Lieve BakBuren
Om net zo te klinken als de grote Top 2000…We zijn ook al aan het aftellen tot de kerst 🫣😱💃🕺
Zaterdag is het 20 december en dat is de winterse zonnewende, oftewel de eerste officiële dag van de winter. Brrrrrr….Dus om ’twee vliegen in een klap te bakken’ hebben we een aanbod verzonnen dat je én warm houdt, én alvast kan fungeren voor de kerst. We doen er dan meteen wat kerst-tips bij zodat je tijdig kunt beginnen met je feestelijke eten planning.
Komende zaterdagochtend sturen we jullie ook nog de bak-email met het assortiment voor onze kerstavond bakkerij van 24 december. De deadline voor bestellen is dan maandag 22 december om 18u. Dit is tevens onze laatste bakdag van het jaar. Onze ovendeuren gaan weer open op 9 januari 2026.
Ons Winter-zonnewende☃️en pre-Kerst🎄 assortiment voor deze week is geworden:
* Het Pre-Kerst gastbrood: Deens roogebrood/Dansk rugbrød (suikervrij, lactosevrij, gistvrij én vegan)
Er zijn een aantal broden in onze bakkerij waar wij supertrots op zijn. Dit is er één van. Donker, moutachtig en sappig, dat is ons Deens roggebrood. Rudolf het Rendier is een grote fan zoals je in de foto ziet.
Weetje: Wist je dat ons Deens roggebrood ook een zuurdesembrood is? Én dat het geen gist bevat? En dat het ook nog eens vegan is?
Na vele jaren, experimentjes, reizen naar Kopenhagen en Deense recepten flink door de vertaalmachines gehaald te hebben, hebben we nu een Deens roggebrood waar we beretrots op zijn. Een rugbrød dat én authentiek is én dat wordt gemaakt met Hollandse ingrediënten. Naast het EKO volkoren roggemeel, een schepje tarwemeel, een beetje zuurdesem (want dit is geen gist brood maar een 100% zuurdesem brood), zonnebloempitten, pompoenpitten en lijnzaden… zijn de geheime Danske (=nu Hollandse) onderdelen van dit brood de donker geroosterde mout en gebroken roggekorrels.
KERST-TIPS:
Dit brood is van alle belegmarkten thuis. Beter nog, steel een topidee van de Denen: doe er allerlei toppings op om je eigen smørrebrød te maken. Een perfecte tip voor de feestdagen.
Onze Deense bakbuuf Karen tipte ons ooit dat je voor de traditionele Kerst-smørrebrød er zure haring op kan doen, of eiersalade en ui en drink je er ‘schnaps’ bij (maar jenever is een goede vervanger).
Andere Scandi-toppings zijn roomkaas (met citroenrasp) en gerookte zalm; plakjes hardgekookt ei met een klodder mayonaise en een sprinkel tuinkers; rosbief met mosterddressing; gekookte garnaaltjes, ook met plakjes hardgekookt ei en iets met avocado doet het ook altijd goed.






Ons Dansk rugbrød is ook tenminste een week goed houdbaar in de koelkast (en maandenlang in de vriezer), dus voldoende tijd om een aantal smørrebrød suggesties uit te proberen en je eigen favorieten te ontdekken. En misschien nog eentje extra te bestellen zodat het wel de kerst haalt…..
€5,75 alleen als busbrood verkrijgbaar (ca 750 gram)
* Laatste glutenvrije ‘Brick’ van 2025: Mega-meerzadenbrood a.k.a The Brick of baksteen (glutenvrij, suikervrij, lactosevrij, gistvrij)
Toch nog een keer in de bakkerij dit jaar – op verzoek van meerdere bakklanten!
Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten.
Het wordt ook door de fans ‘de baksteen’ of ‘the brick’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten en beetje havermeel.
Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed).



KERST-TIP:
Voor je kerstlunch of -diner is onze Brick een top toevoeging aan de kaasplank. Het toast ook nog eens fantastisch in de broodrooster of op de grillplaat. Dan ruikt je hele huis naar geroosterde noten. Mjam! Happy Christmas.
€9,95 voor ca 900g
* Patisserie: Vijgen-rode wijn cake (suikervrij)
Dit is een laidback malse cake om je tijdens deze feestdagen gezelschap te houden. Op de eerste offiële dag van de winter is dit de cake-versie van je lievelings wintertrui. Maar ook de cake-versie van de LBD (=little black dress)…want je kunt het op heel veel verschillende manieren versieren (dwz serveren) tijdens de kerstdagen (zie de kerst-tips hieronder).
We laten de vijgen langzaam pruttelen in flink wat rode wijn, kaneel, kruidnagel en gember. Dan blijft de smaak van deze suikervrije honingcake mals, zacht en mellow. Omdat de rode wijn een tijdje lekker pruttelt en de cake daarna in de oven gebakken wordt blijft er geen alcohol in achter (dat betekent geen dronken kids). En met die verwarmende kruiden ruikt het voortreffelijk. Ook bij ons in ‘da house’!
We bakken het in onze langere ‘Brick’ bakvormen en dat betekent dat deze cake 24 cm lang wordt en bijna 900g weegt…..Vandaar dat wij het ook verkopen per halve cake (12cm lang), en dat geeft dan 8 goede plakken (ok ok, het hangt er natuurlijk ook vanaf hoe dik je ze snijdt…). Maar wil je nou toch die hele cake, dan kan dat natuurlijk ook!
En wanneer je de alinea hieronder leest zou dat geen gek idee zijn….want…
KERST-TIPS:
Het verrassende van deze cake is dat het zeker 5 dagen lang goed blijft (en maanden in de vriezer).
Elke dag wordt ‘ie malserder en sappigerderder. Het heeft een dubbel karakter, want het is heerlijk als ‘gewone’ plak cake voor bij de koffie of thee, maar het kan ook als een sneetje ‘brood’ dienen….het is verrukkelijk met (geiten)kaas, en het kan zeker ook getoast worden.
Voor de culinaire onderlegden onder jullie – denk meer in de richting van de Franse pain d’epices – dan kun je dit serveren met pâté (of foie gras) bij je kerstdiner. Nu we dan toch op de gastronomische toer zijn, serveer dan een paar plakjes (getoast of niet) bij je kaasplank als afsluitertje van het kerstdiner, net zoals in een sjiek (thuis)restaurant. Doe er een goed stuk blauwe kaas bij op die kaasplank, want samen met die vijgen en rode wijn in de cake zelf heb je een marveilleux ménage à trois. Ooooo la laaaaa.




€5,50 per halve cake (ca 12 cm lang; genoeg voor 8 plakken); €10,50 per hele cake (ca 24 cm lang)
* Ons ‘vaste’ brood: Rogge zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed.
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood: een tarwe-roggemeel zuurdesembrood dat zijn karakter krijgt van een beetje roggemeel – én onze rogge zuurdesem starter.



€4,50 per brood (ca 650 gram)