Lieve BakBuren
JAAAAAAA! Het is er weer zo ver. Ons Hollands KAASBROOD is er weer deze vrijdag! En om iedereen te verwennen hebben we een populaire vrijvanalles patisserie. Laat de kaas-en-kokos feest beginnen🥳
Ons kaas🧀-en-kokos🥥 assortiment van deze week is geworden:
* Het gastbrood: Hollands kaasbrood
FEEST!
Ons meest geliefde brood ooit: Het enige echte Hollandse kaasbrood. Gewoon omdat het kan.
Dit (gist)brood zit vol blokjes belegen Hollandse kaas uit Gouda. En wanneer we schrijven ‘vol blokjes kaas’, dan is dat ook precies wat we bedoelen: er zit echt veel kaas in. We hebben zelfs een 11+ kilo kaaswiel in huis gehaald (dat zagen jullie afgelopen paar weken vast al op de aanrecht en in het raam liggen!).
Deze keer komt de kaas uit Gouda. En da’s een hele mooie goede belegen kaas geworden. Sjoerd gaat deze week langs bij de kaaswinkel in de Banne om het wiegemes te lenen bij eigenares Carolina (in ruil voor een kaasbrood natuurlijk).
Dan zal hij urenlang ’therapie’ hebben – plus blaren op zijn vingers – om de kaas in kleine blokjes te snijden voordat we ze verwerken in dit populaire brood. We voegen er ook nog wat kruiden aan toe (meer snijwerk…pfffff, haha). Dat geeft wat aantrekkelijke groene spikkels die goed afsteken in die zee van gele tinten van (gedeeltelijk gesmolten) kaasblokjes.
Ons Hollandse kaasbrood is onvoorstelbaar lekker – lichtwarm te eten, koud, of mocht je een dag later wat over hebben, probeer het dan eens in de broodrooster voor een ‘bijna tosti’.
En het vriest geweldig (why oh why/dooreten!)….dus perfect om al wat in te slaan voor de december feestdagen. Maar lees dan ook nog even de paarse alinea hieronder want…
Een kleine kanttekening: Er is een limiet (bv ovencapaciteit of teveel bestellingen) in hoeveel broden we kunnen maken. Dit is een zeer populair brood, en we willen zo veel mogelijk bakburen blij kunnen maken. Dus mocht je een grotere bestelling willen plaatsen, dan zullen wij ons best doen om dat waar te maken, maar…mocht het ons niet lukken dan nemen we contact met je op om te vragen of het ietsjes minder mag… but… please don’t be shy hoor! Oh ja, en op=op (kaas) en vol=vol (ovens).




€5,50 per brood als busbrood of freeform. Geef je aan of je het als busvorm of artisanale freeform wilt?Â
*Â Vrijvanallesbehalvesmaak patisserie: Kokos-amandelcake (glutenvrij, suikervrij, lactosevrij)
Terwijl Sjoerd niet echt van die alternatieve dingen is (hij blijft een vleesetende boterliefhebbende man – met mate hè…) was hij gek op deze cake. Hij bleef er maar van eten. ‘Man, dit is lekker!’ riep hij, terwijl ploep, hij nog een stuk naar binnen schoof halverwege de ochtend.
Een simpele kokos-amandelcake die (geraffineerde) suikervrij is door het gebruik van kokosbloesemsuiker. Daardoor heeft deze cake dan ook een diepe karamelsmaak. Wanneer je een hap neemt, dan vallen de smaken van kokos en citroen je meteen op. Daarna komt er een boterachtige golf van sappige kruim – terwijl er geeneens boter in zit! Glutenvrij, suikervrij en lactosevrij maar smaak-vol. Gelukkig.
Deze cake is ook makkelijk om mee te nemen in je tas door de week – voor oip werk, in de files, in de trein. Het is een aantal dagen goed houdbaar op kamertemperatuur. En zelfs tot twee weken (echt waar!) in de koelkast. Hoe we dat weten? Wel… Jayne-de-wetenschapper wilde wel eens weten hoelang deze cake houdbaar was. Dus zij verstopte een stukje achterin de koelkast zodat Sjoerd het niet kon vinden. Na twee weken vond hij het – toevallig – en het ging er nog steeds lekker in. Daarom. Misschien is nog langer mogelijk…In de koelkast dan en niet verwaarloosd onderin je tas…




€4,95 per 1/4 punt; €19,50 per hele taart van 23cm doorsnede
* Ons ‘vaste’ brood: Rogge zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.



€4,50 per brood (ca 650 gram)