Lieve BakBuren
We hebben een beetje ‘drama’ gehad dit weekend… Jayne had een nekwervel die even van zijn plaats was waardoor de hele spier-en-wervel-samenwerking in haar nek werd verstoord. Dat was net zo pijnlijk als het klinkt. Al onze plannen voor dit weekend moesten we dus cancelen. Samen met pijnstillers en verslappers – én vanochtend de vingers van de fysio – gaat ze nu in de goede richting. Maar minder achter de laptop luidt het bevel, en die natuurlijke bewegingen (bv wandelen) erin houden. En rust. En pijnstillers….
We hebben ons menu deze week dusdanig samengesteld zodat Jayne rustig kan meedoen, en anders kan Sjoerd het meeste doen. Jayne kan altijd afwassen 😜🤣
Onze thema’s draaien om 11 november (gisteren: elfde van de elfde/Remembrance day) en 13 november (wereld vriendelijkheidsdag).
Ons Remembrance🌺-en-vriendelijkheids💝assortiment van deze week wordt:
* Het gastbrood: Knisperend maanzaadbrood
In Engeland heeft ‘de elfde van de elfde’ een andere betekenis dan in (Zuid) Nederland (Sint Maarten en de start Carnaval). Het is namelijk dé herdenkingsdag – Remembrance Day – van het einde van de eerste wereldoorlog. Op de 11e dag van de van 11e maand (1918) werd toen het vredesakkoord getekend. De papaver (red poppy) is het symbool van deze dag omdat deze bloemen toevallig omhoog sprongen op de slagvelden in de jaren na de oorlog. In Engeland draagt iedereen een rode (papieren) papaver. Dus, wanneer je naar de BBC kijkt, dan zie je dat alle nieuwslezers een red poppy dragen. Enne, er zijn zeker meer landen in de wereld die deze dag herdenken.
Ons maanzaadbrood past hierbij, want maanzaad zijn de zaadjes van de papaverbloem. En nee, je wordt er niet high van (=papavers geven opium ook nog), voordat je het vraagt!
Maar wist je dat maanzaadjes kleine gezondheidsbommetjes zijn? Dit dankzij de alkaloiden die aanwezig zijn. Die hebben een welzijnsbevorderend effect (nou, da’s een mooi woord voor Scrabble) op het lichaam: ze brengen je zenuwstelsel tot rust en ze zijn ook nog eens natuurlijke pijnstillers (oh yeah).
Ons maanzaadbrood is een blijmakend brood: zowel voor ons als bakkers (een echt lekkerrrr deeg om mee te werken) als bij de eters. Met alle zwarte spikkels van het maanzaad worden de eters vrolijk omdat het er toch enigszins grappig uitziet. Wanneer je een hapje neemt veroorzaakt de kietelende knisper van het maanzaad in je mond bijna meteen een glimlach. Mocht je meer licht(voetigheid) in je week nodig hebben, dan this one’s for you.
Meestal zie je maanzaad bovenop brood. Maar dat is voor ons minder handig en zeer onpraktisch: onze bakoven heeft zo’n sterke luchtverplaatsing dat er dan meer zaad op de vloer komt dan bovenop het brood. Je doet de ovendeur open, probeert je broodblikken erin te schuiven….en je krijgt meteen een lading maandzaad in je gezicht teruggeblazen. Het lijkt iets vanuit een slapstick film ;=)
De oplossing is eenvoudig: voeg het maanzaad toe aan het brooddeeg, en dat geeft meteen een aangename textuur aan het brood. Met allerlei mineralen en gezondheidsbevorderende stofjes die maanzaad bevat wil je zoveel mogelijk daarvan in je sneetje brood bewaren, en niet aan de vloer geven….




€5,25 per busbrood, 8 bolletjes of artisanale freeform (ca 600+ gram): geef je aan bij je bestelling welke je wilt?
* Patisserie: Peer-amandeltaart met kardememom (glutenvrij mogelijk)
Ben jij een goede peer?
Zo ja, dan wil je vast graag een stuk van deze perentaart delen met iemand anders….perfect voor de dag van de vriendelijkheid komende woensdag (13 november)!
Een boterig, amandel citroenbeslag, verleidelijk gekruid met kardemom. We maken deze taart in een 33 cm lange langwerpige vorm, toppen het af met sappige peren en bakken het dan tot mooi goudbruin.
Twee tranches (=1/4 taart; ca 8 cm lang) zijn genoeg voor 2 personen of 1 very hungry bourgondiër; de hele ca 33 cm lange taart is voldoende voor tot 8 personen/tranches. Je kunt het op kamertemperatuur serveren, maar licht opgewarmd, zo uit de oven is het nog lekkerderder.
Het gaat goed bij een kopje koffie of thee en je kunt het uitstekend oppimpen met slagroom, crème fraîche (onze aanrader) of een bolletje goed roomijs.
Trouwens, het maakt ook een buitengewoon lekker weekend ontbijt….perfekt met een goed bakkie sterke koffie.




€3,95 per 2 tranches (=1/4 taart); €15 per heel taart van 33 cm lang (genoeg voor tot 8 personen/tranches) Wil je de glutenvrije versie? Geef dat dan door bij je bestelling
* Het glutenvrije-derde-vrijdag-van-de-maand brood: Rozemarijn-zeezout brood (glutenvrij, suikervrij, gistvrij)
Rozemarijn is het kruid van de nagedachtenis dus passend voor 11 november en Remembrance day.
Dit is één van onze meest verrassende glutenvrije broden qua smaak: de fijngehakte rozemarijn, een beetje citroen voor een frisse kick en een sprenkel van grof zeezout prikkelen je tong. Het is bijna verslavend…
Dit brood is gemaakt op basis van gemalen lijnzaad (hoera! blije darmen!). En die zorgen ook dat je weer eens lekker veel omega-3 binnenkrijgt. Ons lichaam kan omega-3 zelf niet aanmaken, en lijnzaad is hier een uitstekend bron van. Bovendien hebben deze kleine zaadjes een van de hoogste gehaltes van lignanen. Van wat? Nou, van lignanen – die zorgen voor onze blijheidshormonen, verlagen bloed cholesterol en zijn anti-oxidanten. Wauw, dat is veel in zo’n klein langwerpig zaadpakketje!
Naast al de gezondheidsgeheimen van lijnzaad blijft dit brood dagenlang goed in de koelkast, dus je kan hier lang van genieten. Het is heerlijk met kaas, eiergerechten, avocado, hummus, olijven tapenade, gegrilde groenten, gerookte zalm en sommige vleeswaren. Maar jam is misschien net een stapje te ver….We bakken deze ‘glutenvrije gezondheid’ in onze normale busbrood bakvorm zodat je een echt volwaardig sneetje brood hebt.



€7,25 per busbrood
* Ons ‘vaste’ brood: Rogge zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed.
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood: een tarwe-roggemeel zuurdesembrood dat zijn karakter krijgt van een beetje roggemeel – én onze rogge zuurdesem starter.


€4,50 per brood (ca 650 gram)