Lieve BakBuren
Schrijver en enthousiast kok, Bill Buford schrijft in ‘Oui, Chef!‘ dat het hem opvalt dat het Italiaans eten bruin is, of in ieder geval een tint van bruin. Dat zegt zeker niet dat het niet superlekker is…maar vaak.. ehm, bruin. ‘Toscaans bruin’ noemde hij dat.
Deze week viel het ons op dat ons aanbod veel bruin-en-beige bevat. Net zoals Bill ontdekte in zijn culinaire avonturen zeggen die kleuren niks over over hoe verrukkelijk het eten – in dit geval ons brood en baksels – is.
Ons bruin-en-beige-zijn-niet-saai assortiment van deze week wordt:
* Ons gastbrood: Pinda-chili brood
Als je de paardenrennen ziet dan is er regelmatig een outsider die in die laatste tien meter voor de eindstreep uit het niets opkomt en de race wint.
Dit brood doet ons daar aan denken. ‘Pinda-chili’ lijkt een ongewone combinatie voor in een brood, maar het is de outsider in ons assortiment. Elke keer zijn we weer verrast hoe geliefd dit brood is – en eigenlijk wat een winnaar het is.
Dit brood combineert die über-Hollandse ingrediënt, pindakaas, met wat pittige chili vlokjes. Niet te veel chili trouwens – denk aan een kietel in plaats van een knal. Naast de pindakaas en de chili vlokjes voegen we voor de crunch een handvol geroosterde pinda’s toe en tenslotte komijnzaden voor de extra onverwachte (na)smaak-punch.
Laat je vooroordelen je niet misleiden dat dit brood té apart is. Ons pinda-chilibrood gaat eigenlijk bijzonder goed met veel soorten beleg zoals kaas, roomkaas, roerei, gebakken eitjes, opgebakken champignons, chorizo (echt een aanrader!) en zelfs pindakaas (voor nog meer pinda’s en crunch). Voor de exotici onder jullie zou dan zelfs Nutella kunnen….chocolade en chili zijn tegenwoordig een hippe combinatie. Chocolade…da’s nog meer bruin voor bij dat beige…




€5,25 als busbrood, 8 bolletjes of artisanale freeform – geef aan bij je bestelling welke vorm je wilt
* Patisserie: Dadel-haver spelt rondjes (tarwevrij, suikervrij)
Zoals jullie allang door hebben, vinden wij het kicken om zoveel mogelijk suiker uiteen recept te halen zonder dat dit de smaak echt beïnvloed. Deze dadel lekkernijen zijn ook iets die we op zo’n manier hebben ontwikkeld. Er zit nu namelijk helemaal geen suiker in: de natuurlijke zoetheid komt van de dadels zelf, met een vleugje vanille essence.
En voor onze bakburen die minder tarwe willen eten – dat zit hier niet eens in! Naast de dadels zitten er alleen havervlokken en volkorenspeltmeel in. Voor wat extra ondersteunende warmte voegen we een snufje cayenne peper toe. Niet dat het zo overdreven is dat je het zou kunnen merken en benoemen, maar als het er niet in zit dan merken we het wel. Op de een of andere manier brengt het alle smaken samen.
Elk rondje is 6 cm in doorsnede en 2,5cm hoog. Je kunt ze zowel bij een kopje koffie of thee serveren. Jayne heeft ontdekt dat ze perfekt zijn voor een brunch of weekend ontbijt, bijvoorbeeld met plakjes banaan en ricotta of dikke Griekse yoghurt. Je kunt ze ook licht opgewarmd serveren als dessert met roomijs, fruitsalade of slagroom…ideeën genoeg…






€5,25 voor 4 flinke rondjes (ieder van ca 6 cm doorsnede)
* Het 3e-vrijdag-van-de-maand-glutenvrij-brood: Bricks zusje (glutenvrij, gistvrij, lactosevrij, suikervrij én tjakka tjakka vegan)
Bricks zusje is de kleinere, smeuïge variant op onze stoere Brick. Dat betekent dat je hier makkelijk een paar plakjes van kan eten, in vergelijking met de Brick waar een(tje) vaak al voldoende is.
Zusje bestaat uit amandelmeel, rijstemeel en fijngemalen pompoenpitten om een verfijnde kruimel te geven. Daarin stoppen we een handvol hele pompoen- en zonnebloempitten want zij moest toch ook een beetje pit hebben om tegen haar oudere broer op te kunnen boksen. En het resultaat is dan minder beige ;=)
Net zoals de Brick is zij van alle markten thuis: van Nutella en jam tot kaas en ham. Zij flirt zeker met hartig beleg: roerei, prosciutto, guacamole, hummus, zalm, toch ook die verdwaalde kroket en alle soorten kazen.
Het familie talent van lang-goed-te-houden-in-de-koelkast blijft hetzelfde. Je heb er nog steeds makkelijk 2 weken profijt van.



€9 per heel brood (ca 700g; we maken dit ook in onze 24cm lange bakvormen)
* Ons ‘vaste’ brood: Rogge zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.



€4,50 per brood (ca 650 gram)