerlijk aanwezige milde knoflooksmaak maar het is niet zo overdreven dat je mond er droog van wordt. Maar er is genoeg knoflook aanwezig om je te beschermen tegen de rondvliegende vampieren op Breek vrijdagavond. Zorg dat je partner ook een plakje neemt, anders zullen het niet alleen de vampieren zijn die wegblijven uit je slaapkamer…..
Het ziet er aantrekkelijk uit met die groene spikkels van de grofgehakte platte peterselie. Misschien weten jullie dat al, maar als je last van knoflook-adem hebt, dan helpt het kauwen van verse peterselie ook om de geur te neutraliseren. Vandaar dat we peterselie hebben toegevoegd. Win win hè!
Duim je voor ons dat op vrijdag de dertiende wij geen stroomstoring krijgen…?




€5,25 per busbrood, 8 bolletjes of artisanale freeform (ca 600+ gram): geef je aan bij je bestelling welke je wilt?
* Patisserie 1: Napoleonshoedjes (Napoleonshatte)
Dit recept stond al héééél lang op onze ’te proberen’ lijst totdat we het vijf jaar geleden voor het eerst durfden te maken (jaja, en dat was zonder een vrijdag de dertiende in aantocht…).
Waarom ‘durfden’, horen we je vragen? Wel, het recept is een beetje lang qua handelingen (zie hieronder). Het is prima om er 6 of 12 hoedjes te maken voor thuis, maar heel anders wanneer we er meer dan honderd moeten maken. Vandaar.
Napoleonshatte zijn een van de meest iconische en geliefde luxe Deense ‘koekjes’. Ze stammen uit de 1850s toen koffie en gebak high fashion waren. In dat tijdperk werden veel cakes vernoemd naar Napoleon en dit hoedje is er eentje die de tand des tijds heeft weerstaan. Napoleon hoedjes bevatten een bolletje zelfgemaakte amandelspijs ‘omhelsd’ (we houden van omhelzen!) door een koekje van kruimeldeeg en daarna met de hand gekwast met pure chocolade.
Terwijl wij normaal gesproken helemaal geen marsepein liefhebbers zijn, zijn deze geheel andere koek…enne, ons zelfgemaakte marsepein is zeker niet tandentrekkend zoet. De combinatie van de iets bittere pure chocolade, met het zoete van de amandelspijs en het krokante van het kruimeldeegkoekje doet je beseffen dat de Scandinaviërs toch echt wel iets weten over bakken.
Maar als je iets nooit probeert dan weet je het niet. Dus vier jaar geleden namen we een sprong in het diepe… en ze vielen meteen in de smaak. The hats were a hit. Bovendien waren ze voor ons ook erg bevredigend om te maken. Win-win, double whammy.
Petje af voor deze hoedjes dus :=)




€4,95 voor 4 hoedjes
* Patisserie 2: Kardemom mousse-meringues met chocolade drizzle (glutenvrij, lactosevrij)
Het was liefde bij die eerste hap…
Jayne kwam in aanraking met deze voortreffelijke meringues tijdens een kookworkshop in Ballymaloe (vlakbij Cork in Ierland) in 2010. Ja, dat was ook dezelfde kookworkshop die de inspiratie kietelde voor de start van de bakkerij.
Deze licht-als-een-veertje meringues (of schuimtaartjes in het Nederlands) waren een onderdeel van een afternoon tea menu. Met hun beige uiterlijk zagen ze er niet echt verleidelijk uit. En zeker niet naast alle veel kleurrijkere vruchtenjams, scones en taartjes. Maar never judge a book by its cover is het gezegde. Deze oninteressante verschijning gaf geen indicatie van het hemelse zachte mousse-achtige binnenwerk dat onder dat krokante exterieur lag. Na de eerste hap was Jaynes hart gestolen. Love at first bite. Sindsdien zijn ze niet weg te slaan uit ons bak-assortiment, zo geliefd zijn ze. In de loop der jaren hebben we een beetje gesleuteld aan het oorspronkelijke recept (zo herken je ons weer) tot een Scandi-beïnvloed kardemom-versie die we decoreren met een Jackson Pollock bespattering van gesmolten pure chocolade.
En alsof dat nog niet genoeg is, ze zijn ook nog eens glutenvrij én lactosevrij. De meringues zijn ongeveer 5 dagen goed houdbaar (buiten de koelkast aub, anders worden ze zompig).
Mogen we aub je wat advies geven, op het bazige af?
Koop wat goede slagroom (35-40% vet), klop het op (liefst zonder suiker) en serveer dat bij de meringues. Als je de meringue eet met een flink klodder slagroom zal je ons echt echt echt oneindig dankbaar zijn. De combinatie van zacht en krokant blijft een match made in heaven. Hi hi…

€4,50 voor een bakje vol meringues
* Ons ‘vaste’ brood: Rogge zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed.
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood: een tarwe-roggemeel zuurdesembrood dat zijn karakter krijgt van een beetje roggemeel – én onze rogge zuurdesem starter.



€4,50 per brood (ca 650 gram)